Изчистихме БСП от зависимостиИнтервю на лидера на БСП за радио

...
Изчистихме БСП от зависимостиИнтервю на лидера на БСП за радио
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Защо президентът отложи свикването на парламента? Официални разговори се водят там, а не задкулисно

Изчистихме Българска социалистическа партия от зависимости
Интервю на водача на Българска социалистическа партия за радио “Фокус ”

– Г-жо Нинова, името на България беше забъркано в ужасяващи събития като гърмежа на Кримския мост? Българска социалистическа партия излезе с искане президентът Румен Радев да даде отговор какво се случва. Какво е вашето пояснение обаче на всичко това?

Вчера  сутринта незабавно излязохме  с позиция държавното управление да разпореди на службите следствие и да даде доста явен и бърз отговор. В тази обстановка бързината е извънредно значима. Да даде бърз отговор и да пресече тези опити за интервенция на България, тъй като е доста рисково. За страдание, през вчерашния ден нямаше подобен безапелационен и бърз отговор, тъй че оставаме със същия зов: Много бързо и президентът, и служебният кабинет да даде отговор, и то изрично. Хората се тормозят. Трябва да има явен и безапелационен отговор.

– Така е. Президентът през вчерашния ден свика и първото съвещание на 48-то Народно заседание. Какви са вашите упования, г-жо Нинова, ще имаме ли нов кабинет?

Смятам, че трябваше президентът да свика Народното събрание незабавно. Веднага можем да приемем таван на цени на ток, газ, парно и вода. Идва отоплителният сезон, хората се тормозят от цените. Най-големият проблем е инфлацията и цените. Парламентът може за дни да успокои обстановката, в случай че бяхме свикани незабавно и приемем таван на цените. Веднага да приемем разбиране „ енергийна беднотия “ и да определим обезщетенията, да дадем изясненост на компаниите и стопанската система – ще има ли обезщетения, да определим нарастването на приходите, да приемем бюджет. Тази една седмица, с която президентът отсрочва свикването на Народното събрание, е загуба на време, и то скъпо време, с което можехме да решим доста проблеми на българските жители и на българската стопанска система. Обяснението на президента, че дава време на партии, с цел да договарят, не почива на никакви причини. Мандатоносителят ГЕРБ обявиха, Бойко Борисов съобщи: „ Преговорите ще стартират, когато стартира Народното събрание, и ще се водят там “. Няма по-ясно и по-видимо място, и транспарантно за водене на договаряния от Народното събрание. В момента никой не договаря, най-малко не публично. Виждате, че всички партии сме си декларирали позициите. Следователно това е загуба на време, в случай че не се дава време за някакви подмолни диалози, за напън върху депутати, върху партии, което също не е добра характерност на българския политически живот. Така че ние считаме, че трябваше още тази сряда да стартираме да работим стремително по належащи въпроси за българското общество.

– Няма по какъв начин да не ви попитам, с цел да кажете още веднъж, какво държавно управление бихте подкрепили вие сега, г-жо Нинова?

Няма да подкрепим държавно управление с мандат на ГЕРБ, с мандат на Движение за права и свободи и с мандат на „ Възраждане “. Ще беседваме с „ Продължаваме промяната “, на които наложително се дава вторият мандат, и с трети мандат, на който президентът реши, че се даде, отвън ГЕРБ, „ Възраждане “ и Движение за права и свободи. Казвам ще беседваме, тъй като от диалозите ще зависи какъв ще е изходът – дали ще има държавно управление с третия мандат, или не.

– А по какъв начин ще се отразят съгласно вас едни нови избори на Българска социалистическа партия – нещо, което не изключват и специалисти в тази област, ваши сътрудници?

Не единствено на Българска социалистическа партия, и на всички партии няма да се отразят добре, тъй като пети избори за две години е политическа неустойчивост, която се отразява на всички браншове в живота ни, най-много ще се отрази зле на България. Имаме потребност от постоянно държавно управление и от непрекъснат работещ парламент, който да одобри най-неотложните въпроси, част от които към този момент споделих.

– Имахте опция дружно с партията ви да се съберете на Национален съвет и да обсъдите резултатите на изборите. Какви проблеми очертахте вътре в партията и какви ограничения ще приложите в най-скоро време, с цел да стабилизирате Българска социалистическа партия?

Да, в събота близо осем часа на Националния съвет дискутирахме всички въпроси. Решихме да създадем организационна промяна, да си променим устава, да работим по нова стратегия, за съвременна лява стратегия. Това всичко ще го свършим. Но има един различен въпрос вътре в Българска социалистическа партия – това е за така наречен „ вътрешна съпротива “. Той е значим, тъй като тези хора виждате, че непрекъснато са в общественото пространство, приказват, разрушават имиджа на партията. Това е значителен въпрос, не е лекомислен. Преди пет години ние в Българска социалистическа партия скъсахме със зависимостите, скъсахме с клиентелата, с използването на Българска социалистическа партия за персонални цели, за кариеристични цели, подмолни сделки. Тези хора не се помириха с това. Те търсят реванш непрекъснато. Те и техните поддръжници отвън Българска социалистическа партия с всичките благоприятни условия – и финансови, и медийни, през всичките тези пет-шест години атакуват партията и това разрушава доверието в нея. Няма да позволим това да се случи тъй като го постигнахме с доста сложна промяна, тъй като ограничихме мандатите на депутатите до три, ръководителят – аз в тази ситуация, сама си постанових ограничаване от два мандата. Ние сме единствената партия, в която ръководителят се избира непосредствено от всички членове на партията, с директен избор. Т.е. тази промяна към този момент е направена. Тя ни дава свободата да бъдем партия, която не се подчинява на външни въздействия, на зависимости, на бизнес ползи. Взимаме си решенията сами и се подчиняваме само на волята на членовете и на симпатизантите. Ето това е значителният въпрос вътре в Българска социалистическа партия и ние сме решени да не разрешаваме остарялото, подмолното, клиентелата, използването на името на партията да се върне назад. Ние по тази причина сме и партия, която се трансформира в партия на смяната, тъй като пет години се борим с модела „ ГЕРБ и Борисов “ и няма да отстъпим от това и продължаваме, точно тъй като започнахме смяната първо вътре в себе си. Първо изчистихме партията от зависимости и по тази причина претендираме, че можем да помогнем в едно държавно управление, да участваме, да почистим и страната от този модел.

– Какви вреди ще нанесе политическата обстановка на стопанската система на страната ни съгласно вас?

В акцията се срещнах с служащи, работодатели, шефове на много фабрики и като някогашен министър на стопанската система ме интересуваше по какъв начин се развива стопанската система. Видях с очите си на място, че стопанската система работи. Фирмите имат работа, имат поръчки. Някои даже ми споделят „ Не можем да ги осъществим, връщаме клиенти от Европа “. Започна това съкращаване на веригите на доставки, на пътя на доставките. Фирми от Азия се изнасят, идват към Европа и намират в България опция за развиване. Т.е. стопанската система работи. Но в тази политическа неустойчивост не знам докога ще може стопанската система да работи. Всички ми споделяха едно, на един въпрос задавах всички по места: Кажете с какво страната може да ви помогне, с цел да работите, да има стопански напредък и да вдигате заплатите на служащите, и всички желаеха едно и също нещо – предвидимост и предсказуемост. Само ни кажете този месец какъв брой ще ни е токът, другият месец какъв брой ще коства газът, с цел да можем да планираме и да си изпълняваме поръчките. А политическата неустойчивост не може да даде такава предвидимост. Тук са свързани нещата. Затова би трябвало парламент, постоянен кабинет, ясни и съответни решения за стопанската система, да им се каже на хората, те оттова нататък ще си свършат работата, тъй като има поръчки и има работа.

– Допускате ли, че дългът на страната ни ще се усили? До каква степен тази обстановка, в която се намираме, ще ограничи растежа на страната ни и ще усили дълга?

В момента дългът и до края на годината  се движи в границите на гласувания в бюджета за 2022 година, не е надхвърлен по отношение на това, което сме планували, дори е по-нисък, не е изтеглен целият. Единственият растеж на дълга, излизане отвън рамките може да бъде желанието на служебния кабинет за нови „ Грипени “ и за втората осмица на самолетите F-16.

– Да, вие сте срещу това решение на президента.

Категорично, изрично. Особено тъй като изведнъж показаха желание да поръчат и нови „ Грипени “ – мисля, 10 бяха…

-Да.

Докато дойдат F-16 след доста години. Това е неуместно решение.

– Защо?

Мисля, че близо над 6 милиарда излиза този разход към този момент, а и с „ Грипените “ не знам какъв брой ще стане, зависи дали ще са на лизинг, дали ще се купуват. Защото сега тези пари трябват на българските фамилии, тъй като пораства бедността, тъй като порастват неравенствата, порастват цените, пораства инфлацията. Хората зимата няма да могат да си заплащат тока и парното. Тези пари са нужни за стабилизиране на българската стопанска система, за обезщетения на компаниите за ток, за газ. Всичко това е належащо вътре в страната, да поддържа вътре българската стопанска система и българските фамилии, а не да храним непознатите в този миг.

– Смятате ли, че политическата неустойчивост би ни трансформирала в слаби и уязвими членове на Европейския съюз и НАТО?

Не, не считам, тъй като болшинството от българското общество изрично и твърдо е „ за “ участието ни в Европейския съюз и НАТО. Т.е. ние имаме една устойчива социална среда, която не желае излизането ни от Европейския съюз или дестабилизация на Европейския съюз. Това е добра основа. Слаби ни прави неналичието на темперамент, неналичието на мощ и на самочувствие на българските политици да отстояват в Европейския съюз национални позиции. Послушанието, следването на решенията на огромните – това ни прави слаби. А ние можем да бъдем водачи в Европейския съюз при взимането на решения, само че просто би трябвало по-решителни и по-смели хора да застанат отпред на страната.

– И за край на нашия диалог – оптимист ли сте за бъдещето на страната ни, както и за мястото на Българска социалистическа партия в политиката?

Да, оптимист съм. Знам, че имаме сили, можем да се оправим и имам вяра, че ще го създадем.  Ние в Българска социалистическа партия сме виновни хора и ще поставим всички старания.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР