Избягвайте тези думи, когато спорите с любимия човек. Споровете са естествена

...
Избягвайте тези думи, когато спорите с любимия човек.
Споровете са естествена
Коментари Харесай

14 фрази, които влошават споровете

Избягвайте тези думи, когато спорите с обичания човек.

Споровете са естествена част от човешките взаимоотношения. Но методът, по който ги водим, това, което споделяме, до момента в който спорим, може да окаже доста въздействие върху нашите взаимоотношения и психологично здраве. В разгара на разногласието е елементарно да позволим на страстите да вземат връх и да изречем думи, които утежняват обстановката.

В тази публикация се преглежда въздействието на думите. Ще ви представим петнадесет изречения, които могат да изострят разногласието, както и различни изрази, с които да покажем схващане, и разрешаване на казуса след края на разногласието.

Разбиране на въздействието на думите в разногласията

Преди да разгледаме съответните изречения, които могат да влошат разногласията, е извънредно значимо да оценим дълбокото влияние на думите върху нашите взаимоотношения. Езикът, който избираме по време на спор, има силата да преодолее разликите или да задълбочи разделянето. Това въздействие се простира надалеч оттатък наличието на казаното. Всъщност то обгръща метода, по който го споделяме, тона, който използваме, и подтекста, в който думите са изречени. Обхваща и желанията, които стоят зад тях - и метода, по който другата страна ги приема.

Тонът на гласа ни може да съобщи голям брой страсти. Ще споменем единствено някои от тях:

  • Гняв
  • Сарказъм
  • Спокойствие
  • Състрадание
  • Страх

Всяка една от тези страсти провокира разнообразни реакции у слушателя. Моделът за връзка 55/38/7 на Алберт Мехрабиан демонстрира по какъв начин тонът постоянно може да съобщи повече от фактически употребяваните думи. Например изказване, направено с недодялан звук, може да наподобява нападателно, даже в случай че думите са неутрални.

Контекстът също играе основна роля. Една и съща фраза може да има напълно друго значение според от обстановката. В развълнуван спор даден коментар може да се пояснява като рецензия. И противоположното, същият коментар в спокойна полемика може да бъде градивна противоположна връзка. Ето за какво разбирането на подтекста и адаптирането на езика са от основно значение за ефикасната връзка.

Освен това желанието ни - или задачата, която стои зад думите ни - е от решаващо значение. Умишлено ли се опитваме да нараним или направляваме другия човек? Опитваме ли се да изразим отчаяние? Или откровено се надяваме да намерим решение? Думите, изречени с желанието да навредят или да омаловажат, могат да нанесат трайни вреди на взаимоотношенията. От друга страна, тези, употребявани за схващане и разрешаване, могат да укрепят връзките и взаимното почитание.

Важно е също по този начин да се вземе поради гледната точка на слушателя. Това, което може да наподобява като ясно изявление за един, може да бъде възприето като надълбоко нараняваща забележка от различен. Именно тук се намесва прочувствената просветеност, която ни разрешава да предвидим и разберем по какъв начин другите биха могли да интерпретират думите ни.

И най-после, думите, които изричаме, до момента в който спорим, могат да оформят нашата действителност и да повлияят на метода ни на мислене. Езикът, с който си служим, може да повлияе на метода, по който възприемаме спора, и на метода към разрешаването му. Можем да насочим диалозите към позитивен резултат, като избираме по-позитивни и насочени към решения думи.

Избягвайте тези 14 изречения по време на спор

Ето някои несъответствуващи и безполезни неща, които би трябвало да избягвате да казвате в разгара на разногласието:

1. " Винаги правиш това "

Тази фраза е извънредно изказване, което обобщава държанието на даден човек и го кара да се пази. Тя изключва всяка опция за градивен разговор.

Какво да кажем вместо това:  " Забелязах, че това се случва постоянно. Можем ли да поговорим за какво? "

2. " Никога не ме слушаш "

Подобно на първата фраза, тази също е последна. Тя допуска цялостна липса на старания или грижа от страна на другия човек.

Какво да кажем вместо това: " Чувствам се по този начин, като че ли не ме чуват. Можем ли да обсъдим това? "

3. " Не ми пука "

 Когато казвате " Не ми пука ", вие игнорирате значимостта на казуса и възприятията на другия човек.

Какво да кажем вместо това: " Трудно ми е, само че в действителност желая да схвана твоята позиция. "

4. " Все едно "

" Все едно " е високомерен израз, който демонстрира равнодушие. Той може да бъде и афектиран, защото обезсилва приноса на другото лице в полемиката.

Какво да кажем вместо това: " Имам потребност от известно време да помисля върху това, преди да продължим диалога. "

5. " Вината е твоя "

Обвинението е сигурен метод за ескалиране на разногласието. То слага другия човек в отбранителна позиция и заобикаля споделената отговорност.

Какво да кажем вместо това: " Нека да разгледаме по какъв начин и двамата сме съдействали за тази обстановка. "

6. " Реакцията ти е прекомерна "

Тази фраза обезсилва възприятията и прекарванията на другия човек.

Какво да кажем вместо това: " Реакцията ти наподобява силна; можеш ли да ми окажеш помощ да схвана за какво се чувстваш по този метод? "

7. " Успокой се "

Когато кажете на някого да се успокои, резултатът постоянно е противоположният. А и тази фраза може да прозвучи покровителствено.

Какво да кажете вместо това: " Виждам, че сте разстроен/а. Нека да отделим няколко минути, с цел да си поемем въздух, преди да продължим. "

8. " Не знаеш какви ги приказваш “

Тази фраза отхвърля знанията или възприятията на другия човек по тематиката. Лицето може да е вещо по въпроса, само че да се затруднява да я изрази ясно.

Какво да кажете вместо това: " Аз виждам това по друг метод. Можете ли да обясниш малко повече твоята позиция? "

9. " Това е неуместно "

Окачествяването на въпроса или аргумента като малоумен е надменно и неуважително. То няма по какъв начин да способства за развиването на градивен диалог по тематиката.

Какво да кажем вместо това: " Трудно ми е да схвана значимостта на този въпрос. Можеш ли да ми окажеш помощ да го схвана? "

10. " Приключих с говоренето "

Затварянето на диалога не взема решение нищо и може да остави проблемите неразрешени.

Какво да кажем вместо това: " Имам потребност от отмора. Можем ли да се върнем към този диалог по-късно? "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР