Изчислителната машина комбинира 64 свръхпроводящи кубита и 40-кубитов симулаторХибридният квантов

...
Изчислителната машина комбинира 64 свръхпроводящи кубита и 40-кубитов симулаторХибридният квантов
Коментари Харесай

Япония създаде хибриден квантов компютър

Изчислителната машина комбинира 64 свръхпроводящи кубита и 40-кубитов симулатор

Хибридният квантов компютър, създаден взаимно от RIKEN и Fujitsu
(снимка: Fujitsu)

Дългогодишното партньорство на Fujitsu и японския проучвателен институт RIKEN даде на научната общественост и бизнеса в страната квантов компютър с 64 свръхпроводящи кубита. Разработчиците са подготвили и хибридна платформа за квантови калкулации, до която ще имат достъп техни сътрудници.

Новият квантов компютър е основан на технология, създадена от RIKEN и група сътрудници на института, в това число Fujitsu, която беше употребена и в предходен взаимен план на квантова система. В допълнение, сътрудниците оповестиха хибридна квантова изчислителна платформа, която съчетава изчислителната мощ на система от 64 свръхпроводящи кубити с един от най-големите в света 40-кубитови квантови компютърни симулатори.

За ръководство на новия изчислителен комплекс е създаден хибриден квантов логаритъм, който свързва квантовите калкулации с обичайните високопроизводителни калкулации (HPC). Систематна може да се употребява в разнообразни области, в това число създаване на медицински медикаменти и финансови логаритми.
още по темата
Развитието на квантовите компютри напредва с бързи темпове, само че технологиите, които са в основата им, към момента принадлежат към ерата на NISQ (Noisy Intermediate-Scale Quantum), която се характеризира с огромни недостатъци: намесата от средата в близост към момента има прекомерно мощно въздействие върху квантовите калкулации.

Устойчив на неточности квантов компютър или FTQC (Fault-Tolerant Quantum Computer), кадърен да дава надеждни и точни резултати, може да се чака минимум след десетилетие. Затова Fujitsu и RIKEN взеха решение да подхващат хибриден метод, свързвайки своя симулатор, който не е обект на неточности, с същински квантов компютър.

За да тестват продуктивността на системата, разработчиците я употребяват за пресмятане на силата на главното положение на молекулата H12 – сходна на верига молекула от 12 водородни атома – и комбинират логаритъма с основана на изкуствен интелект квантова изчислителна коригираща технология, предопределена да смекчи шумовите резултати в квантовите компютри.

В допълнение, Fujitsu и RIKEN оповестиха, че не престават взаимната си разработка на 1000-кубитов квантов компютър. Засега не е ясно по кое време новата машина ще стане притежание на необятната аудитория.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР