Избраните преди няколко месеца кметове на Благоевград Румен Томов и

...
Избраните преди няколко месеца кметове на Благоевград Румен Томов и
Коментари Харесай

Кметовете на Благоевград и Ботевград може да бъдат отстранени


Избраните преди няколко месеца кметове на Благоевград Румен Томов и на Ботевград Иван Гавалюгов може да бъдат отстранени.

Според Административния съд - Благоевград Томов е нарушил закона като не е излязъл в точния момент от една от компаниите си.

Административният съд - София област пък е постановил, че Гавалюгов би трябвало да напусне управлението по искане на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

И двете решения могат да се апелират.

Казус с компания в Благоевград

Решението за кмета на Благоевград Румен Томов е поради проблем с негова някогашна компания. Съдия по делото в Административния съд - Благоевград е Димитър Узунов, който доби известност като "човека на Бойко " в предходния състав на Висшия правосъден съвет. Заслуга за това имат записите, които дадоха мотив за абсурда "Яневагейт ".

Жалбата против Томов е подадена от някогашния кмет на Благоевград Атанас Камбитов (ГЕРБ) пред общинската изборна комисия (ОИК). Той желае преустановяване на пълномощията на Томов, защото актуалният кмет не е подхванал дейности да заличи своя компания в законовия период (4 декември 2019 г.) и по този начин е нарушил Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Общинската изборна комисия обаче отхвърля да в профил кмета и по този начин въпросът стигна до съда.

В сряда от съда оповестиха, че се анулира като незаконосъобразно решението на изборната комисия, с което е отказано отстраняването на Томов. "Съдът изпраща преписката на Общинска изборна комисия – Благоевград за ново изговаряне съгласно напътствията на съда по тълкуването и използването на закона, дадени в постановения правосъден акт ". А съгласно напътствията по тълкуването и използването на закона, Томов е нарушил Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, защото в "едномесечен период от оповестяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е подхванал дейности по преустановяване на комерсиалната си активност посредством изтриване на Едноличен търговец и не е уведомил документално за това, както Председателя на ОбС-Благоевград, по този начин и ОИК-Благоевград в инструкции период до 04.12.2019 година ".

Според съдията Димитър Узунов неизпълнението на което и да е от трите условия води до предварително преустановяване на пълномощията на кмета. "Това постанова анулацията на решението и връщане на преписката на административния орган. При новото изговаряне ОИК-Благоевград следва прецизно да приложи неподходящите последствия на член 42, алинея 1, т. 5 по отношение на наредбата на член 41, алинея 3 от ЗМСМА – предварително преустановяване пълномощията на Румен Томов, определен за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, съответни и обосновани съображения, съобразявайки претекстовете в сегашния правосъден акт ", написа в правосъдното решение.

"Мисля, че ще спазим прецизно закона и при влизане на правосъдното решение в действие ще прекратим предварително пълномощията на инж. Румен Томов ", сподели пред "Фокус " ръководителят на ОИК - Благоевтрад Мартин Бусаров.

Конфликт на ползи в Ботевград

Междувременно Административният съд - София област пък изиска отстраняването на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Причината е предписан спор на ползи на кмета, който в последните седмици влезе в открит спор с някогашния началник на "Лукойл " Валентин Златев.

Иван Гавалюгов беше упрекнат в спор на ползи през 2015 година по време на първия му мандат. Причината е, че като кмет той е прекратил четири административни производства против личната си компания, която е управлявал, преди да влезе в общината. Гавалюгов апелира, а делото беше решено дефинитивно през предходната година, а в края на декември 2019 година антикорупционната комисия изиска от Общинската изборна комисия - Ботевград да приключи пълномощията на Гавалюгов. От там обаче не се съобразиха с настояването и решението им беше обжалвано от съперници на определения за втори мандат кмет.

От решението по делото на Административния съд - София област излиза наяве, че един от претекстовете на изборната комисия е, че откритият спор на ползи визира първия мандат на Гавалюгов. Според съда обаче този аргумент е неплатежоспособен и пълномощията на кмета би трябвало да бъдат прекъснати.

Както и при проблема с кмета на Благоевград, решението на Административния съд - София област може да се апелира.

От партия "Мир ", която издигна Гавалюгов за кмет, оповестиха, че се провеждат митинги в отбрана на кмета. От там обявиха също, че "ще подхващат всички законови ограничения с цел да потвърдят, че против ботевградския кмет работи целенасочена офанзива, която цели да в профил един от дребното кметове, дръзнал да се опълчи на ръководството ".

"Атаката против Гавалюгов е самобитен лов на вещици, който цели отстраняването на всеки, дръзнал да се опълчи на незаконното ръководство освен в община Ботевград, само че и в страната като цяло ", разяснява ръководителя на партията Симеон Славчев.

Той изрази подозрение, че всички "сигнали " против Гавалюгов идват от доближени, настоящи политици на Валентин Златев. Гавалюгов влезе в спор със Златев, откакто съобщи, че язовир "Бебреш ", снабдяващ Ботевград с вода, е източен от Водноелектрическа централа на фамилия Златеви. Бившият началник на "Лукойл " отговори в изявление за бТВ, че централата не работи и назова Гавалюгов олигарх.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР