Издание 2022 на първия български фестивал премина под знака на

...
Издание 2022 на първия български фестивал премина под знака на
Коментари Харесай

ММФ Варненско лято изпраща една наситена с ярки събития година

Издание 2022 на първия български фестивал мина под знака на съпричастността и хармонията. Музиканти от над 30 страни пристигнаха в морската столица на България, оповестяват от пресцентъра на фестивала за Moreto.net..

“С нашите концерти ние демонстрираме посредством езика на изкуството, че творим с вярата за една обединена Европа, в която да живеем всички дружно в мир ” - показа вълнението си артистичният шеф на Международния музикален фестивал “Варненско лято ” проф. Марио Хосен.
Български и украински музиканти сложиха взаимно началото на фестивала под палката на маестро Микола Дядюра със солисти Марио Хосен - цигулка, Флориан Крумпьок - пиано, Донг Сук Канг - цигулка, и Лилия Байрова-Шулц - виолончело. Специален като обръщение беше и Концертът за мира няколко дни по-късно с присъединяване на Фестивален оркестър, формиран от музиканти от 21 страни и представители на водещи български симфонични оркестри, както и двама диригенти – маестро Жин Ванг и Александър Гордън.

Международният симпозиум за поредна година издигна високо теоретичното си равнище с присъединяване на елитни европейски откриватели на музикалната просвета, които дискутираха за Френския модернизъм и неговото въздействие. Концертните вечери на симпозиума бяха едни от най-емоционалните срещи на изявени музиканти и млади гении, заставащи на една сцена.Те разпалиха и феновете с експресивността на своята интерпретация на високите мостри от творчеството на френските модернисти Дебюси, Равел, Франк и техните почитатели.

Нова звезда на цигулката блесна на варненската сцена на закриването на фестивала с първия си концерт откакто сграбчи една от най-престижните награди в музикалния свят - “Крайслер ”. Артистичният шеф на ММФ “Варненско лято ” - виртуозът Марио Хосен, беше член на журито.

Броени дни откакто получи втората премия на цигулковия конкурс във Виена Рино Йошимото дойде във Варна и дружно със Симфоничния оркестър на БНР под палката на маестро Марк Кадин завоюва уважението на публиката с елегантно осъществяване на Концерт №1 за цигулка и оркестър от Виенявски.

Великолепни камерни концерти сервираха на ценителите в Градската художествена изложба на Варна струнен квартет “Шимановски ”, виртуозите от “Паганини ” отбор, несравнимата пианистка Пламена Мангова, квартет “Дебюси ”, уважаваният пианист и учител Людмил Ангелов дружно с Румен Цветков - виола, Трио “Сапиаче ”, младият варненец, пианистът Галин Ганчев, Яна Бурова - цигулка и Сибила Константинова - пиано.

Шеметното танцово премеждие “Летящият Бах ” събра двата свята - на класическата музика и на уличния танц, в най-посетения театър на фестивала, взаимно събитие с Международния сценичен фестивал “Варненско лято ”. Световните първенци по брейк танци “Flying Steps ” от Германия и оперният режисьор Кристоф Хагел демонстрираха по какъв начин Бах може да се танцува в брейк версия. Спектакълът, който е притежател на специфичната премия ECHO Klassik – най-значимото отличие в Германия в музикалната промишленост, беше бурно адмириран от въодушевената аудитория в Летния спектакъл.

Младата аудитория обикна кросоувър плановете в Археологическия музей и осъществяванията на участници в обучителните модули навън край морето, а “ Варненско лято за деца ” даде късмет за изява на млади гении и приготви бъдещи другари на музиката.

Два авторски албума зарадваха феновете на джаза - „ Papa Told Me “ - Roger That! Project на вокалите Нейчо Петров – Реджи и Антоанела Петрова, в компанията на водещи български джазмени, и “Some nice melodies to share with friends ” на известния тромбонист Вили Стоянов. Виви Василева, в която варненци се влюбиха предходната година, взриви още веднъж откритата сцена на музея дружно с Лукас Кампара Джиниз.

Екстравагантен акцент в програмата на фестивала внесе гастрола на виртуоза от Съединени американски щати Александър Марков , който излезе на подиума на “Варненско лято ” дружно с влиятелния Държавен симфоничен оркестър на Истанбул. Шедьоври на класиката, само че и авторска Рок симфония, изпълнена на златна 6-струнна електрическа цигулка, изненадаха ефектно познавачите.

Оперната и балетна стратегия имаше две забележителни министър председатели - “Дама Пика ” от Чайковски под режисурата на международно приетата Вера Немирова, с диригент още един международен актьор - маестро Павел Балев. Той дирижира и премиерата на “Отело ” от Верди с присъединяване на огромната оперна дива Красимира Стоянова, която озари сцената с големия си гений. Балетът това лято беше в ритъма на тангото - балетната натрупа на Варненската опера сервира горещия театър по музика на Астор Пиацола “Libertango ”.

Бароковият модул сервира брилянтни мостри на изисканост и висок жанр с гостуването на Виенския бароков отбор “Il Concerto Viennese ” с музика от времето на Хабсбургската империя, на “Helsinki`s Baroque Orchestra ”, който беше почетен от посланика на Финландия у нас Н. Пр. Кристина Кувая, и на отбор “La Grande Chapelle ”, извършил канцони и мадригали от Испанския подем.

През 2022 година ММФ “Варненско лято ” разви по нов модел партньорствата си с медиите . Българска национална телевизия продължава и през зимните месеци излъчването на записи от емблематични концерти, като поддържа интереса на меломаните към протичащото се на фестивала. Българска телеграфна агенция обезпечи разпространяване на акцентите от фестивалния плакат до доста повече медии у нас и в чужбина, които употребяват услугите на българската организация. Програма ”Христо Ботев ” на БНР излъчваше непосредствено концерти от програмата на ММФ ”Варненско лято ”. Авторитетни медии като списание “Култура ” и портал “Култура ” отразиха задълбочено новите моменти във фестивалната стратегия. Местните електронни медии следяха от близко концертите и спектаклите.

Европейският меценатски хайлайф откри за себе си Варна и фестивала . Видният филантроп принц Виктор декор Изенбург, който посети със брачната половинка си за пръв път “Варненско лято ” предходната година, в този момент се завърна към този момент като другар на фестивала и на Варна и докара със себе си още представители на аристократичната ценителска общественост на остарелия континент, които уголемяват кръга на оценяващите равнището на първия български фестивал и ваканционните преимущества на Варна като туристически център.

Така 2022 година стана годината на надграждане след двете сложни пандемични години, в които ММФ “Варненско лято ” се затвърди като доайен на българските фестивали и потвърди, че освен може да резервира една скъпа традиция, само че и да я развива с всяко издание все по-близо до новите форми на другарство с музиката и все по-близо до своята разширяваща се и подмладяваща се аудитория.

ММФ „ Варненско лято “ 2022 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално учебно заведение по изкуства „ Добри Христов “, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена изложба " Борис Георгиев ", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен спектакъл и Фестивален и конгресен център – Варна.

Moreto.net е измежду медийните сътрудници на фестивала.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР