Издателство Лемур публикува романа Белези от рая от Добри Станчов.

...
Издателство Лемур публикува романа Белези от рая от Добри Станчов.
Коментари Харесай

Добруджанска легенда вдъхновява нов роман

Издателство " Лемур " разгласява романа " Белези от парадайса " от Добри Станчов. Авторът към този момент е прочут на българските читатели под псевдонима Дого Танкарт, с който разгласява авантюристичен романи и увлекателни разкази. Но една легенда за събития, разиграли се край родния му град Каварна, го въодушевява да напише разказ за Добруджа през 30-те години на XX век. За задачата той се връща освен към предишното, само че и към своите корени, към историите, които неговите дядовци са му разказвали до момента в който е бил дете, към езика, с който е израснал – езикът на старите българи, езикът на изчезващото добруджанско село.

 

През 30-те години на предишния век, в една пролетна заран млад мъж идва в село Саръ̀меше, търсейки работа като пастир в чифлика на богат земевладелец. Будните му очи, спретнатите облекла и образован изказ обаче подсказват, че други аргументи са принудили младия Йорго да пропътува дългия път от родното Яврово, ситуирано в полите на Родопите, до Южна Добруджа, където суровата реалност към момента е диктувана от юмрука на румънските управници. Година по-рано татко му е потърсил прехранване при същия господар, само че когато идва разпус, той по този начин и не се прибира вкъщи.

 

Решен да разкрие какво се е случило, Йорго потегля по следите му, които го въвличат в размирната атмосфера на една райска земя, разкъсвана сред международните ползи и вътрешните битки за власт и благосъстояние. Вместо отговори, момъкът открива от ден на ден и повече въпроси… и една обич – омагьосваща, само че и бурна и рискова като морето, което обкръжава скалистите добруджански крайбрежия.

 

" Това е книга за живота в чифлика на едно малко черноморско село – за ежедневния труд и хармонията сред селските хора и майката природа, за недоимъка и дребните наслади в живота, за безконечния поход в търсене на истината и преоблечената в състрадание неистина, за влюбването от пръв взор и захаросания усет на съкровените любовни трепети, за кръчмарския национализъм и сеирджийството на цялостен един народ, за начертаните от ориста пътеки, за живота и гибелта, за вярата ", споделя създателя.

 

Добри Станчов към този момент е прочут на българските читатели под псевдонима Дого Танкарт - имена на един и същи публицист с хетерогенен гений. Като Дого Танкарт той разгласява авантюристичен романи и увлекателни разкази. Но една легенда за събития, разиграли се край родния му град Каварна, го въодушевява да напише разказ за Добруджа през 30-те години на XX век.

 

За задачата той се връща освен към предишното, само че и към своите корени, към историите, които неговите дядовци са му разказвали до момента в който е бил дете, към езика, с който е израснал – езикът на старите българи, езикът на изчезващото добруджанско село.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР