Избухна нова конфронтация между Конгреса и Белия дом. Преди два

...
Избухна нова конфронтация между Конгреса и Белия дом. Преди два
Коментари Харесай

Военният бюджет на САЩ е под заплаха: за каква война ще стигнат парите на Пентагона?

Избухна нова борба сред Конгреса и Белия дом. Преди два месеца това съвсем докара Америка до банкрут. Сега на карта е бюджетът на Пентагона за идната година, чието приемане се трансформира в същинска епопея с непредсказуем излаз.

Годишното утвърждение на бюджета за защита рядко минава без драма.

Подготвителната фаза нормално лишава няколко месеца. Различните законодатели вършат свои лични промени в бюджета, само че надалеч не постоянно е допустимо да ги одобрят.

Някой, да вземем за пример, желае да лобира за закупуване на оръжия от тези компании, чиито индустриални мощности се намират в неговия изборен регион или щат. Други се стремят да реформират армията въз основа на персонален опит или експертно мнение.

Бюджетът на Пентагона е най-големият в света.

По отношение на военните разноски Съединените щати изпреварват разноските на идващите 10 страни, взети дружно. Въпреки това даже тези пари постоянно не са задоволителни за всички " описи с мераци " на Вашингтон. Затова постоянно се постанова да се направи сложен избор - дали да се строят да вземем за пример нови подводници или да се влага в основаването на изтребители и бомбардировачи от ново потомство.

Тази година обстановката още се усложни заради подписаната от републиканците и демократите бюджетна договорка за стабилизиране на растежа на държавния дълг на Съединени американски щати. Това съглашение постанова съществени ограничавания върху растежа на държавните разноски - те би трябвало да се усилят с не повече от 1% през идващите 10 години.

Много законодатели в Конгреса желаеха изцяло да замразят размера на военния бюджет на настоящето равнище или даже да го понижат.

В последна сметка обаче Камарата на представителите одобри своя проектобюджет за Пентагона, който ще бъде с към 2% повече от предходния и ще възлиза на 880 милиарда $.

Такъв проектобюджет провокира доста отрицателна реакция от доста " ястреби " във Вашингтон.

Те са недоволни, че военните разноски на Съединени американски щати през идната година ще бъдат де факто понижени, доколкото не са поправени по отношение на инфлацията. Освен това този бюджет редуцира разноските за попълване на запасите от оръжия, най-вече муниции, изразходвани на украинския фронт.

От началото на украинския спор Съединени американски щати са доставили на Киев 2 милиона снаряда от всевъзможен диаметър и десетки хиляди ракети.

По мнението на анализатори във Вашингтон, на Пентагона ще му трябват най-малко 5-7 години, с цел да ги попълни. А за някои категории оръжия, като да вземем за пример стингърите, които от дълго време са спрени от произвеждане, Съединените щати ще би трябвало да прекарат повече от 10 години в попълване на опустошените ресурси.

Именно проблемите с неналичието на стандартни муниции уточни администрацията на Джо Байдън, когато разгласи решението за доставка на касетъчни муниции на Украйна.

Мнозина в Конгреса се опълчиха. Освен това се чуха рецензии както от дясното крило на републиканците и последователите на Доналд Тръмп, по този начин и от лявото крило на демократите. Общо повече от 120 депутати гласоподаваха за възбрана на износа на касетъчни муниции.

Въпреки това " ястребите " въпреки всичко съумяха да не пропуснат тази корекция.

Няколко други нашумели ремонти по отношение на прекъсването на доставката на военни траншеи в Украйна или за отдръпването на Съединени американски щати от НАТО също не минаха. Те бяха препоръчани от част от републиканците, които са за ограничение на присъединяване на Съединени американски щати в спора в Украйна. Те се управляват от ползите на своя електорат, който към този момент е доста изтощен от този милитаристичен дневен ред.

Сега, несъмнено, сходни начинания няма да доведат до средата. Но това е явен знак за това какво желаят последователите на Тръмп.

Ако той завоюва президентските избори през 2024 година, тогава е изцяло допустимо да се чака внезапно понижаване на динамичността на доставките на оръжия за Киев и същинска рецесия в връзките със страните от НАТО, които републиканците считат за " безвъзмездни " на Америка.

Но републиканците в Камарата на представителите одобриха ремонти по отношение на културните войни, които раздират Америка.

По-специално те желаят да забранят на Пентагона да набира транссексуални хора във въоръжените сили на Съединени американски щати с обещанието за безвъзмездна интервенция за промяна на пола.

В момента измежду американските бойци има към 15 000 транссексуални хора. Те не се наемат в армията от добър живот. Пентагонът има огромни проблеми с дефицита на новобранци, заради което би трябвало да се концентрира върху приемането на ЛГБТ представители или мигранти.

Освен това посредством военният бюджет се не разрешава организирането на така наречен мил шоу в американските военни бази.

Това са танци на мъже, облечени в женски облекла и гримирани. Военноморските сили на Съединени американски щати даже неотдавна имаха собствен личен „ цифров дипломат “, който стана прочут в TikTok с това, че танцува в дамско облекло. На работа тя е моряк на име Джошуа Кели и откакто се облече, се трансформира в „ танцьорка “ с псевдоним Харпи Даниелс.

Трансджендър революцията в Съединените щати обхвана и въоръжените сили, което не може да не провокира отвращение измежду консервативната Америка. И в този момент те ще се опитат по някакъв метод да лимитират тези процеси най-малко на равнището на военния бюджет.

Освен това ще включва корекция, забраняваща на Пентагона да транспортира дами бойци от републиканските щати до демократични щати за своя сметка, в случай че желаят да създадат аборт. В множеството републикански щати абортите към този момент са лимитирани или неразрешени.

Белият дом обаче изрично отхвърля да утвърди боен бюджет, в който се включват сходни ремонти.

Демократите поставиха доста старания, с цел да провеждат „ либерализацията “ на американската войска и да преформатират тази обичайно консервативна институция за себе си. И в този момент те няма по какъв начин да откажат да наложат транссексуален дневен ред на равнище Пентагон.

Освен това републиканците управляват единствено долната камара на Конгреса, до момента в който демократите имат болшинство в Сената. И сигурно ще показват своя проектобюджет, където няма да има ограничавания за транссексуалните хора. Но републиканците може да откажат да гласоподават за подобен боен бюджет.

Резултатът е невъзможност, която е толкоз типична за Вашингтон в сегашната обстановка на разделяне.

Освен това американските политици нямат доста време за разяснения, съгласувания и ремонти.

До есента сегашните украински бюджети ще се изчерпят и ще би трябвало незабавно да се договорят нови военни траншове за Киев или те ненадейно ще спрат. Украинската контраатака се проваля, като европейските страни се оплакват, че не могат да стартират да образоват украински водачи на изтребители F-16. Пентагонът не изпраща симулатори за образование в Европа, чакайки утвърждението на идващия бюджет.

Има доста проблеми в самия военно-промишлен комплекс на Америка.

Военните корпорации доста постепенно усилват производството на оръжия и това не е задоволително даже за покриване на потребностите на Украйна, да не приказваме за нови вероятни спорове за Тайван или Иран, които заплашват да избухнат през идващите години.

Има огромни забавяния в строителството на нови подводници и разрушители от идващото потомство Zamvolt.

Има закъснение в стратегическите оръжия от Русия и Китай - последните проби на хиперзвукови ракети на Lockheed Martin Corporation приключиха с мъчителен неуспех.

Поради дефицита на редкоземни метали, чийто експортни ограничавания вкарва Китай, производството на изтребители F-35, което към този момент изостава доста от проекта, може да спре.

Тази натрупваща се група проблеми, Пентагонът безусловно би трябвало да позволи. Иначе в един миг цялата американска военна машина може да бъде застрашена.

Засега обаче Вашингтон е по-загрижен за транссексуалните борби.

И това е доста алегорично - културното и политическо разделяне в Съединени американски щати към този момент е толкоз мощно, че даже приемането на военния бюджет е изправено пред големи компликации. Но още по-важна е деградацията на целия обществен политически дискурс в Америка, когато действителните проблеми се заменят с измислени.

Това е ясна индикация за империята в ера на крах, в която Съединени американски щати явно се трансформират всеки ден.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР