Изборите за 51-вото Народно събрание в България започнаха в почти

...
Изборите за 51-вото Народно събрание в България започнаха в почти
Коментари Харесай

Изборите в чужбина текат спокойно, но в Турция вече регистрираха агитации

Изборите за 51-вото Народно заседание в България започнаха в съвсем всички секции отвън страната. За да гласоподават сънародниците ни в чужбина са разкрити общо 719 секции в 57 страни. Най-много секции ще бъдат разкрити в Турция – 168, Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия – 112, Германия – 66, Испания – 64, Съединени американски щати – 53, Италия – 27, Нидерландия -25, Гърция – 23,  Франция – 17,  Австрия и Белгия по 16, Канада – 15 секции. Повечето ще гласоподават на хартия, до момента в който машинно гласоподаване ще се организира в 157 секции.
Прочетете още
Заради часовата разлика първи вота си дадоха българите в Окланд, Нова Зеландия. Там изборната секция отвори през днешния ден в 21:00 часа българско време нощес. Последни ще затворят изборните секции по Западното крайбрежие на Съединени американски щати и Канада, където изборният ден се чака да завърши в 5:00 часа българско време в понеделник.

В Турция гласоподавателите са съсредоточени в един от кварталите в Истанбул, където живеят доста изселници. Към момента те са избрали да гласоподават на машина. В турския град Бурса към този момент са се извили опашки от искащи да упражнят правото си на глас. Високата интензивност идва, откакто кметът на четвъртия по величина град в Турция Мустафа Бозбей намерено пропагандира за една от партиите участнички на изборите в България, написа бТВ. Той прикани и за висока интензивност, като помоли всеки гражданин на Бурса, който има и български паспорт, да гласоподава.

Австралия също е една от първите страни, в които изборните секции работят към този момент от часове. В Япония пък българите гласоподават в секцията, открита в столицата Токио в посолството на България. Гласуването се случва единствено на хартия, а в СИК има 5 члена. Любопитното е, че японците също гласоподават на парламентарни избори през днешния ден. Изборните секции в далекоизточната страна отвориха порти, а борбата на вота се чака да бъде една от най-оспорваните от години.

27 са изборните секции в Италия. В столицата Рим има две, а в Милано – три, само че в нито една няма машини. Общо към 300 индивида са подали заявления за гласоподаване. На последните избори са дали своят вот малко над 4000 наши сънародници в Италия.

В Сингапур посланичество на България няма. Българите, които желаят да упражнят правото си на глас могат да го създадат в посолството ни в Джакарта, Република Индонезия.

Последни на парламентарните избори ще гласоподават нашите сънародници в Канада и Съединените щати. Изборният ден оттатък океана стартира в 14 часа българско време на Източното крайбрежие на Съединени американски щати - в Ню Йорк, Вашингтон, в щатите Флорида и Джорджия. 3 часа по-късно ще се гласоподава в щатите Калифорния, Вашингтон и Невада. Общо в Съединени американски щати са разкрити 53 изборни секции.

В Канада ще могат да гласоподават в 14 секции. На множеството места ще се гласоподава с хартиени бюлетини, въпреки че има и много секции, в които ще може да се гласоподава с машина.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР