Избраният от президента Джо Байдън за посланик в Израел, бившият

...
Избраният от президента Джо Байдън за посланик в Израел, бившият
Коментари Харесай

Бързото потвърждаване на нов посланик в Израел е несигурно, тъй като републиканците в Сената атакуват участието му в ядрената сделка с Иран

Избраният от президента Джо Байдън за дипломат в Израел, някогашният министър на финансите Джак Лю, ще бъде изправен пред сложни въпроси от републиканците в Сената по време на чуването му за удостоверение в сряда сутринта – и някои към този момент алармират, че може да забавят разглеждането на номинацията му в Сената.

Няколко високопоставени сенатори от Републиканската партия показаха загрижеността си по отношение на присъединяване на Лю в нуклеарната договорка с Иран по време на администрацията на Обама, потвърждавайки, че макар че е значимо да се удостовери нов дипломат допустимо най-бързо, поради спора в района, той може да не е верният човек за работата.

Сенатор Марко Рубио, старши републиканец в комисията по външни връзки на Сената, сподели пред Мария Бартиромо от Fox News: „ Мисля, че би трябвало да имаме дипломат във всяка страна, това би трябвало да е верният човек. В случая с господин Лю имам същински опасения, че той е заблудил и излъгал Конгреса в предишното във връзка с някои от финансовите договорености, направени по време на администрацията на Обама.

Друг републиканец в панела, сенатор Пийт Рикетс от Небраска, сподели пред CNN: „ Трябва да го изслушаме, само че имам някои доста съществени опасения по отношение на него и присъединяване му в нуклеарната договорка с Иран, договорка, която съгласно мен дава нуклеарни оръжия за Иран, улеснявайки това. Така че ще би трябвало да забележим какво споделя той там и да го вземем оттова. “

Той добави: „ Предполагам, че доста хора ще задават въпроси за това. “

Докато Lew се нуждае единствено от 51 гласа, с цел да бъде доказан, в случай че приемем, че номинацията му е утвърдена от комисията по външни връзки на Сената, всеки един сенатор може да забави процеса в Сената. Камшикът на малцинството в Сената Джон Тюн, номерът 2 републиканец в Сената, сподели пред Ману Раджу от CNN в понеделник, че има „ доста опозиция “ против номинацията на Лю.

Друг върховен републиканец в управлението, сенатор Джон Барасо от Уайоминг, сподели пред CNN във вторник, че счита, че някой от сътрудниците му може да сложи задържане, с цел да забави потвърждението на Лю. „ Бих очаквал по този начин “, сподели той, само че не сподели кой съгласно него би подхванал тази стъпка.

Сенатор Том Котън, републиканец от Арканзас, който атакува Лю като „ симпатизант на Иран, който няма работа да бъде наш дипломат “, уточни във вторник, че може да блокира бързото удостоверение на Лю.

„ Разбира се, Джак Лю ще би трябвало да премине през всички процедурни стъпки, през които прекосяваме за всеки инцидентен арбитър или помощник-администратор на EPA “, сподели той. На въпрос дали биха имали единомислещо единодушие да пропуснат някои от тези стъпки, както Сенатът постоянно прави, Котън отговори: „ Няма да пропуснем тези за мек по отношение на Иран претендент за дипломат в Израел в средата на война с пълномощниците на Иран в Израел.

Лю изигра основна роля в първичното иранско нуклеарно съглашение през 2015 година, на което израелският министър председател Бенямин Нетаняху гневно се опълчи, заявявайки, че то дава на Иран явен път към атомния боеприпас. Бившият президент Доналд Тръмп се отдръпна от договорката през 2018 година, ход, който беше подсилен от Израел.

Демократите в Сената отблъснаха, като споделиха, че Лю е дипломиран и че одобряването на нов дипломат в Израел би трябвало да бъде един от най-важните им цели.

Председателят на външните връзки на Сената Бен Кардин сподели пред кореспонденти във вторник: „ Той е висококвалифициран, той е точният човек за вярната работа, само че ние желаеме да бъдем допустимо най-ефективни в подпомагането на Израел да се оправи със заложниците, да се оправи с филантропичните потребности, да се оправят с нормализацията. “

Демократът от Мериленд добави: „ Имаме потребност от доказан дипломат в Израел допустимо най-скоро. “

Републиканците обаче остават неубедени. Сенатор Джон Корнин от Тексас, член на управлението на Републиканската партия в Сената, сподели, че също по този начин е „ доста смутен от част от казаното от сенатор Котън във връзка с неговото усмиряване и, почтено казано, от метода на усмиряване на администрацията на Байдън и администрацията на Обама. Иран към момента е страна номер едно спонсор на тероризма.

Той продължи: „ Подставници като Хизбула и Хамас са решени да заличат Израел от картата. И те съвсем заобиколиха глобите, които трябваше да бъдат наложени от Министерството на финансите при Джак Лю, и продаваха нефт на открития пазар и облекчаваха част от натиска, който беше там, с цел да ги накарат да спрат нуклеарната си стратегия.

Иран е главният покровител на терористичните групи Хамас, основана в Газа, и Хизбула, основана в Южен Ливан.

Котън твърди, че отхвърлянето на Лю ще изпрати мощен сигнал.

„ Знам, че демократите споделят, че би трябвало бързо да потвърдим Джак Лю, с цел да покажем нашата поддръжка за Израел. Бих споделил, че е тъкмо противоположното. Трябва да победим номинацията на Джак Лю, с цел да покажем, че имаме нов метод към Иран “, сподели той в изявление за Fox News.

В обява на X републиканският сенатор Ерик Шмит от Мисури се съгласи.

„ Като министър на финансите на Обама Джак Лю беше основна фигура в пагубното иранско нуклеарно съглашение. Иран е основният спонсор на Хамас. Джак Лю няма работа да бъде дипломат на Съединени американски щати в Израел “, написа Шмит.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР