„Изчезва ли Парк „Княжевска борова гора“ и случва ли се

...
„Изчезва ли Парк „Княжевска борова гора“ и случва ли се
Коментари Харесай

Изчезва ли Парк „Княжевска борова гора“? Адв. Методи Лалов изиска отговор от Йорданка Фандъкова

„ Изчезва ли Парк „ Княжевска борова гора “ и случва ли се това с общителното подпомагане (бездействие) на Йорданка Фандъкова и болшинството в СОС? Това попитах Йорданка Фандъкова след среща с жители от Сдружение „ За Княжево “ и от Сдружение „ Граждански предприемчив комитет-кв. Бояна-кв. 54А “, които желаят да запазят парка за публично прилагане и да попречат на превръщането му в следващото бетонно безумство “, оповестява на Facebook страницата си общинският консултант в Столичния общински съвет адв. Методи Лалов.

Ето и цялото запитване на Лалов:
" ДО
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА –
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
ЧРЕЗ
Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ –
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ
СЪВЕТ
П И Т А Н Е
от Методи Лалов –
общински консултант в СОС

Относно: Парк „ Княжевска борова гора “ и подхванатите дейности в тази връзка от страна на кмета на Столична община за запазването му за необятно публично прилагане

Правно съображение: член 33, алинея 1, т. 4 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и член 129, алинея 2, вр. алинея 1 от Правилника за организацията и активността на СОС
Уважаема госпожо Фандъкова,

На 26.01.2022 година по самодейност на жители от Сдружение „ За Княжево “ и от Сдружение „ Граждански предприемчив комитет-кв. Бояна-кв. 54А “ в качеството си на общински консултант в СОС организирах среща, на която жителите показаха опасенията си, че част от Парк „ Княжевска борова гора “ може да бъде изсечена и застроена, за което към този момент се предприемали съответни дейности.

На срещата ми беше възложен Доклад рег. № СОА16-РД91-204/12.04.2016 година на работна група, назначена със Заповед № СО15-РД-09-01-78/19.02.2015 година на кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура, от който е видно, че за Парк „ Княжевска борова гора “ е публикуван Акт за общинска благосъстоятелност (АОС) № 352/28.04.1998 година, според който паркът е обществена общинска благосъстоятелност (вж. и Решение от 18.02.2010 година по адм. дело № 5218/2007 година на АССГ; Решение № 13760/17.11.2010 година по адм. дело № 5620/2010 година на ВАС). В Кадастралната карта (КК) обаче не е взет поради АОС и правосъдните решения и няма вписани парцели общинска благосъстоятелност. Въпреки това не е подадено несъгласие от р-н „ Витоша “ за позволени неточности в КК, което постанова осъществяване на процедура за изменение на КК. Отбелязано е, че Парк „ Княжевска борова гора “ съгласно Общ организационен проект (ОУП), настоящ от 2007 година се намира в „ Зона за градски паркове и градини “ и е напълно в строителната граница на гр. София, само че към датата на сформиране на отчета няма направен Подробен организационен проект (ПУП).

В отчета са изброени съответни парцели, собствеността върху които е възобновена по реда на Закона за възобновяване на собствеността върху одържавени недвижими парцели (ЗВСОНИ); на Закона за собствеността и използването на аграрни земи (ЗСПЗЗ) и на Закона за възобновяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд (ЗВСГЗГФ). По отношение на възобновените парцели по ЗВСГЗГФ (7 имота) е маркирано категорично, че решенията за възобновяване са постановени в нарушаване на нормативните разпореждания, защото територията, в която попадат не е горски фонд, заради което ползата на Следствен отдел към окръжна прокуратура като притежател следва да се отбрани по общия исков ред.

С оглед на това и на съображение член 33, алинея 1, т. 4 от ЗМСМА и член 129, алинея 2, вр. алинея 1 от ПОДСОС, насочвам към Вас запитване, с цел да получат общинските съветници и жителите отговори на следните въпроси:

1. Изпълнени ли са и по какъв съответно метод рекомендациите, дадени в заключителната част (стр.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР