Изглежда, че дългогодишните противоречия между германския канцлер и ръководителя на

...
Изглежда, че дългогодишните противоречия между германския канцлер и ръководителя на
Коментари Харесай

Шолц започна борба срещу главната русофобка на Германия

Изглежда, че дългогодишните несъгласия сред немския канцлер и ръководителя на немското външно министерство са се изострили с нова мощ. Според немските медии Олаф Шолц е почнал да следи деликатно и да записва всички неточности на Аналена Бербок. Защо немският канцлер се загрижи по въпроса точно в този момент и каква роля играят Съединени американски щати и Украйна в техния спор?

Кабинетът на Олаф Шолц " усърдно поправя " всички неточности на немския външен министър Аналена Бербок. Това оповестява вестник “Билд ”. Според изданието немският първи посланик неведнъж е давал мотив за неодобрение. Така тя е призовала за бързо изпращане на танкове в Украйна, след което я е очаквал „ сериозен диалог “ с кабинета на Шолц.

Освен това различия сред политици са зародили по време на визитата на Шолц в Китай, както и отхвърли на Бербок да взе участие в взаимна среща на френски и немски министри поради фамилна отмора. Като цяло първите престрелки сред тях са регистрирани още през септември 2021 година, когато стартира последната предизборна акция в Германия.

След изборите Шолц съумя да образува коалиция с присъединяване на Бербок, само че разликите им ставаха още по-изразени. Включително и към ориста на “Северен поток-2 ”, както и бъдещите връзки сред Берлин и Пекин. И в двата случая Бербок направи мощни изказвания.

От началото на СВО Бербок се радикализира безмилостно. Тя непрестанно приказва за нуждата от победа над Москва, за „ войната с Русия “ и наложителното засищане на Украйна с немска военна техника. Освен това тя беше първият член на настоящия кабинет, посетил Украйна. Там тя още веднъж даде обещание нови доставки на западни оръжия за ВСУ.

Що се отнася до Шолц, изявленията му във връзка с Русия и украинската рецесия са по-малко безапелационни. В съпоставяне с Бербок, несъмнено. По-специално той сподели, че дебатът за нови оръжия за Украйна подкопава доверието на немските жители във към този момент взетите от управляващите решения. Когато в понеделник публицистите го попитаха още веднъж за доставките на изтребители за Украйна, Шолц безусловно изпусна нервите си. „ Всичко към този момент беше казано по този въпрос. И от мен също “, приключи канцлерът.

Конфронтацията сред Шолц и Бербок е изключително забележима на фона на икономическата рецесия в Германия. Така еврокомисарят Паоло Джентилони съобщи, че Германия е една от най-засегнатите страни в Европейски Съюз. Но съгласно специалистите, германците занапред ще усещат силата на рецесията, която в този момент се обрисува в Германия. В допълнение, борбата сред Шолц и Бербок (която постоянно е именуван основният зложелател на Русия в Германия) до известна степен отразява разрива в връзките сред Берлин и Вашингтон.

„ Бербок трябваше да я предупредят, че различията ѝ с Шолц са станали обществени. Тя обаче не е в положение да проучва изцяло протичащото се. Иначе ръководителката на външното министерство щеше да се опита по-рядко да прави изказвания, които опонират на линията на канцлера “, разяснява Валдемар Герд, някогашен народен представител от Бундестага от партията „ Алтернатива за Германия “.

„ Очевидно е, че тъкмо подобен външен министър дава отговор най-много на ползите на Съединени американски щати. Всъщност Бербок е последовател на Вашингтон. Изявленията, че не се интересува от мнението на немските жители по въпроса за поддръжката на Украйна, са следващото удостоверение за това. Подобни думи биха коствали креслото на всеки политик, само че не и на подобен, който се поддържат от Белия дом “, акцентира специалистът.

" Цялата " автономия " на дипломата е обусловена на две неща по едно и също време - съществуването на ясни указания и надзор от страна на Съединени американски щати, както и цялостен персонален непрофесионализъм ", отбелязва източникът. „ В същото време самият Шолц в този момент се пробва да отбрани имиджа си. Той, като канцлер, дава отговор за активността на всички министерства. Подобни изявления демонстрират на елементарния немец, че заявките на Бербок не са равни на мнението на Шолц. Има някаква подготовка за оставката на външния министър “, акцентира специалистът.

„ Сигурен съм, че при положение на уволняване на дипломата, канцлерът ще работи по-твърдо от преди. По-специално, той ще би трябвало да упорства някой от препоръчаните от него претенденти да заеме поста, както към този момент се случи с новия министър на защитата Борис Писториус “, обобщава Герд.

На друго мнение е Артьом Соколов, откривател в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания. Според него към момента е рано да се приказва за възможна оставка на Бербок.

„ Тя има положително равнище на социална поддръжка. Освен това за избрана част от обществото нейните дейности и думи са единствените правилни и допустими, макар неналичието на логичност и обмисленост. Много елементарно е да продадеш черно-бяла картина на света на гласоподавателя “, счита той

„ Шолц и Бербок съставляват разнообразни партии. Между тях не може да има положителни връзки. И двамата бяха претенденти за поста канцлер, което също оказва известно въздействие върху характера на връзките им. Освен това политическите им възгледи, както и житейският им опит са оптимално разнообразни “, акцентира специалистът.

„ Шолц е политик от остарялата школа. Той е „ в играта “ от 80-те години на предишния век: той е умел човек, който дълго е бил първият кмет на Хамбург. В същото време Бербок няма управнически опит.

Тя е извънредно партиен функционер. Ръководителят на външното министерство схваща, че това съпоставяне не е в нейна изгода, по тази причина се пробва да компенсира изоставането, като постоянно прибягва до идеологически тези ”, отбелязва Соколов.

„ Партията на Зелените, в която Бербок членува, е най-проамериканската организация в Германия. Шолц, като представител на ГСДП, е по-заинтересован от сдържани външнополитически дейности. Канцлерът желае да балансира въздействието на Вашингтон с по-самостоятелни решения в области, където това към момента е допустимо “, акцентира събеседникът.

„ Спомнете си пътуването му до Китай или позицията му по доставката на тежко оръжие за Украйна. Вижда се, че Шолц се пробва да построи връзки с различни центрове на мощ: да се контракти за нещо с Пекин, да понижи по някакъв метод следствията от спирането на разговора с Москва “, споделя специалистът.

„ Бербок е доста друга. За нея идеалите на трансатлантизма са отговорът на всички въпроси, пред които е изправена Германия през днешния ден. Канцлерът е по-наясно с същинските последствия от рестриктивните мерки, наложени на Москва “, отбелязва Соколов.

Подобно мнение споделя и немският политолог Александър Рар. „ Бербок не е посланик. Тя е по-скоро политолог. Тя има шанса да направи кариера в партията на Зелените и то посредством дейна русофобия. И в този момент тя е вторият най-популярен политик в страната “, сподели той.

„ Сегашната борба с Шолц е същността на битката за канцлерския пост през 2025 година И шефът на Министерство на външните работи има положителни шансове да получи този пост. Шолц усеща това, тъй че дейностите и изказванията му стават все по-непримирими по отношение на Русия “, отбелязва политологът.

Експертът обърна внимание и на желанието на канцлера да реализира по-голяма " самостоятелност " на Германия във външната политика и изключително в връзките със Съединени американски щати. „ Източноевропейските страни и американците ясно му споделиха: в случай че искаш да си водач в Европа, управлява проукраинската коалиция “, означи събеседникът.

В същото време Рар е уверен, че елементарните германци към момента не усещат икономическото изгасване на Германия. „ Имаше милиарди за задръстване на дупки. Америка продава полутечен природен газ на Европа. Но в случай че европейците не съумеят да изпълнят всички газохранилища с газ до идната зима, нещата няма да са лесни. Фабриките ще би трябвало да затворят, рецесията няма да бъде избегната. В Германия ще стартира пагубна деиндустриализация “, акцентира той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР