Издирваният от властите у нас и сочен за контрабандист номер

...
Издирваният от властите у нас и сочен за контрабандист номер
Коментари Харесай

По следите на Никола Николов – Паскал: До Гърция, Национална служба сигурност и Държавна сигурност

Издирваният от управляващите у нас и апетитен за контрабандист номер 1, Никола Николов - Паскал, е напуснал страната с каравана още на 29 март, научи " По света и у нас ". През годините Паскал е бил помощник на Национална работа сигурност, която беше част от Министерство на вътрешните работи до 2008-а. След това се трансформира и влезе в ДАНС, които в този момент проверяват аферата в Агенция " Митници ".

Екип на Българска национална телевизия потърси Никола Николов в Гърция, където откри караваната, която той употребява в двора на хотел на брега на морето.

" Той е може би единственият, който остана жив от началото на прехода и продължава към момента къде с дребни темпове и с по-мащабни да реализира тази контрабанда ", споделя Георги Шишков, някогашен шеф на митницата в Свиленград.

Малко от тези, които през годините са разследвали контбандните канали, се съгласяват да приказват за Никола Николов - Паскал. Всички обаче настояват, че посочения за контрабандист номер 1 все съумява да оцелее и всички споделят, че от края на 90-те години той живее най-вече в Гърция, на брега на морето край Кавала.

Потърсен в хотела, за който се твърди, че е негова благосъстоятелност, като е притежател посредством подставени лица. Според уеб страницата този хотел работи и приема туристи. Но явно е много мъчно да се настани и преспи в хотела, тъй като е затворен, а входът му е препречен с резервоар.

Оказа се, че от 4 април офертите за този хотел са свалени от всички уеб сайтове за резервации. Не може да бъде непокътната стая даже за обичайните в тази част на Егейско море майски празници. Зад вратата на хотела виждаме паркирана каравана, която съгласно данни от следствието се употребява от Никола Николов - Паскал към този момент няколко години. Според наши източници той е напуснал страната на 29 март.

Късно вечерта се връщаме да търсим Паскал още веднъж. Вижда се, че свети единствено едно от пространствата в хотела, само че охранител с качулка гони екипа ни. Черен път води към къща в съседство, където има данни, че Паскал също обитава, само че и тя е заключена. Последният адрес, на който Никола Николов е регистриран в България, е в Хасково. Там той е търсен през 1998 година, когато задържат три тира с цигари и един тир с пилешки бутчета от неговия контрабанден канал.

" Когато аз бях началник на митницата, имаше един шеф на Регионална дирекция на вътрешните работи Хасково, който доста искаше да има офицер по режима в митницата. Това е служител на реда, който да е в Митницата. Там под някаква форма се съгласуваха огромните началници и пристигна този човек. Аз не го одобрих, по този начин и не се срещнах с него, само че там каквото би трябвало да работи - работеше. Когато пристигна времето на създаването на канала и се хванаха тировете с цигарите, той беше индивидът, който конвоираше камионите. И той се оказа човек от Държавна сигурност ", сподели Георги Шишков, някогашен шеф на митницата в Свиленград.

От родното Меричлери историята на посочения за контрабандист номер едно, Никола Николов - Паскал минава през Димитровград, Държавна сигурност, Хасково, Орестиада, док номер 5 на пристанище Пирея, Солун и стига до Кавала.

Оказва се, че Николов е вербуван в Държавна сигурност още в казармата, а незабавно по-късно назначен на граничния пункт " Капитан Андреево ". Там работи по каптагоновия канал в средата на 80-те. След това е под прикрите е трансфериран като водач на тир и по този начин усвоява целия канал от България през Турция към Близкия изток.

" Карал е камиони, там е нахванал контактите и схванал защо става, паресали са го и почват да го издигат в йерархията. Започва активност с гръцките политемитранти ", изясни Георги Шишков, някогашен шеф на митница Свиленград.

Георги Шишков: Да, тъкмо по този начин. Не дребна част от гръцките комунисти имигрират в България., в Русия и в другите тъй наречените " приятелски " страни по това време.

Именно контактите с гръцките комунисти се оказват основни за Паскал при започване на 90-те.

" Започват да провеждат преместването на незаконни артикули. И най-много се ориентират към пазара на цигари. Регистрират компании, първата компания е сред Паскал и един възрастен гръцки жител в Орестиада. Негов родственик, на този гръцки жител в Солун открива, в безмитна зона Солун посланичество и стартират транспорт на цигари от Кипър, безмитна зона Солун, там претоврват и влизат в България ", разясни Георги Шишков.

През 1998 година има интервенция против канала на Паскал, в който тогава се оказва, че е забъркан и Ерджан Рашид - Роко. Задържани са три ТИР-а с цигари, само че те изчезват от митнически склад. А цялото досъдебно произвеждане се оказва в багажника на различен арестуван при започване на април - Марин Димитров - Иарата. През 2007 - 2008 година Димитров оглавява Агенцията по риболовство и аквакултури. Има данни, че в този интервал с катери на Агенцията Паскал придвижва нелегално златна бижутерия.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР