Издръжката на живот у нас продължава да расте, отчита последното

...
Издръжката на живот у нас продължава да расте, отчита последното
Коментари Харесай

Расте издръжката на живот: Как сесправят домакинствата у нас?

Издръжката на живот у нас продължава да пораства, регистрира последното изследване на КНСБ. Поне 2524 лева са нужни на едно семейство с двама възрастни и едно дете, с цел да се оправи с разноските за месец.

Доходът нужен за прехрана нараства с 10,6% за година и с 0,6% на тримесечна база, регистрира още проучването.

Доходът, нужен за прехрана, нараства с 10.6% за година, демонстрират данните на КНСБ

20-те артикули, които купуваме най-често и са в дребната потребителска кошница у нас костват повече в сравнение с в други страни в Европейски Съюз. У нас общата им цена е малко над 56 евро, до момента в който в Румъния, Испания и Хърватия е по-евтино. Във Франция и Германия е по-скъпо.

Ако у нас с една минимална заплата можем да купим тази кошница 7 пъти, то в Испания можем да я купим 25 пъти, в Хърватия и Румъния - 13 и 14 пъти, във Франция - 29, а в Германия 32 пъти. bTV ревизира по какъв начин се оправят семействата у нас.

Необходимите пари за домакинство от двама работещи и едно дете са нарастнали с 320 лева

Въпреки растежа на приходите през миналата година, тричлeнното домакинство на Мели Попова регистрира, че животът продължава да нараства и разноските порастват.

„ Отиваш в магазина или в ресторанта и към този момент всичко е качено сензитивно “, споделя тя.

Според синдикатите растежът на издръжката на живот се дължи значително на повишаването при храните. Изследването регистрира, че дребната потребителска кошница, в която има артикули, които купуваме най-често нараства – от близо 91 лв. през предишния юни, до съвсем 110  през този. Това е нарастване с над 21%, пресмятат профсъюзите.

За едни човек сумата е 1270 лева

„ Повече от две трети от работещите не могат да доближат заплатата за прехрана, получават приходи под нея “, споделя президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите упорстват за растеж на минималната заплата, която тласка нагоре и другите хонорари до 850 лв., с цел да могат повече хора да се оправят с месечните разноски.

„ Всички работещи на минимална заплата са работещи небогати, тъй като те не могат да покрият нужните средства за прехрана на живот “, споделя Виолета Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ.

За май на годишна база тя е над 15%

Анализаторите регистрират, че растящата прехрана на живот на фона на високата инфлация макар растежа на приходите принуждава някои семейства да лимитират потреблението. Мели Попова също признава, че растящите разноски ги затрудняват и от време на време се постанова да взимат заеми.

Синдикатите упорстват за нарастване на заплатите в публичния бранш. Ръстът на приходите там не компенсира насъбраната инфлация, регистрират те.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР