Изборите за Конгрес на САЩ могат да имат сериозни последици

...
Изборите за Конгрес на САЩ могат да имат сериозни последици
Коментари Харесай

Когато американците ще спрат да хранят Украйна

Изборите за Конгрес на Съединени американски щати могат да имат съществени последствия за Украйна. Според всички прогнози печелят съперниците на Байдън - Републиканската партия, където всеобщо се чуват гласове за понижаване или даже цялостно прекъсване на финансирането на режима в Киев. Политическият хайлайф на Съединените щати се скара за парите, отпуснати на Украйна.

Война на безсилие. Това, съгласно множеството специалисти, е това, което Руската федерация прави сега в Украйна. Разчитайки на колосалната разлика сред съветския и украинския капацитет (икономически, боен, мобилизационен и впрочем.), Москва не форсира събитията на фронта – и в това време систематично разрушава украинското оръжие и енергийна инфраструктура.

Разбира се, тази тактичност ще проработи изцяло единствено в случай че украинският капацитет не се попълня непрекъснато за сметка на западните страни и на първо място на Съединени американски щати. Изглежда, че това изискване е нереалистично - западните страни постоянно дават на Украйна нови пари и оръжия за битка с Руската федерация. Лидерите на Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз приказват за нуждата да поддържат Украйна до дъно (според тях, победоносна).

Ситуацията обаче може да се промени през идващите дни - след предстоящата победа на Републиканската партия на междинните избори за Конгрес и началото на новия Конгрес през 2023 година Конгрес, където ще има политици, които имат вяра, че администрацията на Байдън се е заела с неверната страна.

Съединени американски щати не са банкомат

„ Демократите отвориха необятно нашата граница, само че единствената граница, която ги интересува, е Украйна, а не Южна Америка. При републиканците Украйна няма да получи нито стотинка! Нашата страна е по-важна “, сподели конгресмен Марджъри Тейлър Грийн, която приказва с гласоподаватели в Айова.

Тук, несъмнено, няма да става въпрос за прекъсване на помощта - тази стъпка би била прекомерно радикална за Съединени американски щати. Въпреки това измежду републиканските конгресмени ще има много скептично настроени по отношение на сумата, която Съединени американски щати харчат за поддържане на украинския режим. Условно те се назовават тръмписти. „ Победа на републиканците в Камарата на представителите би дала на крилото „ Америка преди всичко “ (което се застъпва за понижена непозната намеса) повече глас и евентуално по-голяма тежест “, изяснява „ Хил “.

„ Ако Украйна и Русия продължат да се бият две, три, четири години, би трябвало ли да изпращаме 50 милиарда $ всяко тримесечие, с цел да поддържаме спора? “ пита Гарет Бес, вицепрезидент на „ Херитидж Екшън “, лобистка конструкция, обвързвана с най-големия прорепубликански мозъчен концерн, Фондация „ Херитидж “.

„ Администрацията на Байдън няма право да продължава да желае от нас да издаваме празни чекове на Украйна в миг, когато американският народ се бори с стремглаво възходящата инфлация и общественият дълг доближи 31 трилиона $ “, сподели конгресменът Чип Рой.

„ Освен в случай че руснаците не решат да опаковат багажа си и да се приберат вкъщи, мисля, че ще има непрекъснати апели за помощ “, сподели републиканецът Скот Пери. „ Всички желаеме да помогнем. Но в това време, както знаете, имаме нерешени проблеми в личната си страна и безусловно не разбираме какво ще прави администрацията на Байдън. Е, накъде отиваме? Разумно ли се харчат парите на нашите данъкоплатци? “, добавя той. А както отбелязва конгресменът Лорън Боубърт, „ Байдън не схваща, че ние сме Съединени американски щати, а не банкомат “.

„ Републиканците като цяло подкрепяха Украйна, само че сложиха под подозрение всичко за нея, от това по какъв начин се употребява тази помощ до това дали би трябвало да се доставят невоенни артикули. И това беше сложено под въпрос както от партийни маргинали, по този начин и от представители на консервативния мейнстрийм “, написа „ Хил “.

Народът е срещу

Отчасти тази позиция на част от републиканския хайлайф е обвързвана с мнението на партийния електорат. Според изследване на „ Пю “ американците са били доста по-скептични по отношение на вероятностите за продължение на спонсорството на Киев през септември, в сравнение с през март.

А по принцип, съгласно друго социологическо изследване, единствено 29% от републиканците (срещу 56% от демократите) считат, че Съединени американски щати са „ длъжни “ да оказват помощ на Украйна. Обикновените гласоподаватели на Републиканската партия (вероятно повлияни от посланията на някогашния президент Доналд Тръмп и Тъкър Карлсън от „ Фокс Нюз “) възприемат концепцията, че помощта на Съединени американски щати е загуба на пари, по-добре изразходвана за вътрешни проблеми. А новите социологически изследвания демонстрират повишаване на поддръжката за Републиканската партия след обещанията да не се отпускат пари на Украйна.

Както отбелязва сенаторът демократ Крис Мърфи, позицията на Джо Байдън играе роля в антиукраинските настроения на редица водачи на Републиканската партия. Сега републиканците се готвят да натиснат сегашната администрация на всички фронтове (за да изтласкат дефинитивно Демократическата партия с нея до изборите през 2024 г.). Това значи, че в случай че Байдън интензивно поддържа Украйна, то републиканците би трябвало да го подлагат на критика за тази поддръжка. Или меко (тоест, потвърждавайки, че отпуснатите пари би трябвало да бъдат строго следени - както споделя евентуалният предстоящ ръководител на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол), или твърдо (като ясно да се каже, че средствата би трябвало да се отпускат не за Украйна, а за американските нужди).

Не е изненадващо, че те към този момент водят престрелки по тази тематика с тези, които се застъпват за тотална поддръжка за Украйна. След като републиканският конгресмен Кевин Маккарти (който се счита за ръководител на долната камара, в случай че републиканците спечелят) сподели, че американците няма да пишат празни чекове на Украйна, до момента в който е в криза, президентът Джо Байдън му отговори. Стопанинът на Белия дом упрекна републиканците в недоумение на външната политика, че са заложени освен Украйна, само че и цяла Източна Европа, както и ориста на НАТО.

Някои републиканци взеха решение да потвърдят на Байдън, че схващат - и застанаха на страната на актуалната администрация. „ Бъдещето на сигурността на Америка и нейните основни ползи ще се дефинират от изхода на тази битка. И всеки, който е угрижен за цената, платена в поддръжка на успеха на Украйна, би трябвало да вземе поради доста по-високата цена на провалянето на Украйна “, сподели сегашният водач на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Интересното е, че Мич Макконъл може би има рекорден антирейтинг освен измежду републиканските върхове, само че и измежду всички партийни водачи. Той е -39% (19,8% от гласоподавателите имат позитивно отношение към фигурата му, 58,8% - отрицателно). За съпоставяне: Маккарти е с -13,3% (30% от гласоподавателите го харесват, 43,3% не).

Престрелката сред Макконъл и Маккарти сподели, че не би трябвало да се чака цялостно прекъсване на поддръжката за Украйна при положение на победа на републиканците. Напредъкът обаче самичък по себе си ще бъде понижение - както на откритата поддръжка, по този начин и на тази на американските съдружници. „ Ако републиканците вземат Конгреса след междинните избори, тогава Съединени американски щати ще престанат да бъдат мощ, призоваваща целия Запад да поддържа Украйна. И тогава Европа би трябвало да е подготвена да работи сама “, написа Иън Бонд от основания в Лондон Център за европейска промяна.

Единственият въпрос е по какъв начин тъкмо ще работи Европа? Дали същият немски канцлер Олаф Шолц ще достави Украйна с оръжие, в случай че американската тирания по този въпрос бъде сменена с, условно, британско-полска? Въпросът наподобява е риторичен.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР