Изборите за президент в САЩ, Брекзит и кампанията на Пешо

...
Изборите за президент в САЩ, Брекзит и кампанията на Пешо
Коментари Харесай

Искате Facebook да ви пази данните? А колко му плащате?

Изборите за президент в Съединени американски щати, " Брекзит " и акцията на Пешо от 3-тия етаж за домоуправител били манипулирани грубо в обществените мрежи. Всички го знаем, въпреки единствено Пешо да си призна. А един канадски гей веган (той самичък по този начин се описва) - Кристофър Уайли - ни описа по какъв начин той, един руснак и Стийв Банън откраднали данните на 50 милиона консуматори от Фейсбук и убедили всичките да поддържат Тръмп, излизането на Англия и Пешо.

Цукерберг, както го назова през вчерашния ден по малкия екран един роден " експерт по обществени мрежи ", потегли да се изяснява, да се извинява, да желае повече регулации и взе, че спря да се усмихва като зелка на всеки кадър. Показа примирение, съвсем главата с пепел си посипа. Пълни нелепости.

Ето ви най-голямата загадка на последните 10 години - всички обществени мрежи вършат каквото си желаят с данните ви. А вие даже не знаете какви данни имат за вас.

Не става дума за ЕГН-то, адреса или номера на банковата ви сметка, въпреки че в случай че споделяте тези неща във Фейсбук, заслужавате да ви ги откраднат. Далеч по-страшно е - тези компании знаят кого харесвате, кого ненавиждате, по кое време се събуждате, по кое време ще харчите повече, по кое време спестявате пари, по кое време си лягате, даже с кого си лягате. И това не го знаем поради абсурда с Cambridge Analytica. Фейсбук продава тази информация на хиляди рекламодатели изцяло легално.

Ама по какъв начин по този начин! Тя си е моя! Защитена е от закона! Ами, не. ЕГН-то ви и трите имена са, тъй като са съществували последно, когато тези закони са променяни. Но данни, които вие сте дали непринудено на частна компания и които не засягат директно вашата сигурност? Няма проблеми.

Няма такова нещо като безвъзмезден обяд, написа Хайнлайн преди 60-ина години, а след това го повтори и Милтън Фрийдман. Вие каква такса плащате месечно на Фейсбук, с цел да се възползвате от услугите му? Нищо? Нито стотинка? Обаче Зукърбърг е милиардер, по какъв начин става тази работа?

Реклама, несъмнено. Но какъв брой коства тази реклама? Как се популяризира дейно на 2,2 милиарда души, разпръснати по цялата планета? С таргетиране. Всички рекламисти желаят да стрелят тъкмо - и за това би трябвало доста информация. Която давате непринудено.

И в този момент някой се е сетил, че може да излъже неколкостотин милиона гласоподаватели с най-ефективния пропагандатор на подправени вести след печатарската преса? Не, това става от дълго време - просто се уголемява мащабът.

Фейсбук е услуга, само че не за нас. Колкото и симпатично да ни се усмихва в сивата си фланелка Марк, колкото и да ни изяснява, че желае да сплоти и свърже човечеството, да сътвори някаква цифрова обществена химера, всяко едно от дейностите му сочи единствено към едно - ние не сме потребителите. Ние сме продуктът.

Политическа партия: А в случай че си мислите, че #DeleteFacebook е решението, разровете се и прочетете изискванията за прилагане на Twitter. Или каквато опция сте си харесали. /Борислав Кръстев,clubZ.bg

----

* Този материал е основан по план " Генерация Z ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР