Издирваха го три държави за наркотрафик и пране на пари,

...
Издирваха го три държави за наркотрафик и пране на пари,
Коментари Харесай

Кой създаде Брендо?

 Издирваха го три страни за наркотрафик и пране на пари, наказан е сумарно на 36 години затвор – в последна сметка " Кокаиновият крал " Евелин Банев-Брендо беше хванат в Украйна. Снощи управляващите в Киев го оставиха в ареста за 20 дни. Целта е да бъде обезпечено по-нататъшното развиване на делото по екстрадиция.

" В тая страна няма ред. Има ли някакъв ред в тая страна? Всички са се вкопчили в тази власт, да ръководят. Всеки се бори за власт. Създават облици на нарушители. Като мен ", споделя Евелин Банев в ефира на " Здравей, България " през 2008 година

13 години по-късно Брендо към този момент има облик на нарушител в три страни. Италия го разгласи за " кокаинов крал “ и му даде 20 години. В Румъния е наказан на 10 години за трафик на дрога. У нас присъдата му е 6 години за пране на пари. 

Всъщност изявлението на Брендо през 2008 година е единственото, което е давал. Взето е няколко месеца след разстрела на майката на баджанака му Йорданка Запрянова – очевидец по делото против Брендо. 

След това изявление медиите виждаха Брендо единствено по време на делата му за пране на пари от наркотрафик. На тях идваше без защита. И не беше сладкодумен. 

" Брендо е сериозен състезател, доста внимателен. На територията на страната, най-малко това, което сме имали като оперативни данни, е получавал поддръжка от държавните структури, свързани с битката и противодействието на проведената престъпност ", изясни Цветан Цветанов.

През 2008 година Брендо е трябвало да бъде арестуван по аферата " Кокаинови крале “, споделя някогашният силов вицепремиер. Къртица в редиците на полицията обаче осуетява ареста. 

" През 2008 година Джорджино – проверяващият следовател, който беше по това дело, тогава в " Евроджъст " в Хага споделят и дават отчет на представителите на България от прокуратурата, от Министерство на вътрешните работи и от ДАНС. Тогава, в действителност половин час по-късно, Брендо влиза в връзка с Мелате – един от главните италиански играчи, и му споделя безусловно всичко по създаването, която е предоставена на италианските управляващи на " Евроджъст " и за огромна интернационална интервенция ", споделя още Цветанов.

Кой е предизвестил Брендо, и до през днешния ден не излиза наяве. Разследването на прокуратурата също приключва без резултат. А акцията по интервенцията " Кокаинови крале " е възобновена през 2012 година, спомня си Цветанов. 

" Задържането на Брендо беше непланирано в деня, в който се случи в Бургаска област, тъй като към момента имаше много дейности, които трябваше да предприемем по членовете на групата. Но тогава получихме оперативна информация, че Брендо отива да купува играчи. Това до момента не е казвано на необятната аудитория. Т.е. отива да си купува чиновници в правоохранителната система. Тогава сътрудниците съумяха да го локализират в едно заведение, в което организираше среща. На излизане от Бургас беше арестуван. Имахме извънредно добра съгласуваност с прокуратурата, тъй като основният прокурор тогава - Борис Велчев, беше осведомен с всички елементи ", споделя той.

Тогава проверяващите намират и документа на " Евроджъст " в багажника на колата на Брендо. Същият документ, с който той е предизвестен през 2008 година, че му се готви арест. 

" Което значи, че фактически той е бил безусловно спокоен, че никой няма да пристъпи към неговото задържане ", добави Цветанов.

Брендо въпреки всичко е арестуван и екстрадиран в Италия през 2012 година. Докато е пандиза в Милано, на 5 март 2013 година е отвлечена щерка му Лара. Преди 8 години маскирани и въоръжени отвличат дъщерята на Брендо пред дома им, когато момиченцето отива на учебно заведение. Днес фамилията към този момент не живее там. След 47 дни в плен 10-годишното момиченце е върнато. Неофициално - против откуп. 

В идващите години, наподобява, като че ли примката на правораздаването се стяга към Брендо. Започват каузи против него и в Румъния. Едно съдийско решение обаче – на съда в Милано, освобождава Брендо от отговорност и той излиза на независимост. Последната му медийна поява е от 2017 година.  

Година след тази изява, през 2018 година, Брендо получава 6 години затвор. Но не за наркотрафик, а за пране на пари от наркотрафик. И управляващите не съумяват да го открият. До 2021 година, когато е арестуван в Украйна. Според управляващите в Киев Брендо е употребявал подправени документи и живеел в къща чартърен до столицата. Там служителите на реда разкрили и оранжерия с канабис. Сега той е арестуван за 20 дни.

" След краткотрайното задържане съдът може да реши да сложи Банев в по този начин наречения екстрадиционен арест, който може да продължи 12 месеца. Но досегашната процедура на сходни случаи демонстрира, че този период може да бъде продължен и да продължи доста по-дълго ", изясни журналистът Сашко Шевченко.

" Логиката е като български жител, той да бъде предаден на България, с цел да си изтърпи присъдата. Тук има колизия с други две присъди. А италианската е най-голяма, тя е в размер на 20 години. Има логичност да изтърпи първо нея. Има конкуренция за предаване на лицето, това е тестване и тест по какъв начин ще се работи от украинска страна. Ние подобен случай до момента сме нямали при нас ", сподели Иво Илиев, който е заместник-градски прокурор на София.

Журналистър Сашко Шевченко обаче развива друга догадка – че Украйна може да не даде Брендо незабавно.

" Възможно е обаче да бъде отказана екстрадиция на Банев на България или на другите две страни, които го желаят, тъй като Украйна ще желае да го съди ", счита той.

" Това, че Брендо е заловен в Украйна, изненадва доста хора. Той, съгласно мен, от самото начало се е движил на всички места с подправени документи. Преди към 2 години по отношение на мен влязоха хора, които живееха в чужбина. Те желаеха да ми изпратят видео, на което той е сниман в огромно заведение във Франция, което посещава постоянно. Общува с българи там, поддържа връзка свободно ", съобщи в ефира на " Събуди се " журналистът Слави Ангелов.

Според него сходни на случая на Брендо у нас в последните години има много. Журналистът уточни, че Банев и преди е имал допирни точки с Украйна.

" През 2011 година в региона на залива Дълбока жители намират заключена кола. До колата, връху скалите е открит мъртвец на мъж. Оказва се, че той е румънски жител, а по-конкретно митничар, който е работил на митническия пункт против Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кардам ". Оказва се, че този румънец е токсичен. Българските служби откриват негови контакти с Брендо дни преди гибелта му. Разследването се трансформира в интернационално. Оказва се, че този румънец е записал компания в Украйна, която е имала единствено една функционалност – да приема товари от Латинска Америка. Става въпрос за пещи, в които е открит кокаин. В Украйна е спряна пратка от 2,5 тона, която е обвързвана с Брендо ", описа Ангелов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР