Изгарянето е коварно – не се усеща веднага Ако останете

...
Изгарянето е коварно – не се усеща веднага Ако останете
Коментари Харесай

Летни неволи: първа помощ при изгаряне (ефикасни рецепти)

Изгарянето е подло – не се усеща незабавно

Ако останете дълго под слънчевите лъчи, може да изгорите, макар че усърдно сте се намазали със предпазен крем. Коварното е, че изгарянето не се усеща незабавно, признаците се появяват след 3 до 6 часа.

Веднага откакто забележите зачервяване на кожата, влезте на хладно и пийте доста вода.

Външното намаление на температурата не трябва да е стресиращо. Вземете хладък душ и правете компреси с мокри кърпи, напоени с вода с температура към 20 градуса и няколко капки плодов оцет. Още по-ефективни са компресите с охладен черен чай или чай от лайка.

Класически лек е изгорялата кожа да се маже със сок от краставица или от прясно зеле – те охлаждат, хидратират, обезболяват и работят антисептично.

Ако има единствено зачервяване, оказват помощ кисело мляко или извара. Не ги използвайте обаче при разранена кожа и мехури -млечнокиселите бактерии могат да провокират инфектиране. Най-добре е при провали в дълбочина незабавно да търсите доктор.

Ще почувствате облекчение, като се напръскате или намажете с разтвор от сода за хляб-1 ч.л.сода в литър хладна вода.

Помагат компресите с кората на дъб. 2 с.л. кори се варят 15 минути в литър вода. Отварата се прецежда и откакто изстине, се смесва с още толкоз вода.

Не използвайте ментолов алкохол – той охлажда и понижава сърбежа, само че ускорява раздразнението на кожата. Избягвайте и всевъзможни мазнини.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР