Изглежда, че може да отидем навсякъде, където поискаме, стига да

...
Изглежда, че може да отидем навсякъде, където поискаме, стига да
Коментари Харесай

Пет забранени места, където е по-добре да не изкушавате съдбата си

Изглежда, че може да отидем на всички места, където желаяме, стига да имаме предпочитание и пари. Но има някои места на Земята, които са безусловно неразрешени за туристи, написа Обекти.
От Bright Side са създали лист с най-известните мистериозни места, където не би трябвало да стъпва човешки крайник.

1. Остров Съртси

През 1963 година във водите на Исландия изригва подводен вулкан и за малко време се образува нов остров от 2,7 квадратни километра. Това събитие незабавно притегля вниманието на учени от разнообразни страни, защото е извънреден образец за формиране на остров и началото на нов живот. Оттогава Съртси, кръстен на митологичния воин Сърт, се употребява единствено за научни цели и е зона с стеснен достъп за туристи.

2. Иля да каймада гранде или Островът на змиите



Островът, който се намира на 35 км от крайбрежията на Бразилия, наподобява като същински парадайс. Може да заплатите за пътуването до него с живота си, тъй като е цялостен с отровни змии. На повърхност от 0,43 квадратни километра живеят към 4000 влечуги. Най-опасният тип е insularis bothrops или златна змия. Нейната отрова е пет пъти по-силна от тази на другите змии – след захапване настава мигновена гибел. Ето за какво бразилските управляващи не разрешават всевъзможни визити.

3. Остров Норт Сентинел

Един от Андаманските острови в Бенгалския залив е дом на рисково локално племе, което заобикаля всевъзможен контакт с цивилизацията и гневно се съпротивлява на всяко навлизане на пришълци. Тези хора интензивно пазят своята територия: да вземем за пример, през 2004 година обстрелват индийски държавен хеликоптер, който кръжи над острова след цунами, с цел да разбере дали локалните поданици се нуждаят от помощ. Последните им жертви са изгубени риболовци: след тяхното ликвидиране индийските управляващи приканват жителите да стоят надалеч от хората и земята им.

4. Храм Исе, Япония



Най-важният храм в цялата страна е храмовият комплекс Исе. Основната сграда е заобиколена от висока дървена ограда; единствено високопоставени свещеници и членове на императорското семейство биват допускани вътре. Допреди 1945 година храмът е още по-труднодостъпен: той е обособен от външния свят посредством река Миягава, която символизира границата сред “обикновената” и “свещената” земя. На монасите е безусловно неразрешено да пресичат реката: считало се е, че това би довело до нарушение на неприкосновеността на храма и до проблеми за цялата страна.

5. Остров Груинард



През 1942 година английското държавно управление купува шотландския остров Груинард за тестване на биологични оръжия - по-специално антракс. По време на опита е открито, че антраксът замърсява територията за дълъг интервал от време, което провокира смъртност на популацията в 95% от случаите. До 1980 година островът е бил едно от най-смъртоносните места на планетата. Едва през 1986 година учените стартират да " прочистват " злокобния остров и той е разгласен за безвреден през 1990 година Въпреки това никой не се е заселил там. Експертите предизвестяват, че спорите на антракса остават в почвата на острова в продължение на стотици години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР