Избран за главен прокурор след процедура, в която е единственият

...
Избран за главен прокурор след процедура, в която е единственият
Коментари Харесай

Краткият път на Иван Гешев като главен прокурор

Избран за основен прокурор след процедура, в която е единственият претендент за поста. Иван Гешев встъпи служба в края на 2019-та година. Мандатът му влезе в историята още преди да стартира, тъй като Гешев се оказа първият основен прокурор, чийто декрет за назначение президентът отхвърли да подпише. Румен Радев подпечата документа от втория път, когато към този момент нямаше законово право да отсрочва.

 
Издигането на един-единствен претендент, освен че е лишено от състезателност, само че и лишава от престижа и легитимността на основния прокурор.
Румен Радев, президент на България

Именно накърнения авторитет на правосъдната власт, само че по друга линия, се оказа и повода за отстраняването на Гешев няколко години по-късно. Звездата на Гешев изгря с мегаделото КТБ. По него той работил две години, през които посредством специфична заповед той бил изключен от разпределението на други каузи. А преди да стане началник на прокуратурата, Гешев бе шеф на към този момент закритата профилирана прокуратура.

" Към момента не преставам 99% даже някой да ми предложи да не вземам участие в това съревнование, което се обрисува извънредно мръсно и гадно. Ако се търкаляш в калта, няма по какъв начин да не се оцапаш ", сподели Гешев тогава.

Въпреки скептицизма, държавното обвиняване показва последователност. " Казвам ясно, че господин Гешев има моята поддръжка, споделям ясно, че ще дам моя глас за господин Гешев ", съобщи предшествникът му Сотир Цацаров.

А Цацаров не бе единственият член на Висш съдебен съвет на това мнение. След втори спор, с 20 на 4 гласа, кадровиците препотвърдиха избора на Гешев. И последваха митинги...

И единствено няколко месеца откакто Гешев оглави прокуратурата, работата на държавното обвиняване не постави завършек на публичното неодобрение. Напротив – прокурорска акция в Президентството предизвика експлоадирането на всеобщи митинги през лятото на 2020 година

Цяло лято жителите стачкуваха с две претенции – оставка на Иван Гешев и в следствие и оставка на държавното управление на Бойко Борисов, доверието си от което към този момент бе снел президентът Радев, в чиято институция нахлуха от обвиняването.

Оставка Гешев не даде. Но два пъти министри желаеха предварителното му премахване – служебният Янаки Стоилов и правосъдният от кабинета на Кирил Петков – Надежда Йорданова. И двете не минаха – първото, тъй като съгласно еди кой си болшинството във Висш съдебен съвет било неприемливо.

По-късно Конституционният съд опроверга кадровиците, които сметнаха, че правосъден министър не може да желае сходна процедура. И от това се възползва постоянният правосъден министър Надежда Йорданова. Но тогава основното за историята на Гешев като основен прокурор болшинство във Висш съдебен съвет, гласоподава в негова поддръжка.

Успоредно с митингите и настояванията за премахване, Гешев ръководеше прокуратурата с присъщ жанр на държание и освен.

Държавното обвиняване повдигна редица обвинявания на хазартния необут Васил Божков. Така и, обаче, не съумя да го задържи, а на изказванията на Божков за рекет от държавното управление на Борисов, прокуратурата не обърна съществено внимание.

 
До момента са докладвани разпити на шестима души, измежду които и на премиера Кирил Петков. Неговият разпит е бил първото деяние по следствието. Г-н Петков разказал в разпита си за обществено оповестената среща с Лаура Кьовеши, в която са говорили за изказванията на Иван Гешев, че е изнудван от Севдалина Арнаудова, Владислав Горанов и Бойко Борисов.
Десислава Петрова, представител на СГП

Под управлението на Иван Гешев прокуратурата постоянно съобщаваше за следващата разрушена проведена незаконна група. Наред с триумфите... държавното обвиняване имаше и своите слаби моменти. Например, когато Европейски съд по правата на човека санкции страната ни поради делото Баневи. Европейският съд счете, че е нарушена презумпцията за непорочност. В мандатът на Иван Гешев ще се запомни и нарушавания разговор сред правохранителните органи. По време на политическата рецесия и поредицата от парламентарни избори, Министерство на вътрешните работи и другите министри, които го оглавяваха не пожелаха да работят дружно с държавното обвиняване против изборната престъпност.

Искрите прехвърчаха в разнообразни направления в хода на целия мандат на Иван Гешев – и по този начин до 1-ви май 2023 година, когато сте стигна до гърмеж. Експлозия наоколо до колата на основния прокурор, която ден по-късно предизвика митинг на прокурори в отбрана на Гешев

Дали гърмежът беше вследствие на детонация на, както оповестиха проверяващите, трикилограмов тротил, още не е изяснено. Но е реалност, че в границите на дни прокурорската вълна от съпричастие се обърна на 180 градуса.

И до момента защитавалото Гешев болшинство във Висш съдебен съвет изиска неговото премахване първи път... след седмица и повторно. С нови причини. Предложенията минаха през съвещания и процедури и на 12-ти юни, тъкмо един месец откакто бяха импортирани, Иван Гешев се оказа първият в историята основен прокурор, отхвърлен от поста си.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР