Изборите в САЩ, независимо дали са за Конгрес или президент,

...
Изборите в САЩ, независимо дали са за Конгрес или президент,
Коментари Харесай

Избори по американски - между карнавал, парти и футболен мач

Изборите в Съединени американски щати, без значение дали са за Конгрес или президент, са постоянно доста зрелищни, като се стартира от акциите и се продължи с дните на вота. Причина за това са от една страна от размерите и географските особености, от друга - задоволително шареното й население и не на последно място в общи линии карнавалния дух на изборите с примеси на футболен мач - даже единствено тъй като " тимовете " са два - демократи и републиканци.

Гласуването на тазгодишните междинни избори за Конгрес завърши. Първите изборни секции в някои окръзи на щатите Индиана и Кентъки затвориха порти в 01:00 ч. българско време, а последните - в Аляска и Хаваите, стопираха да одобряват гласоподаватели в 07:00 ч. българско време, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Преброяването на бюлетините продължава и в този миг.

Вотът дефинира новия състав на 435-местната Камара на представителите (долната камара на американския парламент), както и на една трета от Сената (горната камара).

В 36 щата и три отвъдморски територии на Съединени американски щати се избират и губернатори. Местни анализатори не изключват опцията Демократическата партия да изгуби контрола си както върху Камарата на представителите, по този начин и върху Сената.

По последни данни републиканците си подсигуряват 195 места в долната камара на американския парламент, а демократите - 174 (за болшинство са нужни 218). Що се отнася до Сената, там към този момент " мачът " е еднакъв - Демократическата партия получава 48 места, а за Републиканската партия - 48.

" Надпреварата за Конгреса продължава да е оспорвана, без признаци за " алена вълна " в Съединени американски щати ", написа в. " Ню Йорк Таймс ".

Контролът над Камарата на представителите и Сената към момента не е решен и може да отнеме известно време, с цел да се очертае по-пълна картина - само че към този момент е ясно, че изборите не се развиват по метода, предстоящ от Републиканската партия, написа изданието.

До ранната заран през днешния ден единствено един претендент на демократите, конгресмен Илейн Лурия от Вирджиния, беше победена в битката за Камарата на представителите. При други две решаващи съревнования, в Роуд Айлънд и и Вирджиния, завоюваха представителите на " сините ".

Броенето на гласовете в щатите продължава и при толкоз доста оспорвани съревнования цялостна картина ще се появи по-късно през днешния ден. Но към този момент е ясно, че изборите се развиха по непредвиден метод - демократите даже започнаха да усъвършенстват възможностите си да запазят надзор над Камарата на представителите.

Очаква се тези избори да бъдат едни от най-значимите от години насам, защото гласоподавателите дефинират коя партия ще управлява освен Камарата на представителите и Сената, само че и 36 губернаторски поста и редица значими държавни длъжности, като държавни секретари и съдии. Изборът им ще повлияе на останалата част от мандата на Байдън и може да окаже въздействие върху самата народна власт в Съединени американски щати, отбелязва американското издание, представено от Българска телеграфна агенция.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис завоюва гръмка победа в окръг Маями дейд, който от две десетилетия не е дал своя вот за републикански кандидат-губернатор, а това може да значи иден конфликт с Тръмп за президентската номинация на партията му през 2024 година, показва в. " Ню Йорк Таймс ".
Снимка: Getty Images   Снимки: Getty Images
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР