Изданията Инсайдър и Белингкат проведоха разследване, което бе публикувано и

...
Изданията Инсайдър и Белингкат проведоха разследване, което бе публикувано и
Коментари Харесай

Разкриха кой стои зад ракетните удари в Украйна

Изданията " Инсайдър " и " Белингкат " организираха следствие, което бе оповестено и от " Шпигел ", в което разкриват кой командва и кои негови подчинени координират съветските ракетни удари по обекти в Украйна. Това заяви рускоезичният уебсайт " Медуза ", който е разгласен за задграничен сътрудник от съветското държавно управление.

Става въпрос за секретното поделение Главен изчислителен център (ГИЦ) към Министерството на защитата на Руската федерация, което се занимава с насочването на високоточни ракети. Разследващите настояват в частност, че точно сътрудниците на това поделение са осъществили логистиката на съветските масирани ракетни удари в Украйна от 10 октомври насам.

Смята се, че това е отговор на Русия против гърмежа на Кримския мост ден по-рано, който по уверенията на спецслужбите на Путин е дело на украинските секрети служби.

За да открият кои работят в ГИЦ, от Инсайдър и Белингкат са изследвали данните на десетки хиляди абитуриенти на водещите военни институти в Русия, специализиране в производството и насочването на бойни ракети. Оказва се, че ракетните експерти, които след дипломирането си постъпват на работа в ГИЦ, имат регистриран домакински и длъжностен адрес, който съответствува с този на съветския Генерален щаб - Москва, ул. " Знаменка " №19. Самият център се загатва извънредно рядко в медиите, като нормално функционалностите му са описвани като " даване на IT услуги " и " автоматизация " на въоръжените сили на Руската федерация.

Авторите на следствието настояват, че са изследвали метаданните на телефонните диалози на началника на ГИЦ генерал-майор Роберт Баранов. Анализът на позвъняванията демонстрира, че след 24 февруари, когато стартира войната, до края на април всякога, преди да бъдат нанесени ракетни удари по цели в Украйна, на Баранов му звънят от един и същи номер. Той принадлежи на полковник Игор Багнюк, който също има регистрация на " Знаменка " №19, настояват проверяващите публицисти.

Изследването на метаданните на неговите диалози пък им разрешават да разкрият 33-ма чиновници на подразделението - военни инженери и IT експерти, които са му подчинени. Разделени са на три групи, всяка от които програмира траекторията на друг вид високоточни ракети - крилати ракети " Калибър " с морско базиране, Р-500 за комплексите " Искандер " с наземно базиране и Х-101, вид " въздух-земя ". Журналисти от Инсайдър са се свързали с хората от листата по телефона. Всички удостоверяват, че това е техният номер, само че отхвърлят да работят в ГИЦ, както и да имат нещо общо с ударите в Украйна.

Един от инженерите в изискванията на цялостна анонимност е дал фотоси на полковник Игор Багнюк и негови сътрудници от маршрутно-изчислителния блок на центъра на фона на постройката на Министерството на отброната. Авторите на следствието от Bellingcat са открили, че фотографията е от вътрешния двор на " Знаменка " №19.
ТЕМА преди 47 минути 782 преди 2 часа 486 преди 3 часа 577
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР