издаде декрет за правата на жените, в който се казва,

...
издаде декрет за правата на жените, в който се казва,
Коментари Харесай

Талибаните: Жената не е собственост, трябва да дава съгласието си за брак

издаде указ за правата на дамите, в който се споделя, че дамите не би трябвало да се смятат за " благосъстоятелност " и би трябвало да дават единодушието си за брак. В документа обаче новите ръководещи са пропуснали да упоменат достъпа на дамите до обучение или до работа отвън дома. Това съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Жената не е благосъстоятелност, а е благородно и свободно човешко същество; никой не може да я съобщи на различен в подмяна на мир... или за преустановяване на омраза ", се споделя в декрета на талибаните, публикуван от представителя им Забиула Муджахид.

В него се показват разпоредбите, които управляват брака и собствеността на дамата, като се твърди, че дамата не би трябвало да встъпва принудително в брак и вдовиците би трябвало да получат дял от имуществото на починалия си брачен партньор.

Съдилищата би трябвало да регистрират разпоредбите, когато взимат решения, а министерствата на религиозните въпроси и на информацията би трябвало да насърчават тези правила, се споделя още в декрета.
 Талибаните не разрешиха на дамите в Афганистан да вземат участие в тв сериали
Талибаните не разрешиха на дамите в Афганистан да вземат участие в тв сериали

Нови строги правила бяха наложени на малките екрани в страната

Въпреки това в документа не се загатва, че дамите могат да работят или да имат достъп до обекти отвън дома си, нито до обучение, а тези ограничавания бяха измежду главните терзания на интернационалната общественост.

По време на предходното си ръководство от 1996 до 2001 година, талибаните не разрешиха на дамите да напущат домовете си без съпътстващ ги родственик от мъжки пол и без да са покрили напълно главите и лицата си. Забранено беше и на девойките да получават обучение.

Талибаните споделят, че са се трансформирали и че междинните учебни заведения за девойки в някои провинции могат да отворят, само че доста дами и правозащитници остават скептични.
 Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай назова талибаните
Бившият президент на Афганистан Хамид Карзай назова талибаните " братя "

Сега страната трябвало да се обедини
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР