Издигането на 30-етажна сграда може да стане само за ден,

...
Издигането на 30-етажна сграда може да стане само за ден,
Коментари Харесай

Япония ще внедри роботи в строителството на небостъргачи

Издигането на 30-етажна постройка може да стане единствено за ден, само че за задачата на обекта би трябвало да работят към половин милион души. Цифрата не се е трансформирала доста през годините, защото строителните обекти към момента са останали малко настрана от автоматизацията. Това обаче стартира да се трансформира в проблем за строителните компании в Япония, защото промишлеността страда от сериозен дефицит на работна ръка, написа " Дневник ", цитирайки организация " Блумбърг ".

 

Ситуацията няма да се усъвършенства, даже в противен случай. Очаква се в идващото десетилетие най-малко 1 млн. служащи да се откажат от специалността си, което ще докара до доста закъснение на всеки нов градеж на небостъргач.

 

За да смекчи удара, японската корпорация " Шимизу ", която е учредена преди повече от 200 години, счита да вкара в работния развой роботи, които да могат да заваряват греди, да конфигурират таванни панели и редица други сходни действия.

 

Използването на роботи в промишлеността е необятно застъпено. Над 2 млн. машини са конфигурирани във заводи по целия свят. Само в автомобилната промишленост на петима служащи се пада по един робот. Строителните обекти обаче съставляват по-трудни провокации за машините поради тяхната непредсказуема среда и непрекъснатото наличие на хора.

 

" Най-големият проблем е, че фабричните роботи се вършат с концепцията, че ще останат на едно и също място. Ние желаеме обаче те да бъдат инсталирани на преносима платформа, от която ще могат да работят на разнообразни места по време на градежа на небостъргача ", изясни генералният управител в отдела за строителни технологии на " Шимизу " Масахиро Индо.

 

Компанията към този момент тества собствен робот за сходни действия, като машината съумя да се маневрира безвредно в стая, цялостна с хора. Липсата на ясни правила за потреблението на робота обаче може да ограничи потреблението му единствено през тъмните часове на денонощието и почивните дни.

 

Около октомври " Шимизу " има желание да показа част от работните си планове за роботи, в които участва подобен, който може да придвижи 30 кг тежести при слагането на таванни панели. Следващото потомство роботи пък ще работи по подове и стени вътре в самите здания, което е и един от най-сложните процеси от строителството.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР