Издирват я с военни кораби и самолети и сонарни буйовеНа

...
Издирват я с военни кораби и самолети и сонарни буйовеНа
Коментари Харесай

Милиардер-авантюрист бил в изчезналата подводница

Издирват я с военни кораби и самолети и сонарни буйове
На борда й имало петима души, измежду които и един от най-богатите пакистанци със сина си и френски академик

В батискафа има О2 за 96 часа

Американски и канадски екипи се надпреварват с времето в интервенцията по издирването на туристическа подводница с петима души на борда, изчезнала в Атлантическия океан. В акцията вземат участие и военни кораби и самолети на двете страни, в региона са ситуирани и сонарни буйове (устройства за разкриване на подводници по създаваните от тях звуци), съобщи Би Би Си.

“Това е далечен регион и е предизвикателство да се реализира търсене. Разгръщаме всички налични средства, с цел да сме сигурни, че можем да локализираме батискафа и да спасим хората на борда ”, съобщи контраадмирал Джон Моугър от бреговата защита на Съединени американски щати. Тъй като не е ясно дали батискафът е към момента под вода или е изплувал и не съумява да реализира връзка, издирвателните старания са ориентирани в две направления - търсене на повърхността на океана и подводно сонарно търсене. Поискана е помощ и от преминаващи търговски кораби.

Експедицията на батискафа “Титан ” почнала в неделя. Той бил откаран от Сейнт Джонс, Нюфаундленд, с канадския ледоразбивач “Полярен принц ”, който служи като кораб-майка за батискафа, до мястото, където са останките на “Титаник ”.

Те се намират на към 700 км от брега на Нюфаундленд, на дълбочина 3,8 км под океана. Потапянето на “Титан ” стартирало в 6,00 часа локално време (13,00 ч българско). Тогава батискафът разполагал със ресурси от О2, задоволителен за 96 часа за петимата му пасажери. Час и 45 минути след потапянето “Полярен принц ” изгубил контакт с батискафа и от този момент той е в неопределеност.



Хеймиш Хардинг

На борда му е известният английски авантюрист, финансист, милиардер и галактически туристи Хеймиш Хардинг (58 г.). За някои от рисковите си завършения той държи върхове на “Гинес ”. Например за най-дълго време, прекарано на цялостна океанска дълбочина от транспортен съд с екипаж. През март 2021 година Хардинг и океанският откривател Виктор Весково се потапят до най-голямата дълбочина в Марианската котловина.

В батискафа са и пакистанският предприемач Шахзада Дауд и синът му Сюлеман. Дауд е една от най-богатите семейства на Пакистан.



Шахзада Дауд

Има непотвърдена информация, че на борда е и 77-годишният френски откривател Пол-Анри Наржоле.

Алистър Грейг, професор по морско инженерство в “Юнивърсити колидж ” в Лондон, изясни, че батискафите носят тегло за изхвърляне - маса, която може да се освободи при положение на повреда, с цел да се повдигнат на повърхността с помощта на плаваемостта. Единият сюжет е да се е случило тъкмо това, в случай че е имало спиране на електрозахранването или връзката, и подводницата да се намира на повърхността в очакване да бъде открита, счита Грейг. “Друг сюжет обаче е теч в корпуса под налягане, като в този случай прогнозата не е добра ”, добави Грейг.

Предлага се от 2021 година
Пътешествието коства $250 000 на човек
За първи път туристическата атракция гмуркане с батискаф до останките на “Титаник ” се предлага през 2021 година Тогава туристите плащали по 100 000-150 000 $ на човек, написа на уеб страницата на “ОушънГейт ” - компанията, която ръководи подводницата.

През годините сумата, известна като “такса за поддръжка на задачата ”, повишена и през 2023 година тя възлиза на $250 000 на човек.

Експедицията стартира в Сейнт Джонс, Нюфаундленд, откъдето се насочва на към 640 км в Атлантическия океан до мястото на останките.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР