Изчислявали ли сте колко минути на ден ви отнема чакането

...
Изчислявали ли сте колко минути на ден ви отнема чакането
Коментари Харесай

Aвтoмoбилният тpaфиĸ в Coфия изпpeвapвa тoзи в Иcтaнбyл, Pиo дe Жaнeйpo и Caн Фpaнциcĸo

Изчислявали ли сте какъв брой минути дневно ви лишава чакането в запушване? Ако шофирате в София сигурно сте усетили, че това е един от натоварените градове в Европа във връзка с автомобилния трафик, а излиза, че и в света. Това най-малко демонстрира показателят Tom Tom Trafic Index, който пресмята и класира градовете по света по това какъв брой е сериозен автомобилният трафик в тях.

Според показателя за 2023 година София се подрежда на 64-о място измежду 387 града в 55 страни. Освен върху междинното време за пътешестване, показателят се концентрира и върху това какви са разноските за гориво и излъчванията на CO2. Сред европейските градове пък столицата ни се подрежда на 33-о място от общо 225 града.

От общата ранглиста - с всички включени градове в нея - излиза наяве, че София изпреварва градове, които са обичайно познати със сериозен трафик. Сред тях са Инстанбул, който е едно място зад София, Сан Франциско (71-во), Кайро (74-то) Рио де Жанейро (107-о место), Анкара (110) и други.

Времето за пътешестване в другите градове е резултат от голям брой фактори, като пътна инфраструктура, ограничавания на скоростта, трафик, тапи.Според изследването времето за пътешестване в София се е нараснало през последната година. Данните сочат, че междинното време за изминаване на 10 километра в столицата е повишено с 30 секунди. Според разбора с цел да изминете 10 километра в София с автомобил ще са ни нужни близо 21 минути. Най-натовареният ден във връзка с трафика, съгласно изследването е вторник следобяд след 17 часа, когато за същото разстояние ще са ни нужни 29 минути.

Сред любопитните неща, включени в изследването е и фактът, че в София се прекарва 90 часа дoпълнитeлнoтo вpeмe, пpeĸapaнo в шoфиpaнe в пиĸoвитe чacoвe на деня.

На първо място в ранглиста е Лондон, където междинното време за изминава на 10 километра с автомобил е 37 минути, като изчисленията сочат, че времето прекарано в запушване за година е 148 часа. В топ 10 са още Дъблин, Торонто, Милано, Лима, Бенгалуру (Индия).

Дъблин е най-натовареният град в пиковите часове през 2023 година, като пътуващите са губили 153 часа годишно в трафика.

Сред изводите на проучването е и това, че през 2023 година междинната скорост на шофиране е намаляла в 228 от 387 оценени града спрямо 2022 година

Какво могат да си спестят пътуващите годишно, като трансформират навиците си за пътешестване (за 10 км пътешестване до работа в София)?

-ако сте хоум офис един ден от седмицата, да вземем за пример вторник, ще си спестите 42 часа, които бихте прекарали в трафика и 218 лв. от гориво, се споделя в изследването

Столицата на Румъния Букурещ също е класирана много високо - на девето място със приблизително време, прекарва в трафика от 150 часа годишно. Големи европейски столици като Рим, Париж също са измежду началните места в класацията на Tom Tom, надлежно на 12-то и 16-то място.

Столицата на южната ни съседка Гърция Атина е на 31-о място. Средното време за изминаване 10 километра с автомобил е към 20 минути. Средното време, прекарано в запушване е 112 часа. Славата на един от най-задръстените градове света носи Ню Йорк. Тук той е подложен на 20-то място, като междинното време, прекарано в тапи годишно е 112 часа. Когато отправим взор към края на класацията виждаме, че множеството градове са американски. На последно място е подложен Оклахома, където времето за изминаване на 10 километра с коли е приблизително 8 минути. Тук са и градове като Ноксвил, Сан Диего, Детройт.

" Повече от половината население на света живее в градски региони и тапите, както и техните стопански, екологични и здравни последствия се трансфораха в проблем, който би трябвало незабавно да се реши ". Това разяснява Ралф-Петер Шефер, вицепрезидент в TomTom.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР