Изборният ден за българите в чужбина приключи. В 6 ч.

...
Изборният ден за българите в чужбина приключи. В 6 ч.
Коментари Харесай

Как гласуваха българите зад граница? ОБЗОР

Изборният ден за българите в чужбина завърши. В 6 ч. българско време затвориха секциите и зад океана. Така всичките 750 СИК в 68 страни преустановиха изборния ден.

Как гласоподаваха българите зад граница?

Висок интерес към изборите се видя в цяла Италия . Активността на вота тази неделя е била по-голяма в сравнение с през юли. Хората се редяха на опашка, с цел да дадат своя глас макар дъждовното време в Рим. Изненада се оказа положителното показване на партия " Възраждане ".

По последни данни към 33 750 наши сънародници са дали своят вот във Англия , което е с 50 гласа повече от изборите през април. Тогава имаше единствено 35 секции и се стигна до километрични опашки.

Тези избори не сбъднаха прогнозите за висока изборна интензивност, макар, че на Острова бяха разкрити най-вече изборни секции в чужбина -132.

Изненади има и в резултатите. По предварителни данни " Продължаваме промяната " води, само че второто място сънародниците ни зад граница са отредили за Има Такъв Народ. Президентската борба също се печели от Румен Радев зад Окена, само че на второто място се подрежда Лозан Панов, за разлика от резултатите у нас.

Все още някои от секционните комисии изчакват контролните разписки от ЦИК, тъй че не може да се приказва за дефинитивни данни.

Българите във Франция гласоподаваха всеобщо. Активността надмина тази от изборите през юли, а на избрани места и април.

„ Продължаваме Промяната” печели с огромна разлика. „ ГЕРБ-СДС” изостава, а Има Такъв Народ губи съществени позиции. „ Демократична България” има положителни резултати.

За президент, българите във Франция са безапелационни, че избират Румен Радев.

Рекордно висока изборна интензивност означиха в Чорлу, Турция . Равносметката – през изборния ден в турския град са дали своят вот към 8000 души.

А един от последните гласоподаватели е Гюлхан.

„ Беше много напрегнато”, споделя той. До секцията идва всякога, когато има избори. С вяра, че гласът й ще е от голяма важност. И ще докара до смяна, сподели тя в ефира на bTV.

„ Гласувам, с цел да има прекрасен живот и всеки да се върне в родината. Обичам България”, прибавя Гюлхан.

И тъкмо, тъй като я обича, не схваща за какво в България изборната интензивност не е висока. А другояче - огромна част от гласоподавателите в Чорлу, попълниха декларациите си за гласоподаване на място. Като това им даде право да изберат по какъв начин да дадат своя избор. Повечето избраха бюлетината.

Машината – за някои се оказа облекчение. За други предизвикателство.

„ На някои хора им лишава 2 минути, а на други 4-5”, споделя ръководителят на СИК Християн Дойчев.

Хората в Чорлу споделят, че одобряват изборите като дълг. Затова постоянно идват до урните. Всеки има своя си претекст. Едни мисля световно. Други по-емоционално.

И българите в Германия имат нова политическа партия, събрала максимален избор на изборите през вчерашния ден - " Продължаваме промяната ".

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев събира максимален % от гласовете на българите в страната, следвана от " ИТН " и " Демократична България ".

При гласуването за президент водач е Румен Радев, а на втора позиция остава Анастас Герджиков.

Гласуването в Германия протече при огромен интерес, като опашки се образуваха само в Берлин и Мюнхен, само че проблеми с машините нямаше, съобщи NOVA.

Медиите в страната също отразиха изборите у нас, като във фокуса им попаднаха водачите на новата партия " Продължаваме промяната ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР