Изборите в Словакия за определяне на позицията за Украйна

...
Роберт Фицо, трикратен премиер на Словакия министър, има шанс да
Коментари Харесай

Роберт Фицо, трикратен премиер на Словакия министър, има шанс да се върне на власт в ожесточени предсрочни избори в събота, повишавайки перспективата централноевропейската страна да се откаже от твърдата си подкрепа за съседна Украйна.

Партията SMER-SSD на Fico има тясна преднина пред либералната Прогресивна Словакия (PS), която обеща поддържайте курса по отношение на външната политика, в две от четирите окончателни проучвания на общественото мнение.

Продължавайте да четете

списък от 2 елемента Словакия доставя първите четири самолета МиГ-29 от съветската епоха към УкрайнаСловакия се присъединява към страните, които забраняват вноса на украинско селско стопанствокрай на списъка

Късните смени на избирателите поставят PS a whis ker напред в другите две анкети.

Правителство, ръководено от партията на Фицо, може да създаде съюз с унгарския лидер Виктор Орбан, който се отличава от това относно Украйна и спорове с Европейския съюз относно върховенството на закона.

Такъв съюз може да бъде подсилен ако консервативната PiS на Полша спечели още един мандат през октомври, въпреки че PiS има ястреб поглед към Русия.

Очаква се водещата словашка партия да получи първа шанс на либералния президент Зузана Чапутова да състави кабинет.

Но кой ще успее зависи от резултатите от половин дузина по-малки партии като SMER-SSD и PS ще го направят не достигат мнозинство и се нуждаят от няколко съюзници в 150-местния парламент.

Третата по големина страна и възможна kingma ker е умерено левият Хлас (Гласът) на Петер Пелегрини, бивш член на SMER-SSD и министър-председател през 2018-20 г. Той запази възможностите си отворени, но се вижда по-близо до Фико.

Антиправителствени протести

Fico, 59, подаде оставка през 2018 след протести срещу корупцията след убийството на разследващ журналист.

Той възприе по-проруски възгледи, разширени чрез дезинформация в социалните мрежи, в опозиция на център- дясна коалиция, която управлява страната от 2020 г.

Тази коалиция се разпадна миналата година и беше заменен от кабинет на пазач.

Fico обеща да прекрати милит помощ на Украйна, рязък обратен завой от сегашната позиция на Словакия като доставчик на тежко оборудване за източната си съседка.

„Отхвърляме изявления и позиции, които заявяват, че сегашният конфликт между Русия и Украйна е и наш конфликт, ” Фицо каза на агенция Ройтерс в имейл.

Политическият анализатор Григорий Месезников каза, че въпреки огнената реторика Фицо е избягвал ненужни сблъсъци с Брюксел или съюзници в НАТО, но наличието на Орбан като съюзник би го насърчило.

„Орбан успя поне да усложни приемайки [Русия] пакети от санкции... Фико ще направи същото ," той каза. „Те ще се подкрепят взаимно.“

„Той ще спре оръжията [за Украйна], това е, за което той печели подкрепа.”< /p>

Правила за миграция

Fico критикува допускането на мигранти през Словакия и каза в телевизионен дебат във вторник, че незабавно ще наложи контрол върху границата с Унгария.

Политиките на Fico ще зависят от ко може да се образува SMER-SSD. Потенциалните партньори варират от Хлас до крайнодясната Република, която според чуждестранни дипломати ще бъде червена линия за съюзниците на Словакия.

Центристките либерални избиратели се стекоха към непарламентарната PS, ръководена от завършил политически науки в Оксфорд и заместник-председател на Европейския парламент Председател Михал Симечка, 39 г.

PS изключи възможността да работи с екстремисти или с Fico.

Партията ръководи силно проевро европейска кампания и ще бъде по-близо до Чешката република в Централна Европа .

Отворен е за работа с малки консервативни партии , въпреки че всеки подобен съюз може да бъде нестабилен поради идеологически различия .

Fico беше изправен пред наказателни обвинения през 20 22 за използване на чувствителна информация за политически опоненти. Обвиненията, които той отрече, бяха свалени, въпреки че разследването продължава.

Fico поиска премахването на страната' е специален прокурор, който се занимава със случаи на корупция по високите етажи.

Всички подобни стъпки ще бъдат внимателно наблюдавани от Брюксел, който би могъл да задържи субсидиите от ЕС – както се случи в редиците с Полша и Унгария – ако прецени, че противоречат на върховенството на закона, каза дипломат от ЕС пред Ройтерс.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР