Издал съм още вчера заповед всички завършени язовири да влязат

...
Издал съм още вчера заповед всички завършени язовири да влязат
Коментари Харесай

Кирил Петков: Разпоредих всички завършени язовири да влязат веднага в експлоатация

Издал съм още през вчерашния ден заповед всички приключени язовири да влязат в употреба незабавно. Това съобщи на брифинга за доклада на активността на служебното държавно управление служебният министърът на стопанската система Кирил Петков.

Той посочи, че ведомството е работило през последния месец по два типа действия - за бистрота и за стопански напредък.

Осветлихме, че ББР беше дала на 8 компании 946 млн. лв., след това разбрахме, че 1,8 милиарда лв. са дадени са 20 компании, подсети министърът. В тази връзка от ведомството са предложили нов правилник на ББР, в който се планува оптималният заем от ББР да може да е 5 млн. лв., с цел да не може повече да се дават заеми по 100 милиона лв. от банка, която е за дребните и междинни предприятия. Създадени са и комисии по бистрота и надзор в ДКК и в БАЕЗ, сподели министърът и подсети за последните инспекции на язовирите и последвалите решения от министерството.

Следващата стъпка за бистрота и надзор - направени са комисии в Държавната консолидационна компания и в Българската организация за експортно обезпечаване.

" Държавната консолидационна компания беше изхарчила 630 милиона и до този миг имаме резултат с 10 приключени язовирчета, от които първите три инспекции демонстрираха, че тези язовири действително още не са влезнали в употреба ", разяснява Петков.

Министърът е дал предписание от през вчерашния ден всички приключени язовири да влязат в употреба, да бъдат предадени на държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири ", както и всеки контракт с външен реализатор от тук нататък да бъде предоставян към Комисията за бистрота и надзор, " тъй че да нямаме разходи за бетон и за превоз сред 2 и 5 пъти пазарните ".

В поддръжка на икономическия напредък министърът подсети за програмата за възобновяване за над 2,5 милиарда лв. - нови средства за МСП, в партньорство с комерсиалните банки, за ликвидност на тези компании.

По проекта за възвръща и развиване за бизнеса са увеличени средствата с близо 500 милиона лв. и са привлечени като сътрудници европейски институции, в това число и Европейска инвестиционна банка, във фишовете на Министерството, с цел да може парите да се харчат транспарантно и да има най-малък риск от корупционни практики, сподели министърът.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/339992680818531
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР