Изборният кодекс поставя партиите при различни условия, допуска разкриване на

...
Изборният кодекс поставя партиите при различни условия, допуска разкриване на
Коментари Харесай

Президентът обяви аргументите си за ветото върху промените в Изборния кодекс

Изборният кодекс слага партиите при разнообразни условия, позволява откриване на тайната на вота, както и стеснява присъединяване на организацията на българите зад граница в изборния развой. Това изясни пред публицисти в Брюксел президентът Румен Радев, откакто малко по-рано стана ясно, че е наложил несъгласие върху ИК.

" Машинното гласоподаване преодоля един от огромните дефекти на нашия избирателен развой - недействителните бюлетини, спомогна доста да се понижи следеният избор. Затова не мога да приема, че с този закон на процедура се трансформира характерността на машинното гласоподаване - то към този момент не е опция на гласуването с хартиена бюлетина ", разяснява президентът.

Той акцентира, че съгласно гласуваните текстове машинното гласоподаване на процедура е същото като с хартиената бюлетина, само че тя към този момент не е отпечатана в печатницата на Българска народна банка, а от принтера на машините.

" Не мога да приема, че слага партиите при разнообразни условия - т.е. единствено тези, които са преодолели бариерата от над 4%, имат достъп до машинният код ", сподели още Радев и продължи:

" Не мога да позволи също по този начин, че се стеснява участието на организацията на българите зад граница в изборния развой с този закон. И най-много, че изчезва понятието " отдалечено електронно гласоподаване - то беше задраскано ".



Решението на президента за ветото е предстоящо, откакто той беше основател за въвеждане на машинното гласоподаване.

След като Народното събрание реши да върне и хартиеното, самият Румен Радев разгласи, че юридическият му екип проучва измененията текстове от наредбите и в най-скоро време ще се произнесе дали ги приема.

След оповестеното през днешния ден решение излиза наяве, че в Народното събрание още веднъж ще би трябвало да прегласуват.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР