Изчезването на полупроводниците от глобалната верига на доставките вече е

...
Изчезването на полупроводниците от глобалната верига на доставките вече е
Коментари Харесай

От недостиг до излишък: Чипове има, търсене - не точно

Изчезването на полупроводниците от световната верига на доставките към този момент е в огромна степен зад нас, само че това надалеч не значи, че производителите на електроника се готвят за по-добри дни. Даже противоположното - възходящите доставки идват в миг на намаляло търсене както от страна на компаниите, по този начин и на редовите консуматори. Това е рецепта за остатък, срив на цените и съществени проблеми в целия софтуерен бранш.

Най-добре го усещат водещите производители на памети в света - Samsung и SK Hynix, които през първото полугодие натрупаха загуби за общо 12 милиарда $, отбелязва " Ройтерс ".
 Samsung с рекорден спад на облагата, поради пренасищане с чипове
Samsung с рекорден спад на облагата, поради пренасищане с чипове

Най-ниското равнище на облага от 14 години насам

Контекст : Противоепидемичните ограничения мощно затрудниха производството на чипове поради затворени фабрики и пристанища. В същото време, доста от затворените по домовете си хора бяха принудени да обновят устройствата си и това усили в допълнение цените на наличния въпреки всичко хардуер.

Стигна се до обстановка нови коли да се продават единствено с сериозно значимите си системи и да вземем за пример мултимедийните съставни елементи да се инсталират на по-късен стадий - при наличност.

Скокът на инфлацията по света, вдигнатите в отговор лихвени проценти и произлизащите от това опасения за криза обаче направиха потребителите по-предпазливи, а доста компании непосредствено отложиха по-големите си IT покупки. Не оказва помощ и неувереното възобновяване на Китай.
 Брюксел влага €43 милиарда в бизнеса с чипове
Брюксел влага €43 милиарда в бизнеса с чипове

Законът за чиповете на Европейски Съюз е утвърден: какво следва?

Детайли : Към момента търсенето и на смарт телефони, и на компютри, и на системи за центрове за данни е на по-ниско равнище спрямо 2022 година

Твърде малко мотиви за наслада има и в информацията, че доставките в PC сегмента са паднали " единствено " с 11% през Q2 (все отново, спрямо 30% през предходните 2 тримесечия) или че през същия интервал новодоставените смарт телефони са били " единствено " с 8% по-малко спрямо втората четвърт на 2022 година
 Counterpoint: Смартфон пазарът към този момент е надалеч от бързия напредък
Counterpoint: Смартфон пазарът към този момент е надалеч от бързия напредък

Свиването продължава, Samsung са отпред

" Търсенето се възвръща доста едва. Скорошните усъвършенствания в доставките на компютри са резултат най-вече от промоции и модели от невисок клас, което значи, че са съдействали едва за възобновяване на търсенето на чипове ", разяснява финансовият шеф на SK Hynix Вухюн Ким.

И неговата компания, и Samsung понижават производството на NAND памети, употребявани в смарт телефоните. Причината - не са се оправдали упованията, че търсенето на китайския пазар ще се завърне.

Очакването и на изпълнителния шеф на Intel Пат Гелсинджър е да има пренасищане със сървърни процесори най-малко до втората половина на годината, а при центровете за данни възобновяване наподобява евентуално чак към края на 2023 година

От друга страна : Един към момента дребен сегмент от тази промишленост печели доста през последните месеци - производителите на съоръжение за произвеждане на чипове, както и фирмите, профилирани в AI.

Търсенето там е голямо и това води до непрестанно разширение на индустриалния потенциал. SK Hynix виждат повече от двоен скок на поръчките за профилирани DRAM памети, употребявани от генеративни AI платформи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР