Издирваният по цял свят Евелин Банев-Брендо е в България или

...
Издирваният по цял свят Евелин Банев-Брендо е в България или
Коментари Харесай

Издирваният по света Брендо търси трюфели по анцуг край врачански села

Издирваният по целия свят Евелин Банев-Брендо е в България или най-малко е бил у нас напролет.

Поне два обстоятелството приказват за това. Първият е пълномощното на юрист Силвия Найденова, която го съставлява в Софийския градски съд по молбата му България да одобри за осъществяване и присъдите му в Италия и Румъния.

Вторият е разказът пред " на кмета на село Тлачене Тошко Сашов, който е заверил подписа на Брендо на пълномощното за юрист Найденова. Кметовете на дребни обитаеми места имат право да работят като нотариуси в избрани случаи.

" Беше един ден при започване на пролетта. Към края на работния ден пристигнаха мъже - с спортни екипи и куче. Казаха, че са ходили за трюфели, само че желаеха да си създадат пълномощие, тъй като им трябвало.

Гледах му персоналната карта, подписа се пред мен, само че нищо не знам за този господин,

след това научих. Няма по какъв начин да го познавам. В документите му не написа " Брендо ”, описа кметът Тошко Сашов за случката. Той няма по какъв начин да ревизира дали някой е търсен, а единствено удостоверява подписи със своя, както и с щемпел на кметството. За да потвърди самоличността си, Банев е употребявал българската си персонална карта. Документът е публикуван през 2016 година и още е годен, сподели инспекция на " 24 часа ”.

Евелин Банев е прочут с това, че употребява доста паспорти при пътуванията си по света, а за последно през 2021 година имаше украинско поданство.

Всъщност с пълномощното, издадено от него, юрист Силвия Найденова внася молба в Софийския градски съд от името на Евелин Банев за приемане на присъдите му от Италия и Румъния. Той има и от България, а тук магистратите би трябвало да ги кумулират и да ги приведат в осъществяване, с цел да влезе в пандиза.

Това е третият опит на Евелин Банев,

само че и този път не се получава. Последното предписание за отвод от формиране на дело е от понеделник.

В него написа, че копието от пълномощното на юрист Найденова не е от кочан, само че въпреки всичко е признато от съда. Тя е приложила и копието от персоналната карта на Евелин Банев. По случая е била осъществена инспекция, излиза наяве от разпореждането на арбитър Николай Младенов. Заключението от нея е ясно - Брендо не е на адреса му в София и няма данни да е в България. Справките на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата демонстрират, че от издирването му няма резултат.

" Идваха от полицията по случая. И от Враца, и от София. Давах показания, взеха материали от кметството. Аз съм си приключил работата ”, безапелационен е кметът на Тлачене Тошко Сашов. Казва още, че Евелин Банев не е от селото, няма родственици или адрес там.

Остава мистерия за какво Брендо е избрал тъкмо китното селце сред Враца и Бяла Слатина за легализация на пълномощното, откакто живее в София, където има над 100 нотариуси, които също няма по какъв начин да ревизират дали е разгласен за търсене. Евелин Банев е единственият българин от високите равнища в подземния свят.

Дейността му надвишава границите на страната, а по делата против него в Италия, Румъния и България става дума за интернационалните контакти освен в Европа, само че и в Южна Америка, откъдето е идвал кокаинът.

Винаги се е различавал от мутрите на прехода

Дори написа две книги. Първата от 2015 година е със заглавие " Съзирам душата на България ”. " Тази книга се роди в пандиза, тъй като любовта към живота не може да бъде лишена от независимост ”, написа създателя за труда си, който написал в ареста в Италия през 2013 година по следствието за трафик на кокаин. Когато книгата се появи на пазара, той още веднъж беше липсващ. За последно Евелин Банев-Брендо се търси публично от 10 май 2018 година, откакто две седмици по-рано Върховният касационен съд дефинитивно го призна за отговорен в пране на пари от наркотрафик и го наказа с 6 година затвор. Брендо обаче към този момент беше избягал. Това беше и последната му присъда. Преди това в Румъния го признаха за отговорен за наркотрафик с наказване 10 година, а след румънците го осъдиха и на 20 година затвор в Италия по делото " Кокаинови крале ”, още веднъж за същото закононарушение. През 2012 година Брендо беше арестуван у нас и изпратен в Милано, само че го върнаха, тъй като първото му дело, тогава към момента висящо, беше в България. То завърши последно от трите. Докато чакаше решението, Брендо беше с мярка подписка и възбрана да напуща страната. Това не му попречи да избяга и да стартира 5-годишното му търсене.

Слуховете го пращаха на разнообразни места по света, само че на 7 септември 2021 година неуловимият Брендо беше задържан в Украйна. В населявана от него къща полицията откри оранжерия с канабис. Банев беше арестуван за 20 дни, а Румъния, Италия и България - осведомени, че е при тях. Междувременно Румъния първа изпрати искане за екстрадицията му, а по-късно и България. Две седмици след ареста изненадващо Брендо

беше освободен с решение на Апелативния съд в Киев

За това време се оказа, че той легално е станал украинец и има документи за това от 2015 година, което автоматизирано изключва да има друго поданство, в това число и българско. Украйна не предава свои жители в трети страни. Въпреки това против него е почнало наказателно произвеждане в Украйна, тъй като с изключение на легалния, у Брендо е открит и подправен украински паспорт с имената на Виктор Краич. Експертиза посочила, че фотографията е на Брендо, само че данните са на различен човек. Какво се е случило с това дело там, остава мистерия, както и ориста на Евелин Банев преди и по време на войната в Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година

Италия и Румъния не пращат присъдите му, с цел да ги лежи у нас

Седмица преди да го арестуват в Киев, Брендо е изпратил молба до Софийския градски съд, излиза наяве от хронологията в разпорежданията по неговия проблем. С нея желае да признаят присъдите му от Италия и Румъния, с цел да ги изтърпи в български затвор. В молбата си Евелин Банев заявява, че е български жител, без да показва дали има и други паспорти, както и къде се намират той и фамилията му. Докато още е в ареста в Украйна, съдът у нас отхвърля да гледа молбата му за признание на присъдите от Италия и Румъния, тъй като не е на територията на Европейския съюз.

Следва обжалване. През май 2022 година Софийският градски съд още веднъж заседава по втора молба на Брендо и отново отхвърля да я гледа.

През август 2022 година юрист Силвия Найденова внася трета от името на клиента си, който продължава да упорства да влезе в български затвор, откакто признаят и присъдите му от Италия и Румъния. На 6 ноември т.г. още веднъж отхвърлят да се занимават с него, само че по други аргументи. " 24 часа ” се свърза с юрист Силвия Найденова, която съставлява Банев, само че тя не беше получила разпореждането на съда и отхвърли да разяснява.

Този път основанието не е единствено фактът, че не е издирен и доведен у нас повече от 5 година

Още през 2021 година Брендо е приложил към първата си молба и копия от двете присъди в Румъния и Италия.

Това обаче не е задоволително, с цел да може съдът да образува дело по настояването на Банев за признаването на присъдите му. Те би трябвало да дойдат публично и с удостоверения от съответните правосъдни управляващи в Италия и Румъния. България ги е поискала посредством Европейската правосъдна мрежа за наказателни каузи. Отговор от Италия и Румъния няма. За последно е изпратено напомнително писмо на 5 септември т.г.

За да стартира делото и казусът да завърши, юрист Силвия Найденова е предложила различен вид - присъдите на клиента ѝ в чужбина да бъдат получени от неин сътрудник в Италия. Според арбитър Николай Младенов обаче той може да се снабди с копията на актовете, само че не и с уверение за тях. Тази спънка, плюс незнайното местоположение на Евелин Банев, са съображение съдът за трети път да откаже да гледа молбата му да влезе в пандиза.

От трюфели може да се печели съвсем колкото от опиати, търговията с гъбата е полулегална

Брането на трюфели и продажбата им е рентабилен бизнес, от който може да се печели съвсем колкото от опиати. Търговията с тях е полулегална - за нея няма правила и малко се приказва.

Този пазар у нас се прави оценка на към 150 млн. евро годишно, а хората, които се занимават със събирането на трюфели, са към 20 хиляди. България е номер 1 в Европа по рандеман на бели и черни трюфели от естествени горски залежи, който се прави съвсем през цялата година – има и зимни, и летни.

По сметки на земеделското министерство едвам към 1% от събраните количества остават у нас, изнасят се 150-200 тона. Кои са огромните играчи обаче е изцяло неразбираемо, тъй като няма публични данни, няма и правила за търговията. Говори се за същинска война сред " ловците на трюфели ”, в която има пребити търсачи, навлезли в нечии непокътнати територии.

Преди близо две години да вземем за пример край Трън бяха открити три овъглени човешки тела на събирачи на скъпата гъба, като една от версиите за гибелта им бе, че е провокирана от съперници.

В Италия, където главно се изнасят, кг бял трюфел варира от 2500 до рекордните 7000 евро. Черните са малко по-евтини, само че тези данни са отпреди две години и сега поради климатичните промени и засушаването цените са хвръкнали нагоре.

Едва неотдавна финансовият министър Асен Василев се опита да постави ред най-малко в облагането на приходите на събирачите на трюфели, като им вкара патентен налог. Той важи и за хората, които събират билки, гъби и всевъзможни други недървесни горски артикули. Сега те би трябвало да заплащат налог върху приходите си като физически лица, които правят стопанска активност, като понижат с 40% данъчната си основа за разноските. Могат и с 60%, само че в случай че са регистрирани като аграрни производители. Засега предлагането за патентен налог не среща утвърждение нито в тристранката, нито в сектора. Набързо основаното неотдавна Сдружение на ловците на трюфели излезе с декларация, че желае да се резервира настоящето облагане.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР