Изглежда 46-тото Народно събрание е към своя край и не

...
Изглежда 46-тото Народно събрание е към своя край и не
Коментари Харесай

Какви законопректи за шофьорите чакат ред в парламента?

Изглежда 46-тото Народно заседание е към своя край и не се чака законопроект, засягащ водачите да бъде гласуван в границите на неговото битие. Въпреки това в този парламент се появиха няколко забавни закона, засягащи водачите, които бихме могли да чакаме да бъдат обект на разискване и от идващите депутати. Какви са те?

Да отпаднат стикерите, поставяни на предното стъкло

С оферти за законодателни промени, народни представители желаят да отстранен задължението за слагане на стикери по предното стъкло на колите. Дали те ще станат факт, преди Народното събрание да се саморазпусне за идните изключителни парламентарни избори, остава неразбираемо. Предложенията на вносителите обаче включват и други промени, с които генерации водачи са привикнали – носенето на синия надзорен ваучър, наложително съпътстващ всяка удостоверение за ръководство на МПС (СУМПС). Друго законодателно изменение ще даде опция камерите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) да се употребяват за надзор и определяне на извършители.

Премахване на контролния ваучър

Според вносителите, синият ваучър е непотребен, защото:

Служителите на вътрешното министерство разполагат с достъп до централизирания указател. В него се намират всички нужни данни, които са записани и в талона.

Всеки водач е наясно с първичния брой точки (максималният брой е 39 точки), с които разполага и с броя при всяко лишаване и следващо възобновяване – тази процедура може да се случи по електронен път, дружно със заплащането на наложените санкции.

Отнемането на синия ваучър, за обосноваване на нарушителя да заплати санкциите, е неверен метод за повишение на събираемостта, считат депутатите, написа СБА.

Стикерите по предното стъкло

Да отпаднат всички стикери, касаещи техническата редовност, които притежателите би трябвало наложително да залепят на предното стъкло на колите. Това би означавало нововъведените от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ екостикери да останат в историята. В претекстовете си вносителите показват, че:

Информацията, съдържаща се по лепенките поставяни върху предното стъкло, би трябвало да бъде съхранявана в централизирана база данни. Така няма да се постанова се заплащат спомагателни средства за стикери с чипове, както са тези определящи екологичната категория. Например членовете на СБА доплащат 4 лева, точното колкото е цената на стикера при прекосяване на ГТП.
 ИПБ: При унищожаване на контролния ваучър невръчените наказателни постановления ще набъбнат до 70% ИПБ: При унищожаване на контролния ваучър невръчените наказателни постановления ще набъбнат до 70%
През последните месеци сме очевидци на голословно мощно предпочитание на политическите партии да извършат промени в ЗДвП, като отстранен к...

Има проблеми с отдалеченото прочитане, в това число и опция неоторизирано разчитане на информацията. Това основава причина за достъп до чувствителни данни, клониране и манипулиране на внедрения в стикера микрочип

Не съществува правна уредба при щета или целеустремено екраниране на чип

Стикерите за наложителен периодически механически обзор са ненужни, защото съществува опция за отдалечен достъп по интернет на тази информация от способените институции. Годишен механически обзор можете да извършите и в пунктовете на СБА. Знаете ли, че можете да запишете онлайн час за визитата, с цел да не се постанова да чакате. С проектозакона се вменява и ново обвързване за администрацията – при промяна на табелата с регистрационния номер, удостоверението за преминат механически обзор да се трансферира автоматизирано.

АПИ да „ хваща “ нарушителите

Друга концепция налагаща промени в Закона за пътищата визира работата на АПИ, чиито камери ще би трябвало да дебнат за пътни нарушавания. Камерите записват местоположението, точното време на прекосяване, регистрационният номер, класът, дължината и скоростта на прекосяване на МПС-та. Всички тези данни се употребяват за наблюдаване и разбор на трафикопотока. Институцията разполага с 300 камари ситуирани в цялата страна. С смяната те ще се употребяват за определяне на нарушавания:
 Депутати оферират да отпадне синия ваучър и екостикера Депутати оферират да отпадне синия ваучър и екостикера
Синият ваучър към шофьорската брошура и екостикерът, който се лепи в средата на предното панорамно стъкло на автомобила при годишен техни...

Превишена скорост

Неправилно изпреварване

Преминаване на алено

По данни на Министерство на вътрешните работи високата скорост е измежду главните фактори за тежки катастрофи на пътя. Депутатите се надяват по този начин да се увеличи пътната сигурност. Според тях конфигурираните сега камери могат да наблюдават за скоростта на преминаващите транспортни средства, а освен да ги преброяват и да засичат за платени пътни такси. Причината това да не се случва в този момент е, че съгласно народните представители внесли законопроектите е неналичието на законов правилник. Допълнително предложение е камерите да служат и за отчитане на междинната скорост, в случай че се покриват критериите на ЗДвП.

В момента АПИ е виновна за събираните и съхраняването на данните, което няма да се промени, само че съгласно законопроекта достъп до базите данни би трябвало да получат и редица други институции: Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, следствието и ДАНС. Причината е събраната информация за нарушавания да се употребява при наказателни производства. Достъпът до данните на АПИ обаче да се случва при ясни правила като се съхранява одитна диря за интервал от 5 години, която да съдържа:
 Петър Славов изясни за какво би трябвало да отпаднат новите екостикери за колите Петър Славов изясни за какво би трябвало да отпаднат новите екостикери за колите
Задълбочено четящият човек е това, което имаме като министър на превоза, по време на " чуването " му в Народното събрание за безобразията...

Основание за приемане на достъп до архива

Номер на документа

Базата данни, до който е изтънчен достъп

Точното време

 

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР