Издаването на ефективни присъди и полагането на обществено-полезен труд, като

...
Издаването на ефективни присъди и полагането на обществено-полезен труд, като
Коментари Харесай

Гроздан Караджов направи много за пътната безопасност, смята експертът Диана Русинова

Издаването на ефикасни присъди и полагането на обществено-полезен труд , като работа в моргите, ще донесат повече изгоди на обществото в сравнение с отнемането на шофьорска брошура на извършител на пътя. Защото след известно време тя отново се връща на притежателя й, той прави ново нарушаване на пътя и следва наново лишаване на брошура, като един безконечен кръг. Това каза пред Dir.bg Диана Русинова, ръководител на Управителния съвет на Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП). 

Държавата мълчи по тематиката, " защото в областта на пътната сигурност няма политика ". Пътната сигурност в никакъв случай не е била приоритет за политиците. И към изборите предходната година, като специалисти, не чухме отговори на въпроси от политиците. Бяха поети задължения, само че нито един от тях не се извърши. За нас остана чувство, че всички са подготвени да работят по тематиката - декларативно и единствено до изборите, а след това се работи кампанийно ".

 Колчетата прекратиха войната на пътя в Кресненското дефиле, само че какво следва нататък? Виж още

Пътната сигурност у нас е в цялостен безпорядък, тотално безхаберие и тежка корупция, заяви Диана Русинова. " Недейте да очаквате някаква смяна с новите политици ". " Дори няма да се повдигне въпросът за пътните поправки и положението на пътищата и ще се окажем в положение на " ремонт на ремонта ".

Нищо няма да се промени по тематиката пътна сигурност, безапелационна е специалистът по пътна сигурност, тъй като " нямаме единна национална политика , която да следваме в годините. Нямаме ясни ограничения, нямаме неизменност за поддръжка на пътищата, няма поредност ", фиксира проблемите Диана Русинова.

Преди Гроздан Караджов да стане министър на районното развиване и благоустройството, даже не се косяха шубраци на пътя , даде пример тя и изясни, че те са действителна заплаха за пораждане на ПТП - пречат на водачите да подхващат маневри, ставаха рискови изпреварванията, имаше риск войната по пътищата да вземе нови жертви. Единствено при Караджов в ръководството на страната се извършваше забравеното косене на храстите, посочи тя. Дотогава се режеше единствено тревата край пътните платна. Не е ясно дали тази процедура ще продължи и по-късно, счита специалистът по пътна сигурност.

Тя обърна внимание на неналичието на разбор и причина за настъпването на ПТП . Според нея методите на работа са прекомерно остарели и отсам може да си създадем верните заключения. " Дори редактирането на нормативен акт лишава повече от три години, което е неприемливо и срамно ", акцентира Русинова. 

" Като няма ясни политики, не може да се приказва за предварителна защита положителните практики да продължат ". 

" Като специалисти ни е направило усещане, че в България като че ли съзнателно всяка смяна се бави с години ".

Русинова вижда и други проблеми: некачествено е обучението за младите водачи . Учебните часове, като цяло, са предоставени на дребни компании, които не оферират нужното, липсва качество при образованието на водачите, което могат да предложат огромните компании, изясни тя.

По думите на Русинова не работи Изпълнителната организация за автомобилна администрация и не се повдига въобще въпросът за инвеститорския надзор за положение и поддръжка на пътищата . Тя разказа ситуацията като трагично.

Взимането на шофьорската бумаги от пияни и дрогирани водачи у нас не работи като система, направи извод тя, визирайки последните случаи от престъпната хроника.

По-правилна тактика за битка с такива водачи би било създаването на психическа терапия за работа с тях. Същатата тактика тя препоръча да се ползва при срещата с близки и родственици на починали на пътя.

 Снимка: БТА

39-годишният Димитър Любенов, предизвикал тежката злополука на Околовръстното шосе в София, е бил пийнал и дрогиран, преди да се качи на мощния си автомобил. Оказва се той е следващият с дебело досие от шофьорски нарушавания, чиято брошура не е отнета. Според специалиста казусът е законодателен.

Диана Русинова изясни: " Има малка врата в закона, която разрешава на тези хора да се измъкват. Вратичката е в това, че с цел да ви връчат наказателното разпореждане, откакто имате акт, да кажем след приложимост на алкохол, би трябвало да ви намерят, а тези хора стартират доста сполучливо да се крият и по този начин с разнообразни трикове на процедура, с години може да не им бъде връчено наказателното разпореждане ".

И специалисти, и прокуратурата от години упорстват връчванията да станат електронни и по този начин казусът да бъде решен, само че за промени в Закона по този начин и не се намира време.

Проблем основава и правото да се откаже тест за алкохол и опиати както при рутинна инспекция, по този начин и при злополука.

" Отказът би трябвало да бъде криминализиран и би трябвало да бъде включен като закононарушение по Наказателния кодекс. Не може да отказвате проба за алкохол и опиати. По какъв метод нарушава това вашите права и по какъв начин да разбираем на околните на тези починали, които към този момент са доста починали в резултат на ПТП-та на водачи, използвали алкохол и опиати, по какъв начин да разбираем на техните близки, че в действителност те са отказали ", сподели Диана Русинова.

В момента няма изясненост какво следва: какво ще направи едно новоизбрано държавно управление с наболелите въпроси. " Едва ли то ще се заеме с пътната сигурност ", предвижда Диана Русинова.

 Колчетата в Кресненското дефиле дадоха резултат за понижаване на смъртността в правата Виж още

" Гроздан Караджов направи доста по въпроса за пътната сигурност. По негова самодейност се вкара ограничаване за скоростта по път I-1 през Кресненското дефиле до 50 км/ч и се сложиха ограничаващи колчета, пътищата бяха оставени по-късно под въпрос. Дали въобще ще бъдат подържани или строени нови " , пита специалистът. Благодарение на дейностите по времето на Караджов, обстановката в Кресненското дефиле се успокои, сподели тя. От 10 юли досега в сектора не се е случил нито един тежък пътен случай, няма умрял човек на пътя. От началото на година имаме над 300 индивида, умряли на пътя, означи Диана Русинова, само че в последния месец са единствено 34.

Във връзка с неспиращата серия от тежки произшествия в страната тя акцентира, че от 2020 година организацията ЕЦТП повдига въпросите за бавното правораздаване : " Мъж почина през 2017 година на автомагистрала " Тракия ", а до през днешния ден делото не е минало даже на първа инстанция. Има случаи и с пропуски - глобени хора не получават заслужено наказване. Не би следвало в закона да има малка врата да се откаже взимане на проба, когато си предизвикал сериозна злополука ".

Европейският център за транспортни политики работи с държавни и държавни организации, с неправителствения бранш и други сътрудници. " Първата работна среща за тол таксите докара до нарастването им ", сподели Русинова. За нея това е добър резултат, свързан с някогашния министър на районното развиване. Списъкът с платените пътища се прави, с цел да се усилят приходите от такси, само че и да не се натрупват нарушавания от страна на превозвачите, за което те алармираха няколко пъти. С утвърждение на новия лист на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние - тол такса, се анулира предходния лист от 2020 г. и са включени и второкласните пътища.

На 18 май 2020 година ЕЦТП излезе с позиция и отворено писмо, изпратено до институциите, в това число Народното събрание, Министерския съвет и Главна прокуратура, в което приканиха за основаването на работна група, касаеща следствието на пътнотранспортни катастрофи . Целта на групата бе разработване на единна методика и правила за осъществяване на техническото снимане и премерване при огледа на пътнотранспортни катастрофи и правенето на авто-технически експертизи. И до през днешния ден обстановката остава непроменена, а време за губене няма, оповестиха от Центъра и прибавиха:  " Достатъчно е да си напомним злополуката на Георги Семерджиев от началото на месец юли, при която починаха две девойки, а причинителят се оказа рецидивист на пътя ".

 Снимка: БТА/Facebook

Затова от ЕЦТП приканват за незабавна реакция от страна на институциите незабавно след изборите на 2 октомври, в това число от прокуратурата, за съставяне на работна група и разискване на съответни хрумвания за промени. ЕЦТП има готовност да се включи с съответни оферти, касаещи наказванията за водачи, предизвикали гибел или увреждания на пътя след приложимост на алкохол или упойващи субстанции, в това число изтърпяване на част от наказването посредством полагане на публично потребен труд в незабавни и/или патологични отделения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР