Избухна вражда между Италия и немски производител на играчки заради

...
Избухна вражда между Италия и немски производител на играчки заради
Коментари Харесай

Вражда между Италия и Германия заради рисунка на Леонардо

Избухна омраза сред Италия и немски производител на играчки поради пъзел, който носи облика на една от най-известните рисунки на Леонардо да Винчи. Става дума за Витрувианския човек.

Датиращ от края на 15 век, изображението, въодушевено от писанията на римския проектант и инженер Витрувий, въплъщава

концепцията на Леонардо за идеални телесни пропорции

Оригиналната рисунка се съхранява в Gallerie dell’Accademia във Венеция. А репродукциите от дълго време са известни принтове върху чаши и тениски. Рисунката е употребена и като емблема на американската галактическа задача Skylab 2 през 1973 година

Ravensburger стартира да предлага на пазара пъзел от 1000 елементи на изображението преди повече от четвърт век. През 2019 година обаче Gallerie dell’Accademia изиска производителят на играчки да заплати авторски права за 10% от продажбите на пъзела. Ravensburger отхвърли.

През 2022 година съд във Венеция подреди на компанията да заплати, базирайки се на италианския кодекс за културно завещание и ландшафт, който разрешава на музеите да изискват концесионни такси за търговски репродукции.

Съдът добави, че Ravensburger би трябвало да заплаща на италианското министерство на културата 1500 евро за всеки ден, в който забави авторските права

Сега съд в Щутгарт постанови, че Ravensburger има право да възпроизвежда изображението, защото законът за авторското право се ползва единствено 75 години след публикуването на творбата. Той също по този начин откри, че италианският закон не се ползва отвън границите на Италия.

Италианското министерство на културата сподели пред The Times:

„ Германското решение е ненормално. То подценява решение на съд в друга страна. “

Италианските музеи печелят победи вкъщи поради авторските права

Galleria dell’Accademia във Флоренция завоюва отплата, откакто списанието GQ Italia употребява изображение на Давид на Микеланджело на корицата си. Но последният случай обаче допуска, че може да е мъчно да се наложат такива решения отвън страната.

Въпреки това Италия даде обещание да анулира решението.

„ Решението на съда в Щутгарт ще бъде оспорено… пред всеки съд, народен, интернационален и европейски “, споделиха от министерството на културата.

Източник: The Times/Превод: SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР