Изглежда, че няколко азиатски икономики са овладели разпространението на коронавируса

...
Изглежда, че няколко азиатски икономики са овладели разпространението на коронавируса
Коментари Харесай

Как три азиатски страни пребориха коронавируса

Изглежда, че няколко азиатски стопански системи са овладели разпространяването на ковид на своята територия. Това е достижение, с което малко държави в международен мащаб може да се похвалят, макар че на доста места ограниченията за ограничение на болестта стартират да бъдат разхлабвани за обновяване на икономическата интензивност, написа Си Ен Би Си.

Здравните специалисти предизвестяват държавните управления да не работят преждевременно и да не анулират всички правила едновременно, тъй като рискът от експлоадиране на нови огнища продължава да е изцяло действителен, което показват и нови клъстъри на болестта в Китай и Южна Корея.

Въпреки това през последния месец някои азиатски стопански системи, като Тайван и Хонконг, регистрираха поредност от дни без нови инфекции съгласно данните на университет „ Джонс Хопкинс ".

Начинът, по който азиатските страни стигнаха до тази точка, е друг, само че съгласно специалистите техните държавни управления са реагирали бързо на епидемията поради уроците, които са придобили по време на епидемията от SARS преди по-малко от 20 година

SARS, или на български ТОРС - тежък изострен респираторен синдром, се появи за първи път през 2002 година в Китай, като той засегна близо 30 страни и територии (повечето от които в Азия), сочат данните на Световната здравна организация.

Новият ковид Sars-CoV-2, които предизвиква COVID-19, също бе регистриран за първи път в Китай. От неговата поява през декември до през днешния ден, вирусът е заразил повече от 4 млн. души в 188 страни и територии, съгласно университет „ Джонс Хопкинс ".

Тайван

Население: Около 24 млн.

Заразени с COVID-19 съгласно данните на „ Джонс Хопкинс “ към 17 май:  440 доказани случая, 395 оздравели и 7 умряли.

Самоуправляващият се остров край крайбрежията на Китай, който Пекин смята за своя отделила се провинция, е една от стопанските системи, съумяла да избегне огромна епидемията от кронавируса. Нещо повече, Тайван реализира този резултат на фона на необятни въздушни връзки с континентален Китай и без достъп до жизненоважна информация от Световната здравна организация.

Широко представен отчет, оповестен през март в Журнала на Американската здравна асоциация, преписва триумфа на Тайван в преодоляването на болестта частично на потреблението на технологии и огромни данни (big data). Начинът, по които страната изполва технологиите, е следният:

Тя е интегрирала националните си здравноосигурителни, миграционни и митнически бази данни, което разрешава на управляващите да разпознават евентуалните заразоносители на база на тяхната история на пътувания и клинични признаци.

Тайван изисква от всички идващи и напускащи острова да попълнят онлайн здравна декларация преди тръгване или при влизане в страната, с цел да могат те да бъдат разграничени на обособени рискови групи от имиграционните служби.

Тези старания идват на фона на ранните превантивни ограничения, измежду които затваряне на границите, възбрана за износа на маски и увеличението на производството на здравно съоръжение. Властите в страната също по този начин насърчиха потреблението на маски месеци преди доста други, в това число и СЗО, да предлагат същото.

Ефективността на тези ограничения разреши на Тайван да избегне блокирането на стопанската система си, като предприятията значително работят както нормално. Училищата бяха затворени за по-продължителна зимна почивка, само че в края на февруари бяха отворени още веднъж, въпреки и с спомагателни защитни ограничения. (продължава на идната страница)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР