Изборните промените се правят не в Изборния кодекс, а в

...
Изборните промените се правят не в Изборния кодекс, а в
Коментари Харесай

Явор Божанков: Висока избирателна активност е универсалното лекарството срещу купения и контролиран вот

 " Изборните измененията се вършат не в Изборния кодекс, а в Закона за ограниченията по време на изключително състояние. С тези дейности ръководещите подсигуряват, че дали ще има заболели от COVID-19 или не, до изборите ще има изключително състояние, тъй като в случай че министърът на опазването на здравето го анулира, с него анулира и изборните правила ". Това съобщи пред бТВ националният представител от Парламентарна група " Българска социалистическа партия за България " Явор Божанков във връзка на признатите през вчерашния ден на комисия нови изборни правила.

Депутатът акцентира, че както съгласно левицата, по този начин и съгласно мнението на ЦИК, цялата отговорност се трансферира върху администрацията и тя няма да се носи на високо политическо равнище. " Както и по времето на цялата пандемия ", означи Божанков.

Той начерта главните провокации преди изборите - провеждането им при пандемия и купения, също и следен избор. " За второто лекарството е едно и универсално, то не е политическо - висока изборна интензивност. Като най-голямата опозиционна мощ наша задача е високата изборна интензивност. За да я реализираме би трябвало да подсигуряваме на хората почтени и транспарантни избори и запазване на тяхното здраве “.

Божанков разясни още, че дейностите на Българска социалистическа партия ще са са по две линии - парламентарни и извънпарламентарни: " По отношение на парламентарните, внасяме промени в Изборния кодекс, които касаят видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините и попълване на протоколите и дейна гражданска регистрация, която би трябвало да реши казуса с изборните описи. Извън Народното събрание, започнахме серия от срещи с неправителствени организации и политически партии за осъществяване на почтени и свободни избори “.

По мотив на видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, Божанков изясни, че фактически ще се наложи смяна в Изборния кодекс. Той напомни, че видеонаблюдение се организира по време на ученическите матури и учебните заведения и общинските здания са снабдени с камери.

" Когато приказваме за видеонаблюдение, може покровител или наблюдаващ в изборната секция с телефона си да снима, в случай че реши, че се прави нарушаване. Това би подкрепило прозрачността на изборния развой. Технологичното равнище разрешава това да се случи, въпросът е в политическата воля това да се случи ", добави депутатът от левицата.

" На тези избори ръководещите отиват като на кино, с пуканки като наблюдаващи на някакво събитие без да поемат каквато и да е отговорност за провеждането им, само че считам, че края на този филм може да ги изненада неприятно ", сподели в умозаключение Явор Божанков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР