Изглежда, че скоро няма да се появи варп двигател, но

...
Изглежда, че скоро няма да се появи варп двигател, но
Коментари Харесай

Предложена е концепция за свръхсветлинна варп комуникация

Изглежда, че скоро няма да се появи варп мотор, само че може да е по-лесно да се реализира свръхсветлинна връзка. Авторите на ново проучване пресметнаха, че преносът на информация ще изисква доста по-малко негативна сила, в сравнение с ускоряването на макроскопични обекти като галактически кораби. Още по-интересно е количеството от тази сила, което сме способни да създадем.

В поредицата „ Стар Трек “ и в други научнофантастични творби има варп мотор, който форсира галактическите кораби до свръхсветлинни скорости. Принципът му на деяние е да изкривява пространството, до момента в който корабът се движи. Теоретично подобен мотор е вероятен, това потвърждава през 90-те години физикът Мигел Алкуберре. За работата му обаче ще е нужна прекалено много негативна сила, а от кое място може да се вземе – никой не знае.

Астрофизикът Лоренцо Пиери взема решение да не губи време в търсене на решение на казуса с макроскопичните обекти, които се движат в мехур от деформации. Вместо това той преглежда по-отблизо какво се случва в границите на извънредно стеснен радиус, оповестява изданието Universe Today. В този случай, написа той, нужното количество негативна сила става доста по-малко – към 70 порядъка по-малко, в сравнение с в първичните калкулации на Алкубер.

Това количество негативна сила сегашните технологии ще могат да получат благодарение на резултата на Казимир. След това създателят разказва разпределението на негативната сила в така наречен хипертръби, които обезпечават ускоряването и забавянето на варп мехура.

Страничен артикул на забавянето на варпа ще бъде излъчването на високоенергийни частици. Откриването на тези частици може да се употребява като основа за свръхсветлинно информационно устройство.

Да, ще би трябвало да се проектират и произведат специфични устройства за връзка на дълги дистанции благодарение на варп, само че в края на краищата можем да получим изчислителни машини, способни да правят калкулации по-бързо от скоростта на светлината.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР