Издирването на "изгубен" шедьовър на Леонардо да Винчи, продължило столетия,

...
Издирването на "изгубен" шедьовър на Леонардо да Винчи, продължило столетия,
Коментари Харесай

Експерти: Леонардо да Винчи не е рисувал смятан за изгубен шедьовър

Издирването на "изгубен " шедьовър на Леонардо да Винчи, траяло епохи, бе прекъснато публично, откакто специалисти оповестиха, че ренесансовият талант в никакъв случай не е рисувал именитата картина "Битката при Ангиари ", съобщи ДПА.

За творбата, увековечила успеха през петнадесети век на Флорентинската република против херцогство Милано, от дълго време се смяташе, че е скрита зад различен стенна живопис в Палацо Векио във Флоренция, предава Българска телеграфна агенция.

"Леонадро в никакъв случай не е рисувал борбата върху тази стена, това е заключението ни ", разгласи Франческа Фиорани, експерт по история на изкуството от Университета на Вирджиния на конференция в изложба "Уфици ".

Тя посочи, че Леонардо направил единствено няколко скици за огромната творба, която му била поръчана при започване на шестнадесети век.

Има свидетелства за материалите, доставени на художника по отношение на поръчката и те "не били материали за изобразяване на борбата, а за подготовка на стената ", сподели специалистката. "Подготовката на стената обаче не вървяла добре и всичко спряло дотук ", сподели Фиорани, която показа нова научна обява, на която е съавтор с още няколко интернационалните специалисти.

Те оспорват теорията на италианския откривател Маурицио Серачини, който през 2012 година се прочу с изказванията си, че е разкрил изгубения шедьовър на Да Винчи.

Серачини пробива дребни дупчици в друга фреска на една от стените в Палацо Векио и декларира, че е разкрил зад нея следи от черен пигмент, сходен на потребления от Леонардо за "Мона Лиза ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР