Изборната победа на Роберт Фицо в Словакия, последвала предизборните му

...
Изборната победа на Роберт Фицо в Словакия, последвала предизборните му
Коментари Харесай

Западни експерти: Победата на Фицо показва умората на Централна и Източна Европа от войната

Изборната победа на Роберт Фицо в Словакия, последвала предизборните му обещания да постави завършек на военната помощ за Украйна, демонстрира, че недоволството в Централна Европа по отношение на войната с Русия последователно се ускорява. Някои анализатори обаче не чакат огромен политически завой нито в Братислава, нито във Варшава.

Лидерите в района, който в миналото беше под руско владичество, предизвикат националистически настроения в Унгария, Словакия и даже в Полша, която обичайно е антируски настроена, като поддръжката за Украйна става жертва на краткосрочни политически маньоври за привличане на гласоподаватели.

Победата на Фицо на създадените в събота избори стана причина за паники, че новото му държавно управление ще трансформира Словакия, която членува в НАТО, в съдружник на Унгария, що се отнася до подкопаването на консенсуса в Европейския съюз за поддръжката за Украйна.

Преди изборите Фицо даде обещание да постави завършек на военните доставки за Украйна и да работи за мирни договаряния. Това е линия, близка до тази на унгарския водач Виктор Орбан и неприемлива за Украйна и съдружниците ѝ, съгласно които това единствено ще насърчи Русия.

Въпреки това някои анализатори не чакат в Словакия и Полша да се стигне до огромна смяна на политиката във връзка с Украйна.

Роджър Хилтън, специалист в областта на защитата в " Глобсек " (GLOBSEC), споделя, че сегашните неразбирателства се дължат на преследването на краткосрочни политически дивиденти, като дълготрайният интерес на района в областта на сигурността си остава неразривно обвързван с НАТО и с възприемането на спора в Украйна като екзистенциална опасност.

" Не считам, че възходът на едно-единствено държавно управление в Централна и Източна Европа като това на Фицо, ще се трансформира в катализатор на колапса на поддръжката за Украйна в целия район ", акцентира Хилтън.

В Полша, където поддръжката за Украйна е най-силна, ръководещите са подложени на напън от крайната десница да възприемат по-твърда позиция във връзка с Украйна преди изборите на 15 октомври.

Спор с Украйна във връзка със зърнените доставки и с удължаването на възбраната за импорт на украинско зърно от Полша, Унгария и Словакия предишния месец ускори различията.

Фактор за сдържаност

В Словакия партията на Фицо " Посока - обществена народна власт " завоюва изборите с 23% от гласовете на гласоподавателите. На второ място се класира " Прогресивна Словакия " с 18%, а на трето място с 14,7% е партията " Глас - обществена народна власт ", ръководена от Петер Пелегрини, някогашен съпартиец на Фицо.

Най-вероятната коалиция наподобява тази на " Посока - обществена народна власт " с " Глас - обществена народна власт ", която е по-лявоцентристка и проевропейска партия, която се отдели от " Посока - обществена народна власт " през 2020 година, и с дребната и проруска Словашка национална партия.

Това е по-умерен сюжет от този, който се тиражираше преди изборите - коалиция на " Посока - обществена народна власт " със Словашката национална партия и с крайнодясната партия " Република ". " Република " обаче не съумя да влезе в Народното събрание.

Според Самуел Абрахам, началник на Братиславското интернационално учебно заведение по свободни изкуства, наличието на " Глас - обществена народна власт " ще бъде забележителен фактор за сдържаност, когато става дума за политиките на Фицо във връзка с Украйна.

Позицията на Пелегрини е, че износът на оръжие, в това число за Украйна, би трябвало да продължи, защото се отразява добре на заетостта. В неделя той още веднъж изложи тази си визия.

" Той (Фицо) е задоволително безсрамен и прагматичен и знае, че в случай че се опълчи прекомерно внезапно на Европейски Съюз, в случай че упорства за анулация на глобите против Русия, ще се удари в стена под формата на Пелегрини ", изяснява Абрахам.

Пелегрини " ще се опита да подсигурява проевропейска линия, ще предизвиква проукраинска линия. Това е единственият метод да се легитимира в очите на гласоподавателите си, които не желаят да са с Фицо ", акцентира специалистът.

Петдесет и девет годишният Фицо, който три пъти е бил министър председател на Словакия, е умел политик, познаващ брюкселската политика. Той евентуално ще работи деликатно, когато става дума за поддръжката за Украйна и за други въпроси вътре в Европейски Съюз, защото Словакия съществено се облагодетелства от европейските фондове за развиване.

Негов явен съдружник в Орбан, който беше един от първите, поздравили го за успеха. Правителството на Орбан отхвърля да изпраща оръжия на Украйна и е срещу глобите на Европейски Съюз против Русия, макар че в последна сметка не ги блокира.

В Брюксел Орбан употребява поддръжката за Украйна като лост в договарянията по други въпроси.

Моментът на истината

Ключов миг, в който ще бъде тествана поддръжката на Централна Европа за Украйна, може да настъпи през декември, когато Европейският съюз може да реши да стартира договаряния с Украйна за присъединение към Европейски Съюз. За тази цел ще е нужна единомислещата поддръжка на всички 27 страни, които членуват в блока.

" Убедени сме, че е илюзорно да се занимаваме с този въпрос в миг, в който в Украйна продължава да бушува сериозен боен спор ", сподели Фицо пред Ройтерс предходната седмица, в отговор на въпрос дали поддържа участието на Украйна в Европейски Съюз и започването тази година на договаряния за присъединение.

Фицо обаче не сподели категорично дали е срещу стартирането на договарянията.

Орбан сподели в петък, че ще би трябвало да бъде даден отговор на " доста сложни въпроси ", преди Европейски Съюз да може даже да стартира с Украйна договаряния за участие. Той не сподели обаче, че Будапеща ще блокира процеса.

Управляващите в Полша националисти, които съгласно социологическите изследвания ще завоюват изборите, показват поддръжката си за участието на Украйна, макар че в последно време връзките на Варшава с Киев охладняха.

Въпреки това, откакто полските избори завършват и политиците седнат на договаряния в Брюксел, евентуално ще бъде реализирано единение по въпроса с Украйна, споделя Муджтаба Рахман, ръководещ шеф за Европа в мозъчния концерн " Евразия груп " (Eurasia group).

" В последна сметка Словакия и Унгария ще се причислят към европейския консенсус, защото в Европа доста въпроси са свързани ", предвижда Рахман.

" По-големите провокации не са Словакия и Унгария, а изборният цикъл в Съединени американски щати и въздействието, което ще има той върху поддръжката за Украйна ", заключава специалистът.

 

Източник Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР