Изборите за Европейския парламент ще се проведат между 6 и

...
Изборите за Европейския парламент ще се проведат между 6 и
Коментари Харесай

Изборите за евродепутати ще са между 6 и 9 юни 2024 г.

Изборите за Европейския парламент ще се проведат сред 6 и 9 юни 2024 година, стана ясно от известие на Европейски Съюз. Избирането на 705 членове се дефинира като на най-мащабното транснационално гласоподаване в света. 

Датите бяха авансово определени от посланиците на 27-те страни членки на среща през днешния ден и ще бъдат публично оповестени с решение идната седмица.

Изборите за Европейски парламент се организират на всеки пет години в границите на четири дни. Повече от 400 милиона гласоподаватели от разнообразни националности са призовани да гласоподават по едно и също време за своите политически представители в Европейския парламент.

Председателят на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен към момента не е удостоверила дали има намерение да се кандидатира за втори петгодишен мандат като неин президент, посочвва " Евронюз ".

Председателят на Европейският съвет Шарл Мишел няма право още веднъж да заеме този пост, защото е на него в два поредни мандата от по 2,5 години.

По-рано Португалия изрази опасения по отношение на дадите на изборите за Екологичен потенциал, защото националният празник на страната е на 10 юни, а това може да понижи изборната интензивност.

Предишните избори, извършени през май 2019 година, имаха обща изборна интензивност от 50,66%, което пък беше нарастване с осем пункта спрямо гласуването през 2014 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР