Избягвайте струпванията, които се образуват по празниците, съветва наш лекар.Характерното

...
Избягвайте струпванията, които се образуват по празниците, съветва наш лекар.Характерното
Коментари Харесай

Д-р Илиев: Омикрон наподобява грипните симптоми, избягвайте струпванията

Избягвайте скупчванията, които се образуват по празниците, поучава наш доктор.

Характерното за Омикрон е, че визира повече горните дихателни пътища и доста повече припомня на класическо грипоподобно положение с хрема, с болки в гърлото, главоболие и изнемощялост, само че не толкоз мощна кашлица. Това сподели ръководителят на Инфекциозната лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев.

" Никой не споделя, че не би трябвало да се любуваме на празниците, просто би трябвало да сме малко по-внимателни, да заобикаляме големи скупчвания на хора и да употребяваме маски ", посочи още той.

" Изследванията във Англия досега демонстрират, че отбраната на Омикрон след втора доза на двудозовите ваксини стартира да понижава доста бързо след първия месец. Това значи, че в интервала към третия месец имаме потребност от един бустер, с цел да подтикваме имунитета до степен да се оправи с Омикрон. Знаем, че третата доза подтиква задоволително имунитета, с цел да имаме една доста добра отбрана против Омикрон ", обясни специалистът.

Омикрон може да претрупа и най-хубавата здравна система, сподели той. И добави, че шансът на отбраната против заразяване след бустерна доза е към 70%, а отбраната от тежко протичане е над 80%.

" Решението за имунизиране на деца е на родителите. Моята рекомендация във връзка с децата е да се имунизират, защото без значение, че знаем, че Ковид-19 протича относително малко по-леко при тях, има много смъртни случаи. Има много деца и с трайни увреждания ", разяснява ръководителят на Инфекциозната лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев за " България заран ".

Вчера стартира имунизацията на децата сред 5 и 11 години против Ковид-19 у нас. Те могат да бъдат ваксинирани в общо 69 пункта. Д-р Илиев обърна внимание, че при деца под 11 години има един доста сигурен профил - досега са разказани единични случаи на доста леки форми миокардит като тежко затруднение.

" В Швейцария и в целия Европейски Съюз имунизирането на децата е на дневен ред. Като цяло готовността за имунизиране е много по-голяма, в сравнение с в България. Хората подхождат с по-голямо доверие към управляващите. Въпреки че в Швейцария има едно малко, само че много гръмогласно антиваксърско придвижване ", съобщи доктор Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът посочи, че Омикрон е извънредно инфектиран и досега нямаме безапелационни данни, че е по-лек или по-тежък от Делта разновидността.

" Едно такова голямо количество заболели хора, което настава в множеството страни по света, може да претрупа и най-хубавата здравна система. В момента ние имаме доста заболели с Делта разновидността, които са в лечебни заведения, и това ще се утежни от съществуването на Омикрон ", акцентира доктор Илиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР