Изборите за президент и парламент зад граница протичат при засилен

...
Изборите за президент и парламент зад граница протичат при засилен
Коментари Харесай

Висока активност и опашки на вота зад граница

Изборите за президент и парламент зад граница протичат при засилен интерес и тук-там се образуваха опашки. До 15 часа българите зад граница са със 70% по-активни, в сравнение с изборите през юли – подадени са 86 000 бюлетини при 50 000 през лятото, заяви зам.-председателят на работната група “Избори “ в Министерство на външните работи Калин Атанасов пред бТВ.

Вчера ЦИК са уведомили Външно, че при балотаж след седмица ще би трябвало да изпратят нов комплект от 416 машини до всички секции.

“Заявили сме в ЦИК, че в случай че машините се дават до 10:00 във вторник, не може да имаме гаранции за достигането им до всички секции в точния момент “, предизвести Атанасов.

Дълги опашки в Турция

Намеса на членовете на Секционните изборни комисии при вота с машини, дълги опашки и визити на представители на властта и на политическите партии в Турция – по този начин протича вота в югоизточната ни съседка, където има открити 126 секции.

Не секва притокът от хора, които желаят да подадат своя глас в секциите в Турция. В двете секции в квартал " Авджълар " в Истанбул на предишния избор гласоподаваха 1200 души, в този момент се чака техният брой да доближи 3000.

Някои хора чакат над 3 часа, с цел да стигнат до урната.

“Засега към 2 часа, само че сме подготвени да чакаме още 2 часа, днешния ден сме го отделили за гласоподаване “, сподели пред БНР гласоподавателка.

Висока интензивност в Германия

По-малко изборни секции са открити за вота в Германия, където има доста наши сънародници. Още от сутринта пред секциите се извиха опашки.

Най-големи те бяха в дипломатическите ни представителства в Берлин и Мюнхен. Въпреки опашките изборната интензивност е огромна, а гласуването върви бързо, заяви бТВ.

Няма съществени проблеми

Засега няма информация за съществени проблеми при реализирането на вота зад граница.

По данни на дипломатическите и консулските ни представителства всички секции, планувани с машинно гласоподаване, работят.

Като знак на българското в секцията в гръцкия град Александруполис, даже, членовете на секционната изборна комисия се облякоха с национални носии, означават от Министерство на външните работи.

Българските жители във Англия гласоподават в 132 изборни секции, 46 от които са в столицата Лондон. Ще бъдат употребявани общо 92 машини.

В Испания българите гласоподават в 69 изборни секции в 60 обитаеми места.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР