Избухването на епидемията от листериоза в Испания вече е международна

...
Избухването на епидемията от листериоза в Испания вече е международна
Коментари Харесай

Предупредиха СЗО! От Испания ни връхлита смъртоносна зараза

Избухването на епидемията от листериоза в Испания към този момент е интернационална опасност. Министерството на здравеопазването на страната сезира европейските органи и Световната здравна организация (СЗО) за обстановката, предава испанският вестник „ Ел паис”.

Източници от ведомството са обяснили пред изданието, че това е защитна мярка заради заплахата някои туристи да са съумели да се заразят с заболяването след консумация на нечисти артикули в Испания. И успокояват, че до този миг няма регистриран подобен случай.

"Европейската комисия е наясно с епидемията, обвързвана с потреблението на свинско месо. Ние си сътрудничим с испанските управляващи и деликатно следим развиването на събитията ", удостовери представител на общността в четвъртък. Дистрибуцията на такива артикули от Испания към този момент е лимитирана, допълват от там.

Междувременно медиите оповестяват за умрял мъж от самостоятелната общественост на Кантабрия. Той също е бил болен от листериоза. Според районните управляващи този случай не е обвързван с огнището на зараза, почнало в Андалусия.

В сряда здравното министерство удостовери 150 случая на болестта в страната, като най-големият брой е регистриран в Андалусия - 132. На други 530 души са взети проби, чакат се резултатите от проучванията. Във вторник стана известно, че от него в региона умря стара жена, прецизират от ТАСС.

Предполага се, че източник на листериозата са месните артикули на производител от Андалусия. Властите там към този момент са решили да изтеглят от продажба всички месни артикули на въпросния производител. Според локалните управляващи източникът на болестта е бил в завода.

Листериозата е бактериална зараза, която визира централната нервна система и може да аргументи менингит и енцефалит. Заболяването е най-податливо на избрани групи хора: бременни дами, новородени, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Най-често с нея може да се заразим посредством консумация на храни, които не са минали предварителна термична обработка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР