Изборният ден в САЩ ще започне в 6 ч. или

...
Изборният ден в САЩ ще започне в 6 ч. или
Коментари Харесай

За първи път в 50 американски щата на изборите се явяват ЛГБТ кандидати

Изборният ден в Съединени американски щати ще стартира в 6 ч. или в 7 ч. локално време (11 ч. или 12 ч. по Гринуич) в другите щати. И до момента в който политиците и гласоподавателите чакат резултатите от този избор, в който, съгласно анализатори, президентът Джо Байдън и някогашният президент Доналд Тръмп са заложили на карта политическото си бъдеще, то международните организации открояват и някои любопитни линии, свързани с изборите.

За първи път в историята на Съединени американски щати представители на ЛГБТ+ общността са издигнати за претенденти във всички американски щати, оповестява Франс прес. Това е връх, който може да окаже огромно въздействие върху политическия пейзаж в страната.

678 претенденти на ЛГБТ+ общността се явяват на изборите през днешния ден, когато американците гласоподават за депутати в Камарата на представителите и за възобновяване на една трета от състава на Сената в Конгреса.

Днес се гласоподава и за редица губернаторски  постове и на доста места се създават и локални избори.

Броят на ЛГБТ+ претендентите на изборите в този момент е с 20 % по-голям спрямо предходния избор, показва разбор на фонда " ЛГБТ+ Победа ", който подкрепя за финансирането на акциите на представителите на общността. 

90 % от претендентите на ЛГБТ+ общността са демократи.

Сред тях се открояват Тина Котек и Мора Хийли, които биха могли да станат първите лесбийки губернатори на респективните си щати - Орегон и Масачузетс. В щата Върмонт, който граничи с Канада, Бека Балинт има огромни шансове да стане първата лесбийка, определена оттова в Камарата на представителите.

Този рекорден брой претенденти от ЛГБТ+ общността е реакция на американските гласоподаватели на похищенията, ориентирани против общността тази година,

счита Аниз Паркър, някогашен кмет на Хюстън и началник на фонд " ЛГБТ+ Победа ".

От няколко години обаче в Съединени американски щати се умножиха законопроектите, целящи да лимитират правата на трансджендърите в страната или преподаването в учебните заведения на въпроси, свързани със хомосексуализма. Така да вземем за пример през март губернаторът на щата Флорида Рон Десантис, една от водещите фигури на американските консерватори, за който се допуска, че може да се кандидатира на президентските избори през 2024 година,

подписа закон, забраняващ преподаването на тематики, свързани с половата еднаквост и половата ориентировка. Критици на законопроекта го нарекоха: " Закон: " Не казвай гей ".

Според организацията " Кампания за човешки права ", която е най-голямата организация в Съединени американски щати за отбрана на ЛГБТ+ общността, над 340 закона, възприемани като анти-ЛГБТ+, са били показани в щатските и общински препоръки  в цялата страна. Много неправителствени организации се притесняват, че сходни законопроекти ще бъдат дебатирани и в Конгреса, в случай че на днешните избори републиканците завоюват болшинство в Камарата на представителите.

Тази консервативна атака против ЛГБТ+ общността обаче би могла скоро да бъде обезвредена с помощта на възходящия брой гласоподаватели от общността. Според " Кампания за човешките права " представителите на ЛГБТ+ общността са един от най-бързо разрастващите се електорални блокове в страната, което би трябвало да премоделира американския изборен пейзаж. Днес един на 10 гласоподаватели е представител на общността, само че до 2030 година се предвижда, че един на 7 американски гласоподаватели ще бъде от общността.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР