Избухване на птичи грип сред пеликаните кара властите във Венецуела

...
Избухване на птичи грип сред пеликаните кара властите във Венецуела
Коментари Харесай

Птичи грип убива пеликани във Венецуела


Избухване на птичи грип измежду пеликаните кара управляващите във Венецуела да подхващат незабавни старания за отбрана на производителите на домашни птици, заяви АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Множество пеликани са били открити мъртви през уикенда по крайбрежието на Венецуела, когато типът е дошъл на фона на годишната си зимна миграция. Други огнища измежду пеликани провокираха предизвестия за птичи грип в Перу и Еквадор. През последните месеци птичият грип поразява мигриращите птици в Северна Америка и в доста други страни.

Телата на пеликаните са се появили на плажове и крайбрежия, мангрови гори и по дърветата в северозападния щат Анзоатеги. Тестовете демонстрират позитивни случаи на птичи грип.

Като превантивна мярка държавното управление наложи 90-дневна карантина на пет щата: Ансоатеги, Сукре, Нуева Еспарта, Миранда и ла Гуайра. Министърът на земеделието Уилмър Кастро Сотелдо предложи в изказване, че Националният институт по здраве в земеделието ще работи за отбягване на разпространяването на заболяването измежду птици от други типове, изключително тези, които се употребяват от хора.

Правилата не разрешават преместването на живи птици и оплодени яйца от карантинираните щати, а цели стада, които може да са имали контакт със инфектирани птици, би трябвало да бъдат умъртвени, се споделя в изказването.

Липсата на живи птици към този момент е явна на пазарите в Каракас. Пилето е една от главните съставки на обичайно венецуелско ядене, известно като " халака " - царевично брашно с месо, зеленчуци и плодове.

" Намерих за необичайно, че по това време на годината не видях нито една жива кокошка на пазара. Надявам се, че пиле или яйца няма да бъдат сложни за намиране за Коледа ", разяснява Габриела Медина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР