Изборите за областен парламент (ландтаг) на провинция Залцбург в неделя

...
Изборите за областен парламент (ландтаг) на провинция Залцбург в неделя
Коментари Харесай

Комунисти и крайнодесни се връщат в играта на провинциални избори в Австрия

Изборите за регионален парламент (ландтаг) на провинция Залцбург в неделя се оказаха следващият районен избор, провокирал трус в австрийската политика, и донесоха нов слаб резултат за систематичните партии. Изненадващите спечелили на тях се оказаха две антисистемни обединения, Австрийската комунистическа партия (АКП) и Австрийската партия на свободата (АПС), което съгласно анализатори вещае непредвидими последици.

В неделя АКП направи своето огромно завръщане в австрийската политика. Със събраните от нея 11,7 % от гласовете на изборите в Залцбург тя стана четвърта политическа мощ и по този начин за пръв път от 1949 година откри място в районния парламент на тази австрийска провинция, отбелязва изданието „ Юроактив “.

Партията съумя „ извънредно добре да се възползва от настройките на гласоподавателите “, разяснява пред изданието триумфа на комунистите австрийският политически анализатор Томас Хофер. По думите му битките за власт в обичайния представител на левите гласоподаватели в Австрия, систематичната и левоцентристка Австрийска социалдемократическа партия (АСДП), са основали съвършен за комунистите вакуум в лявото пространство, от който те са се възползвали и в този момент те даже може да разширят триумфа си и на федерално ниво.

„ Съчетанието от лявопопулистки метод по обществените въпроси и надарен в отзивчиво отношение водач се оказа същинската рецепта за триумфа “, сподели Хофер, имайки поради районния водач на комунистите в Залцбург и техен водещ претендент на изборите, 34-годишния Кай-Михаел Данкъл.

Хофер посочи, че триумфът на АКП в Залцбург не е изолиран случай, тъй като комунистите от 18 години са част от ландтага на прилежащата провинция Щирия, „ където те работят много професионално в решаването на някои въпроси от публично значение, изключително на жилищния “. А техният представител Елке Кар от 2021 година е кмет на столицата на Щирия Грац, който е вторият по величина град в Австрия.

Хофер изяснява триумфа на комунистите в Залцбург със засилващите се настройки в австрийското общество против ръководещия хайлайф, както и с възходящия стопански напън върху семействата, което доста усилва възможностите на АКП.

С оглед на това, че следващата година в Австрия предстоят парламентарни избори, анализаторът вижда „ задоволителен левополулистки капацитет “, с цел да влязат комунистите в идващия парламент.

„ Все повече можем да чакаме завой наляво в настройките на гласоподавателите “, сподели Хофер и позволи, че в случай че това се случи, резултатът ще бъде още по-фрагментиран парламент на Австрия  от настоящия, а това от своя страна ще затрудни съставянето на държавно управление.

Другият огромен победител на неделните избори беше крайнодясната АПС, която реализира нови триумфи и с 25,7 % от гласовете стана втора политическа мощ след консерваторите от Австрийската национална партия (АНП).

Социологическите изследвания сочат, че в случай че парламентарните избори в Австрия бяха през днешния ден, АПС ще ги завоюва.

Според Хофер крайнодясната партия е съумяла да върне остарелия си имидж на „ партия на свободата “ и да убеди още веднъж огромен брой гласоподаватели, че „ се бори против всяко подтисничество, което хората считат, че им се постанова от горната страна – било то по въпроса за миграционния напън, за по този начин наречената коронадиктатура (мерките против коронавируса) или зелената политика “.

Това е предиздвикало хората да не помнят свадите към аферата „ Ибисагейт “ през 2019 година, която докара до разпадането на ръководещата коалиция на АПС с консерваторите.

„ Франкфуртер алгемайне цайтунг “ отбелязва, че това е най-силният резултат на АПС в Залцбург, подобен, какъвто тя не е постигала даже и по времето на починалия си водач Йорг Хайдер. Германското издание разяснява, че сполучливото позициониране на водача на АПС Херберт Кикъл като съпротива на всичко, от ограниченията против ковид до глобите против Русия, го слага в мощна позиция, от която партията му не стопира да предизвиква тежки политически вреди на главния си конкурент консерваторите.

В Залцбург те останаха първа политическа мощ с 30,4 % от гласовете, само че след скандалното отдръпване на Себастиан Курц като водач партията регистрира непрекъснат отлив на гласоподаватели в интерес на АПС, като това ясно си пролича и на предходни районни избори като тези в Тирол и Долна Австрия.

В другия завършек на политическия набор, левият систематичен състезател АСДП регистрира на изборите в неделя най-слабото си показване на избори в провинция Залцбург, събирайки едвам към 18 на 100 от гласовете, разяснява „ Франкфуртер алгемайне “. Вестникът добавя, че до неделя комунистите на процедура от над половин век не са имали никакво въздействие в политиката на национално ниво, като в този момент се трансформират в проблем освен за социалдемократите, само че и за другата лява политическа мощ, Зелените, които със единствено 8,2 % от гласовете също не се показаха добре в Залцбург.

Изданието напомня, че комунистите са съумели да привлекат в редиците си отделила се от Зелените в Залцбург недоволна секта, вляла се в АКП под името секта „ АКП плюс “.

Показателни за резултатите от изборите в Залцбург са и мненията в австрийския щемпел. Авторитетното издание „ Пресе “ ги дефинира като „ вътрешнополитически трус, който не е оставил камък върху камък “. Според коментатора на вестника Оливер Пинк огромните спечелили на районните избори са се оказали „ една по-умерена версия на АПС и една по-мека версия на АКП “, изразявайки мнение, че въпреки всичко двете партии дължат триумфа си и на възприетата от тях не чак толкоз радикална реторика спрямо преди.

В друга аналитична публикация със заглавие „ Математика на протестния избор: минус и минус прави „ АКП плюс “ различен коментатор на изданието Флориан Азамер отбелязва, че явно желанието на австрийския гласоподавател да гласоподава срещу систематичните партии към този момент не познава граници, и заключава, че това не вещае нищо положително за федералните избори следващата година.

Дали в действителност идващият политически трус в Австрия ще бъде на националните избори или това е просто алармизъм от страна на анализаторите, следва да забележим, само че занапред е ясно, че остатъкът от мандата на сегашната ръководеща коалиция сред АНП и Зелените отпред с канцлера Карл Нехамер ще бъде доста тежък.

Видно е, че неговите консерватори не съумяват да се съвземат от рецесията към рухването от власт на Себастиан Курц – а това съчетано с трайния отлив на гласоподаватели както при тях, по този начин и при другата огромна систематична партия АСДП, сигурно отваря необятно пространство за антисистемни играчи като АПС и АКП.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР