Изборният ден в област Благоевград приключи с 37,19 процента избирателна

...
Изборният ден в област Благоевград приключи с 37,19 процента избирателна
Коментари Харесай

Изборният ден в област Благоевград приключи с 37,19% избирателна активност

Изборният ден в област Благоевград завърши с 37,19 % изборна интензивност, сподели на брифинг ръководителят на Районна изборна комисия (РИК) – Благоевград Елизабета Дерменджиева. Тя уточни, че това не са дефинитивни данни, само че дават визия за интензивността на гласоподавателите на региона. 

Изборният ден в Благоевградско завърши с минимална разлика в изборната интензивност, по отношение на парламентарните избори, извършени на 14 ноември 2021 година Преди близо година за народни представители в Първи МИР – Благоевград са дали своят вот 37,08 % от имащите право на глас, което е с 0,11 % по-ниска изборна интензивност, по отношение на данните от днешния избор към 20:00 часа.

В област Благоевград най-висока през целия ден беше изборната интензивност в община Белица, където през днешния избирателен ден са дали своят вот 61,49 на 100 от имащите право на глас. Към 20:00 часа изборната интензивност в община Симитли е 59,75 %. 

Сред 14-те общини в региона най-ниска е изборната интензивност в община Благоевград – 30,04 на 100, следвана от Петрич – с 30,18 % изборна интензивност, и Струмяни, където 30,54 % от гласоподавателите са упражнили правото си на глас. 

Малко преди края на изборния ден се е развалила машина в СИК 52, сподели ръководителят на РИК – Благоевград. Това се е случило към 19:30 часа, там се е наложило прекосяване към гласоподаване с хартиени бюлетини и удължение на изборния ден, защото пред секцията е имало гласоподаватели, които към момента не са дали своят вот. В тази секция изборният ден е завършил в 20:13 часа. 

В общо четири секции в област Благоевград се наложи прекосяване от машинно гласоподаване към гласоподаване с хартиени бюлетини. Общият брой на машините, предопределени за вота в област Благоевград, беше 492. В началото на изборния ден три машини не сработиха, в края - и четвърта. 

До края на изборния ден в РИК – Благоевград са подадени тъжби и сигнали. Основно жалбите са били за гласоподаватели, които са дали своят вот с придружители, които са им показвали за кого да гласоподават или по някакъв метод са пропагандирали за партия,  сподели ръководителят на РИК – Благоевград. До момента няма сигнал, който е препратен по подготвеност към прокуратурата. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР