Избраният за и.д. кмет на Младост на мястото на арестуваната

...
Избраният за и.д. кмет на Младост на мястото на арестуваната
Коментари Харесай

Младост пак без кмет, и.д. Клисуров дава оставка

Избраният за и.д. кмет на Младост на мястото на задържаната за рушвет Десислава Иванчева - Владимир Клисуров, подава оставка, излиза наяве от негово изказване във фейсбук. 
 Подкупът за Иванчева в банкноти по 100 и 500 евро, СРС записало по какъв начин обвинените разискват валутата  Владимир Клисуров бе определен за краткотраен кмет на Младост  Пълен парадокс в Младост, няма кой да стане кмет (обновена)
Смятах да направя това изказване, откакто действително подам оставка. Оказа се, че чисто механически няма кой да ми я одобри. Поне това считат госпожа Фандъкова и зам.-кмета на столицата госпожа Ралица Стоянова. Затова евентуално известно време ще би трябвало да съм нещо като заместник-кмет, заместващ титуляра до завръщането, който ще е в отпуска до завръщане до приемане на оставката му. Всъщност това е следващият щрих от трагикомедията, която тече. Така, че ми трябват и трудовоправни препоръки, написа Клисуров. 

В текста му се споделя: 

Искам да Ви осведомявам, че в качеството ми на зaместващ кмета на „ Младост ”, госпожа Десислава Иванчева, считам да употребявам свое законово право и да внеса в Столичен общински съвет предложение за осъществяване на референдум против презастрояването. То включва същите тези въпроси, под които се подписаха 14 000 жители и които СОС с лека ръка отхвърли. Делото против това решение още е в съда. Сега се надявам съветниците да загърбят партийните си пристрастия и да прегледат в най-кратки периоди предлагането. Въпросите към жителите са модифицирани, съгласно предходните забележки, само че и общинарите могат да употребяват пълномощията си и да ги поправят, без да трансформират смисъла им. За елементарния човек е значимо този референдум да се организира. Преди и последната градинка в „ Младост ” да е изчезнала. Въпросите са дефинирани по следния метод:

1) Подкрепяте ли в период от две години да се одобряват промени в Подробните устройствени проекти на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не разрешават ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с ситуирани уреди за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2) Подкрепяте ли за период от две години да се разгласи мораториум върху издаването на позволения за градеж и започващо строителство в регион „ Младост ” на Столична община, област София – град, до промени на Подробните устройствени проекти на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не разрешават ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с ситуирани уреди за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

Ще се съобразя с доста добре стимулирани рекомендации за възможни техни корекции.

Уважаеми дами и господа,

Взех и едно друго решение. Вече го разгласих на екипа на районната администрация и на кмета на София госпожа Йорданка Фандъкова. То касае моята оставка. Тук ще се опитам да обясня претекстовете за нея. Накратко, аз съм член на самодейността „ Зелен Младост ” и отхвърлям да си „ мацам “ ръцете с унищожаването на зелените площи на „ Младост ”. Столичен общински съвет не се съобрази с главно мое право – да откажа избран пост или служба, което направих с заявения ми самоотвод. Още повече, че с сътрудника арх. Румен Русев отправихме консенсусно предложение той да поеме кормилото на районната администрация. Мнението ни не бе зачетено. Всъщност нещо обикновено за тази „ правова ” страна. Но в тази политическа игра аз не искам да съм пионката. Пионката, която като член на „ Зелен Младост ” да пусне градежите, които госпожа Иванчева съумя да стопира. И поради които видяхте какво й се случи, по сюжет, за чието авторство всички надълбоко в себе си се досещате. Не желая да преча и на следствието и в един миг да бъда упрекнат, че съм останал, с цел да замитам следи.

Както към този момент заявих, имам вяра на сътрудника арх. Румен Русев, който съгласно мен би трябвало да остане като кмет на Район „ Младост ”. Той е експерт с голям стаж, освен това и отличен админ. Очаквам той и екипът да преглеждат строителните бумаги под лупа и да употребяват всички законови благоприятни условия, с цел да спасят зелените площи така и така незадоволителните паркинги в „ Младост ”. Очаквам, че ще направи всичко допустимо в тази посока. Призовавам да демонстрираме схващане към законово стимулираните му дейности, защото в доста случаи той няма да има верен ход с пълномощията на областен кмет. Казано простичко, когато основният проектант на София позволи даден градеж и го изпрати в районната администрация, кметът има къс период, в който да го разгласи. Ако не го стори, алтернативата му са съд и съществени санкции. Ние, жителите на този град, жителите на тази страна, обаче постоянно може да си кажем мнението, да защитим правото си на естествен живот, да защитим здравето на децата ни. Когато сме дружно сме бивали чувани. Така ще е и отсега нататък. Така че в случай че арх. Румен Русев остане, ще се нуждае от нашата поддръжка, с цел да се бори със системата и гражданската воля за битка против статуквото и тя не би трябвало да секва. Надявам се и той да продължи да прави разкрития за частни метростанции и булеварди, въпреки всички да видяхме, че причинителят е незнаен или отминалостта е изтекла. 

Понеже ще тръгнат спекулации, градежи не съм пускал. Аз съм член на „ Зелен Младост ”, извървявах пътя дотук с нашия водач Десислава Иванчева, която възпламени искрата в нашия квартал и няма по какъв начин да си оцапам ръцете с подписи върху разрешителни за градежи в паркове, в зелени площи и върху паркинги. Приех краткотрайно решението на Общинския съвет, тъй като като началник на сектор обучение бях наясно, че в създалия се административен вакуум няма кой да разпореди заплащанията към детските градини и учебните заведения. Отговорност към тези институции и работещите в тях мога да поема. Отговорност за стартиране на градежите – не! Макар да се колебая, уповавам се хората от „ Зелен Младост ” един ден да схванат моето решение. За момента изрично отхвърлят да го сторят.

Надявам се сътрудниците ми ще запазят положителни мемоари за общата ни работа. Както и чакам приятелите и познатите ми да запазят възприятията и уважението, което си имаме. Предполагам, че когато кофата с мръсотия, която бе плисната върху госпожа Иванчева и госпожа Петрова, бъде още веднъж напълнена, ще бъде излята върху мен и останалите съидейници. Ще светваме като елхи, ще продължим да бъдем подслушвани и следени. Но когато се впуснахме да будим гражданското общество, бяхме наясно, че този кръст е тежък.

Донякъде съм отчаян от жителите на „ Младост ” и на София. В обществените мрежи виждам голяма поддръжка за госпожа Десислава Иванчева и госпожа Биляна Петрова, само че на митингите в тяхна отбрана се събират едвам десетки хора. Така беше и до момента. В резултат на политиката ни на интензивно съобщение на жителите за капиталовите планове, бяха получени възражения от хиляди хора, които препращахме на Кмета на столицата, на Главния проектант на София, даже в министерствата. Вероятно и до момента тези подписки почиват в всякакви чекмеджета. На митингите обаче излизаха едвам стотици, а останалите подвигаха плещи и споделяха „ от нас нищо не зависи ”.

Призовавам и ръководещите: извънредно време е да се вслушате в гласа на жителите – променете градоустройството и законите радикално и те да стартират да пазят освен инвеститорските и финансови ползи за милиарди, само че и обособения човек, неговото здраве и здравето на децата ни.

Споделям и едно опрощение към медиите. Получих предложения за посещение във всички малките екрани и желая да стане ясно за какво им отхвърлих. Нямам какво да укривам, отговорих на въпросите ви след гласуването в СОС, само че не искам да се нагърбвам с тежестта на медийна звезда. Още повече, околните ми знаят, че силата ми не е реториката.

И още нещо. Смятах да направя това изказване, откакто действително подам оставка. Оказа се, че чисто механически няма кой да ми я одобри. Поне това считат госпожа Фандъкова и зам.-кмета на столицата госпожа Ралица Стоянова. Затова евентуално известно време ще би трябвало да съм нещо като заместник-кмет, заместващ титуляра до завръщането, който ще е в отпуска до завръщане до приемане на оставката му. Всъщност това е следващият щрих от трагикомедията, която тече. Така, че ми трябват и трудовоправни препоръки.

И не забравяйте: Ние сме Зелен Младост. Независимо в кой квартал или град на България живеете, бъдете и вие!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР