Изборите в Словакия този месец може да доведат до промяна

...
Изборите в Словакия този месец може да доведат до промяна
Коментари Харесай

Може ли проруски популист да спечели изборите в Словакия?

Изборите в Словакия този месец може да доведат до смяна на курса на членката на Европейски Съюз към Украйна, споделиха анализатори, като социологическите изследвания демонстрират, че идващият министър председател може да бъде другарски надъхан към Кремъл популист, съобщи Агенция Франс Прес.


Към днешна дата прозападното държавно управление в Братислава сподели мощна поддръжка за раздираната от война източна съседка на страната, която се бори с съветска инвазия от предходната година.

Словакия, централноевропейска страна с 5,4 милиона души, беше първата нация от НАТО, която достави бойни самолети на Украйна.

Но изследванията на публичното мнение демонстрират, че предварителните избори на 30 септември ще бъдат извоювани от Смер-СД чийто водач Роберт Фицо направи мнения в сходство с реториката на Кремъл.

„ Войната в Украйна стартира през 2014 година, когато украински фашисти убиваха цивилни жертви от съветска народност “, твърди той във видео, повтаряйки неточни и недоказани съветски изказвания.

Фицо също по този начин даде обещание " неотложно да спре всички доставки на военна помощ за Украйна ", опълчва се на кандидатурата на Украйна да се причисли към НАТО и осъди глобите на Европейски Съюз против Русия.

Политическият анализатор Юрай Марусяк сподели, че Словакия може да замязя повече на Унгария, чийто министър председател Виктор Орбан е индивидът в НАТО, който най-вече симпатизира на Кремъл.

" Не изключвам проруски промени в посоката на нашата външна политика, в случай че Смер-СД успее да сформира държавно управление ", сподели Марусяк.

Убийства на Куциак

Ако Фико си обезпечи най-високия пост, това би било необикновено завръщане, защото 58-годишният към този момент е бил началник на държавното управление преди грандиозно изпадане в недружелюбност.

Премиер сред 2012 година и 2018 година Фицо беше свален от власт от антиправителствени митинги, които избухнаха след убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му.

Куциак е изследвал тъмни връзки сред предприемачи, политици и други високопоставени чиновници, когато е бил убит.

По-късно опозицията завоюва общите избори през 2020 година, което докара до антикорупционно държавно управление, което сподели твърда взаимност с Украйна.

Вътрешните битки в обединението обаче доведоха до избор на съмнение, който смъкна кабинета предходната година, проправяйки пътя за предварителните избори.

Смер-СД в този момент води в изследванията на публичното мнение с 20% от гласовете, макар обвиняванията в корупция. Фицо и неговият вътрешен министър също бяха упрекнати предходната година в основаване на проведена незаконна група.

Водена от вицепрезидента на Европейския парламент Михал Симечка, демократичната партия Прогресивна Словакия е втора с 15% поддръжка.

Лявата партия Хлас-СД на някогашния съдружник на Фико Петер Пелегрини е трета с 14%.

Фицо не изключи съдружно съглашение след изборите с крайнодясната Републиканска партия, която в този момент е четвърта с 8%.

Русофилия

Политическият ужас и вътрешните битки след последните избори изтощиха доста гласоподаватели в интерес на партии като Смер-СД и Републик.

Но реториката на Фицо против Украйна е забележителна.

Словакия е една от най-проруските страни в Европейския съюз, съгласно основания в Братислава мозъчен концерн Globsec.

„ Убеждението на респондентите, че Русия е виновна за войната в Украйна, е единствено 40%, като множеството стават жертва на разкази за дезинформация, обвинявайки Украйна или Запада “, се споделя в отчет от 2023 година

Сравнете това със прилежаща Полша, където 85% от хората упрекват Русия или Чешката република със 71%.

Русофилията има дълга история в Словакия, съгласно Вероника Голянова, специалист по хибридни закани и теории на конспирацията.

„ Връща се към 19 век, към началото на построяването на словашката нация по времето на Австро-Унгария “, сподели тя.

„ Подчертавайки принадлежността си към славянските народи, националистите се разграничиха от унгарците и германците “, добави Голянова.

" Русия е идеализирана като бранител на всички славяни. "

" Лесна плячка " за агитация

Политическият анализатор Григорий Месезников сподели, че има и " носталгия по комунистическия режим ", защото " доста словаци считат, че са имали по-добър живот по време на руската ера ".

Това прави страната плодородна почва за онлайн мрежа за дезинформация, която популяризира измами и съветски разкази.

„ За Русия и съветската агитация Словакия е относително лесна плячка “, съобщи Месезников.

„ Влиятелни политици като Роберт Фицо също подхранват тези проруски настроения “, добави той.

" Основната среда за отглеждане на съветска дезинформация в Словакия е Telegram ", акцентира Даниел Майло от Центъра за противопоставяне на хибридните закани към вътрешното министерство.

„ Според нашия разбор до 20% от наличието на словашкия Telegram е взето непосредствено от рускоезични източници “, посочи той.

По думите му изявленията се състоят най-вече от съветската агитация и нейните осведомителни интервенции. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР