Изчерпаните свободни места в хотели и къщи за гости за

...
Изчерпаните свободни места в хотели и къщи за гости за
Коментари Харесай

Сайт предлага фалшиви резервации за хотели по празниците

Изчерпаните свободни места в хотели и къщи за посетители за Нова година, породиха интернет машинация. Става дума за привиден уебсайт, в който са оповестени разгласи на разнообразни места за настаняване, за което, обаче, притежателите не са осведомени. Парите, които хората заплащат, с цел да си резервират последните свободни места, се превеждат по сметка на основателите на уеб страницата, осведоми Българска национална телевизия. Полицията към този момент е подхванала ограничения.

Таня Никлева живее в чужбина, само че желае да прекара Новогодишните празници у нас. Попада в уеб страницата и намира подобаващата вила:

" Пробвахме да забележим мечтаните дати за Нова година, даде ни, че е свободна, цената е 550 лева, което в първия миг ни зарадва, след това ни шокира, тъй като доста по-зле изглеждащи вили са коствали двойно за Нова година ".

Започва преписка в чат във въпросния уебсайт, където й коментират изискванията и че би трябвало да заплати с банков превод. Малко преди да го направи се усъмнява поради ниската цена и се обажда на притежателя на вилата. Разбира, че е станала жертва на машинация и не превежда сумата.

" В понеделник ми звъннаха да ме питата за какво още не съм превела парите. Тогава им споделих, че съм разговаряла със собственичката и вилата от дълго време е била заета. Те споделиха, добре, ще се свържем със притежателя да забележим какъв е казусът и отново ще ви се обадим. След малко ми звъннаха и споделиха съжаляваме, само че в нашата система просто не е било отразено ", сподели Таня Никлева.

Кристиян Киров от Бургас схваща, че неговият хотел е рекламиран във въпросния уебсайт и подава сигнал до полицията. Междувременно прави своя инспекция.

" Направих си резервация, направи ми усещане, че тя незабавно беше призната, получих удостоверение. След няколко минути получих позвъняване от ало измамниците, които ме притискаха да платя допустимо по най-бързия метод. Доста осведомени, обясняваха ми какво е менюто в моя хотел. Как можем да си изберем това и това. Просто хора, извънредно нагли, които нямат грам угризения да оставят хиляди български фамилии на Нова година на прага на някакъв хотел ", описа Кристиян Киров, притежател на хотел.

От ГДБОП към този момент работят по случая.

" В рамките на 2-3 часа успяхме да преустановим действието на лъжливия интернет уебсайт, в който се предлагаха тези къщи за отмора. Успяхме да блокираме банковата сметка, на която се изпращаха сумите за резервации, както и да преустановим действието на няколко телефонни номера, които са използваха от нарушителите ", акцентира шефът на Дирекция " Киберпрестъпност " към ГДБОП комисарят Владимир Димитров.

Извършителите към момента се търсят, а по неофициални данни стотици хиляди левове са преведени по сметките им. В закона е планувано затвор за сходни измами.

Съветите към потребителите са да залагат на одобрени уеб сайтове за резервации или напряко да се свързват със самите места за настаняване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР